Професор от БАН: Българската ваксина е почти готова

Проблемите с АстраЗенека били преекспонирани, смята Пенка Петрова
14 апр 2021 14:20, Петя Славова
95

За хората, които са ваксинирани с първа доза от препарата на АстраЗенека и не желаят втора от него, ще бъде взето решение с коя от наличните у нас РНК ваксини да бъде заменен. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Има ли сериозни последствията от ваксината на АстраЗенека - все още не е доказано. Очаква се и становището на ЕМА.

"Проблемите с АстраЗенека са силно преeскпонирани. Държавите се объркват в това, което правят в момента -   експериментално да се смесват ваксините, нещо, което пък съвсем не е проучвано. Тук не говорим за различи ваксини като партиди, говорим за различни механизми на действие върху имунната система на човека и не можем да предвидим как ще действа реимунизация от друг вид", обясни проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към Българската академия на науките в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според проучвания, най-големите опасения и странични ефекти от АстраЗенека са образуването на тромбози.

"Тромбози се случват на 1 на 30 000 души и без ваксина. При ваксинираните със странични ефекти след AstraZeneca са млади жени до 50, с наднормено тегло и приемащи противозачатъчни. Ако не сте в тази група, спокойно може да си сложите ваксина. Тромбози могат да се получат и от антибиотици от пеницилиновата група, от хинина също. Дали сме предразположени към тромбози, може да се провери с тест", заяви още проф. Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея, ако при първия прием от ваксината, не е имало усложнения, то и при втория няма да има. Като посочи, че не във всички случаи е задължителна втората доза.

"Трябва да се изчака да минат 3-4 месеца и да се проверява за антитела. Ако са над 600, няма нужда от реваксинация", каза още проф. Петрова.

Руската ваксина Sputnik V

"Тя също е аденовирусна ваксина и се счита за много добра като безопасност. Освен че се купува от повече от 30 страни, тя се и произвежда там и няма данни за особени странични ефекти", допълни проф. Петрова.

Българската ваксина

По отношение на българската ваксина, стана ясно, че тя ще бъде готова най-рано след 2 години.

"Единият прототип вече е готов. Сега се работи по втория. Можем да кажем, че загубихме около година в търсене на бюрократични решения. Но всички ни подпомагат с каквото могат", обясни ученият от БАН.

И поясни, че българската ваксина е на протеинова основа, с къси протеини, парченца от вируса, което я прави мултиепитопна - може да действа и върху други варианти на вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
10
 
! Отговори
Пич преди 3 години
Ама колко "почти"? Колкото беше готов и водородния двигател и лекарството против СПИН и рак? Дето един пенсионер щеше да му даде "формулата" срещу 1 милиард USD. Хайде не ни занимавайте с глупости. Ние едни пътища не можем да построим за 30 години, вие с ваксини се занимавате.
21
1
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
Дано да вдига и самолета, защото от чуждите е като умрял.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям бизнес е медицината.На тялото -имунната система не му трябва ваксина- отрова.Създателят е направил много умно тялото работеща система където ,ако един орган не работи правилно - цялата система на организма страда. А първопричината е или карма или неправилно мислене ,хранене и живот.Медицината не лекува,защото не търси първопричината.Човек може сам да се лекува .Най- големият лечител е Бог. Душата е свързана с Бога,защото произлиза от Него.Вибрациите и мислите трябва да са чисти!
19
1
 
7
 
! Отговори
2 год. гаранция преди 3 години
Щяла била да бъдела била готова след 2 год.; ама още ли ще го влачим тоз патоген до тогаз?!?
18
1
 
4
 
! Отговори
orlin преди 3 години
Те нашите си поръчали пептиди от интернет, забъркали ги с стабилизатор и се пръска в носа. Има някакъв имунитет. Но това е домашно направена ваксина, безвредна все пак.Но докторите в щатите отдавна минаха по тоя път
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те родните патриоти ще предпочетата руската
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пече се
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите да хвърлят пари да направят ваксина след като Пандемията премине е като да си купиш фабрика на 9 септември като дойдат комунистите.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то за всички ваксини има данни за тромби ама овцете не ги уведомяват.
13
0
 
21
 
! Отговори
Х преди 3 години
"Почти готова" звучи като "почти бременна"...
12
3
 
21
 
! Отговори
Българин преди 3 години
След 10 години живот на запад, разбрах че там всичко е пари и печалба , и почти винаги опаковани в гръмки фрази за хуманност, благотворителност, и т.н.У нас, слава Богу, хората със сърца /дори и когато са от породата на мрънкящите и плюещите ;)/ са повече С две ръце гласувам за нашето
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Йееее! Да им покажем на Оксфорд и Пфайзер и всички останали големи колко сме пред тях в БАН! Българи! Юнаци!Разработват се близо 90 ваксини по света. Овчото преклонение по чужбината е също толкова отблъскващо както патриотарството на полуграмотните стада от "воеводи".
10
0
 
9
 
! Отговори
АК-47 преди 3 години
Като е добра ваксина Спутник V относно безопасност, защо не изискат, не да препоръчат, а да изискат учените от БАН от управляващите, да закупят от нея. Стига с това кланяне към ЕС. И аз вярвам на българска ваксина, ама след две години, колко народ ще измре дотогава...
9
0
 
0
 
! Отговори
Па оня преди 3 години
Бялата Златка твърди,че има ваксината от доста отдавна.Ама глс в пустиня...
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е то това почти от една година го слушаме бря танасеее, тя пандемията ще свърши дорде стане готоваМи оня с джипката дава 4 милиона и нещо на поповете, а на разработващите ваксината - периодично формуляри за попълване в пет екземпляра.
7
2
 
7
 
! Отговори
Да бе! преди 3 години
Йееее! Да им покажем на Оксфорд и Пфайзер и всички останали големи колко сме пред тях в БАН! Българи! Юнаци! От Техническия Университет в София са се стягат да натрият носа и на Мъск!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е то това почти от една година го слушаме бря танасеее, тя пандемията ще свърши дорде стане готова
5
4
 
20
 
! Отговори
Даа преди 3 години
И тъй и тъй сме опитни зайчета , предпочитам да бъде с нашата. Най - малкото ще се влеят пари за нашата наука , а не за мулти-милионни гиганти, които са експерти в смученето на пари.
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професор от БАН: Българската ваксина е почти готова.................................................................................Да се васинира професора с нея !
3
7
 
12
 
! Отговори
46833 преди 3 години
Без колебание се доверявам на българската ваксина, защто нашите учени са почтени по отношение на сроковете за нейната готовност. Всички останали са в процес на ицпитания, но върху живи хора, ри тва в огромен мащаб.