Ядем предимно вносни домати, картофи, ябълки...

70% от месото и 69% от млечните продукти са родни
15 апр 2021 08:27, Анисия Иванова
37
Ядем предимно вносни домати, картофи, ябълки...
Снимка: БГНЕС

Само 26 процента от ябълките, които се предлагат на българския пазар, са произведени у нас. Останалите са вносни, сочат данните от доклад на  Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Докладът проследява произхода и цените на основни храни и показва, че през изминалата година на българския пазар преобладава предлагането на  някои хранителни продукти от внос, като особено силно това е изразено при зеленчуците и плодовете.

Седемдесет и три процента от хляба (73%), 70% от месото и 69 на сто от млечните продукти, които се продават у нас, са произведени в България, отчита докладът.

С това добрите новини свършват.

Според данните едва 36% от традиционните за страната ни домати са родно производство, останалите 64 на сто са от Турция, Гърция и Северна Македония.

Неособено добра е ситуацията и при краставиците, като съотношението между българските и вносните е 55 към 45 процента, съобщава БНР.

На фона на оплакванията на картофопроизводителите, че произвеждат достатъчно, за да задоволят изцяло нуждите на родния пазар, но не могат да продадат продукцията си, данните за потреблението са впечатляващи – 55% от картофите, които консумираме целогодишно, са внесени от други страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
От народа преди 3 години
А едно време България всичко произвеждаше-ябълки, страхотни сортове, да не говорим за доматите. Срамота. Сега мутрите ни внасят плодове и зеленчуци. Защото от прекупвачеството печелят. Мързи ги да работят.
23
0
 
6
 
! Отговори
русенец до 23 преди 3 години
Наистина не виреят. Засади 100 декара с домати пък да видим каква реколта ще прибереш. Има едни пълчища, които като скакалци опоскват всичко, след това го продават на пазара и никой не ги пита къде точно са им масивите. Иначе в Русе бяха предложили по 50 декара на всяко семейство от споменатите, за да си сеят, отглеждат и продават продукция и да печелят. Никой не се възползва.
22
2
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
Е какви да ядем? В България ябълки, домати и картофи не виреят!
21
8
 
2
 
! Отговори
Овчо въодошевление преди 3 години
За разлика от вас, аз винаги, ама винаги предпочитам вноса пред българските отрови! На тая територия просто няма контрол на нищо. Ръси се с какви ли не глупотевини и после с овчо въодошевление се превъзнасяме колко вкусно било.
20
1
 
9
 
! Отговори
Atanasov. преди 3 години
Разбира се подкрепям БГ производители.Но когато няма внос пощуряват .Искат за година да спечелят милиони.
19
2
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Но пък имате евроценности и право на гей парад, недейте да се оплаквате ;) !!!
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са виновни само производителите. Виновна е политиката на големите вериги, които продават предимно внос. Трябва да има закон, който да ги задължава някой стоки да са поне 60% родно производство.
17
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 3 години
Сега имаме 10-20-30-50 пъти по-малко животни в сравнение с преди 1989 година. Защо така? Сега се произвеждат 60 пъти по-малко домати в сравнение с преди 1989 година - защо така? И т.н. с всичко останало.
16
3
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
От голям износител на селскостопанска продукция по времето на соца, сега стаханме голям вносител благодарение на демократите и особено на мутродемократите през последните 12 години.
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛгариНА Е проДАЖНИК ОТ КРАЙ ВРЕМЕ,
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След разбиването на индустрията и селското стопанство какво друго да се очаква?Едно време се изхранвахме сами и даже изнасяхме, при ГЕРП внасяме вече! С това искам да кажа, че националната сигурност на България е нарушена - съдете сами!А брашното на произведения в България хляб е вносно - това само за пояснение!
13
2
 
5
 
! Отговори
Йокин преди 3 години
Рапица,също много се произвежда.Арендаторите-МИЛИОНЕРИ.
12
9
 
10
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 3 години
Внася се , защото през соц.а , за Нова Година се ядеше , руска салата, кисело зеле, туршиия, а сега всички искат шопска. Внася се месо , защото баба ми готвеше месо само събота , през седмицата по някога риба, и дне резенчета шпек , а сега българинът ако не муа месо по 3-пъти на ден се чуства беден и неосъществен.
11
1
 
12
 
! Отговори
Йероним преди 3 години
Като разбиха селското ни стопанство,какво друго да очакваме? Храни с пестициди и скъпа риба с живак.
10
1
 
15
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Парите от евросубсидиите за селското стопанство се дават на 500 души в България и те вместо да се занимават с "глупости" сеят зърно, изнасят го и прибират бързи печалби, а до дребния производител на зеленчук и плодове не стига и една стотинка!В това се състои целия проблем. Кражбата на милиционерите!Милиционера е *** отгледан от държавна сигурност и възпитаван в безверие и омраза към род и родина защото е скапано, недоносено, направено отзад парче!
9
1
 
13
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Изнасяме хора а внасяме зеленчуци, това сделката с ЕС. При СССР беше обратното, който не вярва да провери...
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия нищо няма вкус. Всичко е пълна слама и е наблъскано с хормони. Картофи без значение цената след седмица пускат корени. Ягодата беше пуснала корен от самия плод.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия нищо няма вкус. Всичко е пълна слама и е наблъскано с хормони. Картофи без значение цената след седмица пускат корени. Ягодата беше пуснала корен от самия плод.
6
3
 
8
 
! Отговори
? преди 3 години
А ябълките от Северна Македония, за вносни ли да ги смятаме?
5
1
 
22
 
! Отговори
Ник преди 3 години
как да ги отглежда въпросните плодове и зеленчуци някой стопанин, като ненаситни орди ще му налазят имота и за една нощ незаконно ще му оберат и изнесат цялата реколта и за още ще се точат... а, ако все пак нещо остане, също прекупвачите -яки момчета, ще го бият да им продаде на безценица отгледаната стока. И вода няма да му пуснат от язовирите, които преливат, защото произвеждат "зелен ток" , а, ако има кладенец, също трябва да плаща с водомер. Яжте внос и "зелен ток"! земята я изкупиха.