ДНСК ще премахва незаконни обекти в курортите и на плажовете

Проектът на Наредба е публикуван за повторно обществено обсъждане
14 апр 2021 18:08, Анисия Иванова
15
ДНСК ще премахва незаконни обекти в курортите и на плажовете
Снимка: БГНЕС

Дирекцията за национален строителен контрол ще премахва поставени в нарушение преместваеми обекти в националните курорти и на морските плажове. Задължението е в изпълнение на Закона за устройството на територията и е регламентирано в проект на Наредба за принудително изпълнение на заповеди за премахване на преместваеми обекти, поставени на територията на националните курорти, определени с решение на Министерския съвет за селищни образувания с национално значение, и на територията на морските плажове. Тя е публикувана за повторно обществено обсъждане, съобщиха от МРРБ.

Проектонаредбата е съобразена с промените в ЗУТ, приети през тази година, които не се отразяват съществено спрямо проекта на наредба, подложен на обществено обсъждане през втората половина на миналата година. В настоящия текст има допълнения, които предвиждат, че премахнатите преместваеми обекти се оставят за съхранение на място, определено от кмета на общината или района, за срок от един месец, като за вида и състоянието им ще бъде съставян опис. След изтичане на този срок служителите на общинската или районната администрация няма да носят отговорност за тяхното съхраняване.

С проекта на наредба се урежда премахването на преместваемите обекти по чл. 56, ал. 1 от ЗУТ, които нямат характеристиките на строежи по смисъла на закона. Това са преместваеми увеселителни обекти или такива за административни, търговски и други обслужващи дейности.

В проектодокумента са посочени редът за влизане в сила на издадена заповед за премахване на преместваем обект, изпращането на покана за доброволно изпълнение и извършването на последваща проверка. Регламентирани са действията по принудително изпълнение на заповедта, в случай, че тя не е изпълнена доброволно, осъществяването на достъп до преместваемия обект, сключването на договор с избрания изпълнител, редът за съхранение на изнесеното движимо имущество, за окончателното почистване на терена от отпадъци и за временно съхранение на премахнатите преместваеми обекти. Определен е и редът за събиране на извършените разходи за принудително премахване на премествам обект и за издаване на заповед за незабавно изпълнение.

До 2019 година премахването на поставени в нарушение преместваеми обекти, поставени на територията на националните курорти и на морските плажове, беше в правомощията на местната власт и се извършваше по общия ред на Закона за устройство на територията. След измененията в ЗУТ от 2019 година премахването им е в правомощията на ДНСК.

Проектът на Наредбата за принудително изпълнение на заповеди за премахване на преместваеми обекти, поставени на територията на националните курорти, определени с решение на Министерския съвет за селищни образувания с национално значение, и на територията на морските плажове от органите на ДНСК може да бъде намерен на интернет страниците на министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на туризма. Публикуван е също на сайта на Дирекцията за национален строителен контрол и в Портала за обществени консултации.
Предложения, коментари и становища могат да бъдат публикувани на Портала за обществени консултации (изисква се регистрация) или да се изпращат на e-mail press@mrrb.government.bg в 14-дневен срок.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
то навремето беше "Комар 1", "Комар 2" .....и сега ще е кьор-фишек както викат комшиите
9
0
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
КАКВО ПРАВИМ С РОСЕНЕЦ?
8
1
 
4
 
! Отговори
Vas преди 1 месец
Да започнат с Марешки!
7
0
 
7
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 месец
Неудобните ще се махнат, нашите ще останат, а тия дето са на кантар ще останат при условие, че бръкнат дълбоко в кесията.
ДНСК кога ще бутне ”постройките” на братята?!?!?
Или ако си църен може.
Ми да се наклепам малко с въглища, че да придобия правилния цвят и да си строя където искам.
Харесал съм си една полянка до Бистрица.
6
0
 
7
 
! Отговори
Славчо ако е мъж преди 1 месец
Първата задача на ИТн правителството: природа, плажове, гори, животни, реки. Зоополиция и много други. Не може повече така да върви унищожението!
5
1
 
4
 
! Отговори
Bob преди 1 месец
Ще има чистка, на лошите ще им махнат построиките на добрите ще озаконят...
4
1
 
15
 
! Отговори
Хайде бе?! преди 1 месец
А бунгалото на Дроган кога?
3
0
 
8
 
! Отговори
Много поздрави ДНСК преди 1 месец
има от подсъдимия несебърски кмет, независим, но подкрепен от правилните партии.

Десетки се надстроените етажи в резервата на Юнеско, даже на места са надстроени по цели 2 етажа.Работата е МИЖИ да та ЛАЖЕМ !
2
1
 
8
 
! Отговори
сигурно преди 1 месец
Нищо няма да махна ,защото много вземат
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами на варненската трибуквена групировка, хотелите на самия пясък, ще ги махнете ли?

Или не смеете?