Възможно ли е да загубим парите от Европа?

Бизнес и синдикати искат удължаване на мерките
16 апр 2021 22:25, Петя Славова
109

Бизнес и синдикати искат удължаване на икономически и социални мерки до края на годината. Те настояват за надграждане на Националния план за възстановяване и устойчивост и изразяват притеснение дали ще бъде представен в срок, съобщава Bulgaria ON AIR.

Едни от най-важните въпроси към новите управляващи са дали ще продължат мерките за подкрепа и предвиждат ли се нови такива. А датата 30 април е от решаващо значение.

Ако планът се представи в срок обаче, парите могат да дойдат още през юли. Те ще бъдат изключително важни за  удължаването на антикризисните мерки. Причината- първото тримесечие на тази година бюджетът ни отчита дефицит - над 650 млн. лв. За последно такава дупка в хазната е имало през 2014-та.

"До момента, това което българското законодателство и бюджет е уредило е такава подкрепа до края на месец май", каза Васил Велев от АИКБ.

По време на пандемията някои работодатели освободиха голяма част от персонала си. Без мерките за подпомагане на бизнеса обаче, има риск да изгубят още кадри. Затова настояват да бъдат удължени.

Според синдикатите е нужно страната ни да се възползва максимално и от четирите милиарда и половина под формата на заеми, които са достъпни по Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Нисколихвени дългосрочни, 30 годишни заеми, на които имаме право. В това предложение, което беше внесено в Народното събрание се говори само за грантовете по различните направление, а за заемите нищо", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 
Необходими са поне милиард и половина лева, с които да преструктурираме вътрешните си програми за подкрепа, казва той.

"Не е задължително взети заемни средства да бъдат давани заемно на бенефициентите, те могат да бъдат заем на държавата, но грант за бенефициента- фирмата, човека, домакинството", допълни Димитров.

Бизнес и синдикати са категорични - темата е надпартийна и настояват за незабавни срещи с всички парламентарно представени партии. Целта - обществен консенсус и внасяне на националния план навреме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Solar Powerсменят по плана каквото пожелаят и го пускат.Не виждам нищо сложно :)за тия с два пръста челца, срaли по градинките до преди месец е непосилна задача. Силата им е хвърлят яйца и да мятат гюбеци :)
43
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе нали и аз това ви думам, без Мутрата от СИК загиваме живи!Европа само на Мутрата ще отпусне пари, лично.Защо ми слагате минуси?
42
2
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До 99 % евро ритник: Еми нали искаха да управляват другите :) Вземат плана правят си правителство имат 160 човека подкрепа сменят по плана каквото пожелаят и го пускат.Не виждам нищо сложно :)
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро руските другаре ще реват.
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ивов нашето село винаги страдам щом Герб е на власт в общинатавсички чалгопитеци страдат от вродена пpocтотия.
39
2
 
18
 
! Отговори
99 % евро ритник преди 3 години
моля да прегледате внимателно видеата от вчера - когато дадоха 20 минутната почивка посланиците и малкото чужди гости дипломати си тръгнаха ( бяха горе на ложата) ....увериха се с очите си какво чудо се случва......затова днес реват Томислав да разяснява плана и да участва в представянето му- те дори не знаят точната му формулировка , камо ли какво пише вътре, а в ЕС трябва да го защитават точка по точка....резил....
38
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лелеее, наистина загиваме без пожарникарчето, което е държало вратите на лимузините на Маджо и Пашата!Направо някакъв ужас ще настане без него!Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха...
37
1
 
10
 
! Отговори
До36 преди 3 години
Искаш да кажеш на първо време 1долар =80лева !Точно така почнахме през 1996та и за нула време долара стана 3000 лева.Има човек спец за тази работа и е в финансовата комисия на парламента-другаря Румен Гечев
36
4
 
8
 
! Отговори
НФСБ преди 3 години
ОФ большевиките мечтаят ако може да гепнат милиардите от Европа и да ги прехвърлят на шефа им путин, с процент отбивка за еничарите "бг" все пак
35
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите ***, моля измислете някакви по-умни опорки!Ставате смешни, жалки и не вършите добро на тея, които ви плащат.Бих ви изгонил незабавно от работа, наистина сте абсолютни некадърници!
34
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурен съм, че ако не изберем отново дебелата, алчна, проста, лъжлива и подла буца лой от СИК, Европа веднага ще ни спре всички пари!Европа изисква от нас да дадем пълни индулгенции на шайката Гроб, без значение какво е крала и "усвоила"!Ако дойдат други на власт, дори да управляват почтено, Европа веднага ще им спре парите! Само мафиотите от Гроб са по сърце на Европа!Вие добре ли сте, тролчета на Севда?
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следа това излизаме от Ес и достигаме курса рубла долар.
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мишмурок парите които получаваме от ЕС са в пъти повече отколкото даваме. Нека сега вашата мать да дава.
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Профила на опозицията изобщо не е надежден. Няма да отпуснат парите на метежници. Службите на Европа не спят. Всичко се следи под лупа. И без друго има забавяне на средствата заради съдебни искове от някои страни. Вероятността нетните платци да наложат блокада е огромна. На страна с провалена държавност ще е пълен абсурд ако се отпуснат тези средства.
30
2
 
2
 
! Отговори
ИСЛАМ преди 3 години
И АЗ ИДВАМ!
29
11
 
6
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Ако Герб не е на власт а в Европа са ЕНП, спирането на фондовете ни е в кърпа вързано. И на местно ниво е така, в нашето село винаги страдам щом Герб е на власт в общината
28
9
 
7
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Раздаването на незаработени пари е вредно. Дано спрат еврофондовете, които само подхранват корупцията. Като спрат фондовете, ние пък ще спрем вноската за ЕС - има форс мажор.
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се явява защото не знае от къде да я почне. Десислава Атанасова добре каза, че политиката не е шоу и няма място за скечове.
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа пари на руски джуджета не дава.
25
1
 
7
 
! Отговори
Влади преди 3 години
"...- А, бедните?- Да го ..хат бедните"Имаше такъв диалог във филма "Сътворението на света"Това сега се отнася за древния, но *** български народ.