Професор от БАН: Българската ваксина е почти готова

Проблемите с АстраЗенека били преекспонирани, смята Пенка Петрова
14 апр 2021 14:20, Петя Славова
95

За хората, които са ваксинирани с първа доза от препарата на АстраЗенека и не желаят втора от него, ще бъде взето решение с коя от наличните у нас РНК ваксини да бъде заменен. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Има ли сериозни последствията от ваксината на АстраЗенека - все още не е доказано. Очаква се и становището на ЕМА.

"Проблемите с АстраЗенека са силно преeскпонирани. Държавите се объркват в това, което правят в момента -   експериментално да се смесват ваксините, нещо, което пък съвсем не е проучвано. Тук не говорим за различи ваксини като партиди, говорим за различни механизми на действие върху имунната система на човека и не можем да предвидим как ще действа реимунизация от друг вид", обясни проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към Българската академия на науките в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според проучвания, най-големите опасения и странични ефекти от АстраЗенека са образуването на тромбози.

"Тромбози се случват на 1 на 30 000 души и без ваксина. При ваксинираните със странични ефекти след AstraZeneca са млади жени до 50, с наднормено тегло и приемащи противозачатъчни. Ако не сте в тази група, спокойно може да си сложите ваксина. Тромбози могат да се получат и от антибиотици от пеницилиновата група, от хинина също. Дали сме предразположени към тромбози, може да се провери с тест", заяви още проф. Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея, ако при първия прием от ваксината, не е имало усложнения, то и при втория няма да има. Като посочи, че не във всички случаи е задължителна втората доза.

"Трябва да се изчака да минат 3-4 месеца и да се проверява за антитела. Ако са над 600, няма нужда от реваксинация", каза още проф. Петрова.

Руската ваксина Sputnik V

"Тя също е аденовирусна ваксина и се счита за много добра като безопасност. Освен че се купува от повече от 30 страни, тя се и произвежда там и няма данни за особени странични ефекти", допълни проф. Петрова.

Българската ваксина

По отношение на българската ваксина, стана ясно, че тя ще бъде готова най-рано след 2 години.

"Единият прототип вече е готов. Сега се работи по втория. Можем да кажем, че загубихме около година в търсене на бюрократични решения. Но всички ни подпомагат с каквото могат", обясни ученият от БАН.

И поясни, че българската ваксина е на протеинова основа, с къси протеини, парченца от вируса, което я прави мултиепитопна - може да действа и върху други варианти на вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
6
 
! Отговори
none преди 3 години
Добре, добре ... тя пандемията почти мина...
61
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте още едни 50 милиона и ще стане . Ха ха ха .БАН е като черна дупка. Колкото и милиона да влязат в нея нищо не излиза :)))
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВанкоПрав си Ванка - тия трябва да бъдат изтрити за да дойдем ние. И ние требе се облажим от властта -я къщичка, я апартаментчета, колички, детето требе да учи у Лондон и те така
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е и нали са платени над зоо милиона ,тая на кой че я продаваме
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската ваксина от БАН е измислена най-новия казан за ракия.
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе казано, докато стане готова, всички цивилизовани държави ще са минали през 2-3 етапа на ваксинация и вирусът ще се изолира от цивилизования свят. Финансиране нашите учени не получиха, за което са виновни не само управленските органи, но и самото население- масово заплатата е в плик под масата или на ръка, или както искайте му викайте, но *** се възмущава как нямало пари за наука. Еми ти ежедневно крадеш от парите за наука, образование и медицина, ***. Само едно 30% от хората са честни.
56
4
 
8
 
! Отговори
Ванко преди 3 години
България има много кадърни хора. Доказателство за това е всеки един от нас. Просто смте страшно озлобени един към друг. Последните 30 години политиците постоянно ни настройват едни срещу други.ГЕРБ БСП ДПС - тия трябва да бъдат изтрити
55
1
 
10
 
! Отговори
Загрижен преди 3 години
Този същият институт работи по грипна ваксина последните 20 години и все е на крачка от изобретяването и ;-(Прилича ми на заявка за нови 20г. субсидии по модерната тема!
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сигурно кат стане ще я пуснат у всяка кебапчийница, закусвалня и кръчме
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Тя дали ще минава на одобрение през ЕС или ще ни я раздават по улиците.Цена под евро на доза, ще си бием по три на веднъж.
52
1
 
4
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
...само вода трЕбва да й се добави и още нЕкои пирерливи марудийки...Давайте по-бръЖе, че да се боцнат повече патриоти!
51
0
 
8
 
! Отговори
Тъпко преди 3 години
Да ви разшифровам: Почти готова значи следното - Казанът в БАН е зареден с джибри, ври полека, чакаме първак до дни, после да поотлежи. Междувренно опитваме помалко и затова говорим глупости за ваксини.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое не е вярно, пич?,Трете фаза не е съкратена. Данните от нея ще излезнат 2022-2023 според производителя. Първа и втора бяха. Всяка една от разрешените за позване ваксини в ес са под наблюдение. Ако е направена като хората, разбирай всички изпитания, тези наблюдения няма да ги има. Няма да има подпис, че разбираш рисковете. Няма данима временнонспиране на дадена ваксина, заради еди какви проблеми. Това не са глупости, а факти. Факти, че тези ваксини все още са на експериментално ниво.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
почти готова хах - и след двадесет години пак същата песен ще пее Пенка
48
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Айде и тоя взе да ни лъже директно докато ни гледа в очите!!!По категоричен начин беше доказана връзката между фаталните тромбози и ваксината на АстраЗенека!!!Това че били много редки не ме успокоява много.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почти не важи.Това не е новина.Новините са в минало време, не в бъдеще време.Слаб 2. Сядай и млъквай.
46
2
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
Тук виждаме каква е разликата между ЕС и западния свят, и диваците на изток. ЕС и САЩ си казаха когато се откриха някои странични ефекти, въпреки че бяха супер прекспонирани от медиите. Хайде сега всички които вярват че Русия ще си каже страничните ефекти от тяхната ваксина да си вдигнат ръката и да започнат да ми цъкат минуси. Те резултатите си от опитите така и не публикуваха.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
препочитам да пия една гроздова както пише колегата - сланинката трушийката и тва е - не ти щем ваксината па ако ще и след 22 години да доди
44
0
 
6
 
! Отговори
ХулиГаню преди 3 години
А мерси,българската вакцина си я знайм ний,грозданка,сланинка,чесънка и пачанка до пръсване и после два дни когото дуфнем изсъхва,където прръднем трева не расте.кадето оппикаем вулкан изригва,динозаври сме тръшкали,та некъв вируз ли....Но тва се повтаря на всеки 2 дена поне година,щот горивото свършва,панимаеш братче та...Ай наздраве!.
43
0
 
3
 
! Отговори
до 43 преди 3 години
Ами типично за тази "медия" - статията няма почти нищо общо със заглавието.