Възможно ли е да загубим парите от Европа?

Бизнес и синдикати искат удължаване на мерките
16 апр 2021 22:25, Петя Славова
109

Бизнес и синдикати искат удължаване на икономически и социални мерки до края на годината. Те настояват за надграждане на Националния план за възстановяване и устойчивост и изразяват притеснение дали ще бъде представен в срок, съобщава Bulgaria ON AIR.

Едни от най-важните въпроси към новите управляващи са дали ще продължат мерките за подкрепа и предвиждат ли се нови такива. А датата 30 април е от решаващо значение.

Ако планът се представи в срок обаче, парите могат да дойдат още през юли. Те ще бъдат изключително важни за  удължаването на антикризисните мерки. Причината- първото тримесечие на тази година бюджетът ни отчита дефицит - над 650 млн. лв. За последно такава дупка в хазната е имало през 2014-та.

"До момента, това което българското законодателство и бюджет е уредило е такава подкрепа до края на месец май", каза Васил Велев от АИКБ.

По време на пандемията някои работодатели освободиха голяма част от персонала си. Без мерките за подпомагане на бизнеса обаче, има риск да изгубят още кадри. Затова настояват да бъдат удължени.

Според синдикатите е нужно страната ни да се възползва максимално и от четирите милиарда и половина под формата на заеми, които са достъпни по Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Нисколихвени дългосрочни, 30 годишни заеми, на които имаме право. В това предложение, което беше внесено в Народното събрание се говори само за грантовете по различните направление, а за заемите нищо", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 
Необходими са поне милиард и половина лева, с които да преструктурираме вътрешните си програми за подкрепа, казва той.

"Не е задължително взети заемни средства да бъдат давани заемно на бенефициентите, те могат да бъдат заем на държавата, но грант за бенефициента- фирмата, човека, домакинството", допълни Димитров.

Бизнес и синдикати са категорични - темата е надпартийна и настояват за незабавни срещи с всички парламентарно представени партии. Целта - обществен консенсус и внасяне на националния план навреме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижда се, че новите партии се занимават с боричкания помежду си. Не могат да формулират ясна политика по държавните дела. Ще им бъдат спрени всички еврофондове и други плащания.
23
4
 
17
 
! Отговори
Психиатър преди 3 години
Новината е , че Чалгаря е мастурбирал по време на заклеването и химна на България. Затова не бил станал прав.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И те така те!Ама що Славчу не се покаже? Язе *** сакам!Дъ ми каже дека шъ са опраим!
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ората иска новио спасител, вместо туй получават среднио.
20
5
 
24
 
! Отговори
Хе,хе! преди 3 години
Европеец да даде пари на Чалгар !!!!!????? Метеорит да удари Брюксел, на Чалгаря пари ще дадат на Куков ден ! Там не са чебурашки , другаре !
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние 97-*** загубихме всичко.Що да не загубим и сега?Партиите не искат контрол, а липсата на такъв!Нали видяхте как ви лъгаха?Е, още ще ни лъжат, докато им вярваме.
18
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възможно е, с такъв парламент. То това парламент ли е изобщо, селска чаршия. Затова нови избори, възможно най - скоро.
17
4
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
Парите от Евпора са за възстановяване от пандемията. Какви фирми и проекти ви гонят? Дори ида има пари за проекти-те ще са в училищата. От ъкде ще купят интерактивните дисплеи на децата Ви? От къде ще се направят ремонти на допотопните кабинети? Обхватът на Механизма за възстановяване и устойчивост е структуриран около шест стълба: Екологичен преход; Цифрова трансформация; Интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж и работни места; Социално и териториално сближаване; Здраве и устойчивост; Полити
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема а сбиждате Наште Ора!Язе съм глъсувал зъ Слави оти сам у Анлията и тукъ сички се могу умни оти знаеме Бон жур!Сал за Слави шъ гласуваме веке!
15
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми трябват парите от Европата важното е да се справим сами пазари бол Парите от Европата ги използват само политиците за фирмите си и за разни проекти дето пак те ди знаят
14
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези кокошки в парламента, ако ги командироват в Брюксел дали и там така ще ***, или на втората минута ще са в психо-диспансера?
13
10
 
1
 
! Отговори
До Умен преди 3 години
Млакни уееее "мало"умен си уеееее
12
4
 
12
 
! Отговори
Зрителите преди 3 години
Саво като видят цирка с парламента със сигурност.
11
0
 
7
 
! Отговори
Чалгар-Другар! преди 3 години
На нас ще ни дадат милярде само да сме на влас!
10
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че нещо ама Герб не са абонирани за евро помощи , правителства си отиват както тука , така и в Европа
9
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа лесно пари не дава. Преди дни в Евпора написаха по медии, че в България вече се задава нестабилност. Ще замразят парите както вече го направиха преди време по време на Станишев. Финансирането ще остане като мираж. Няма кой да даде пари при нестабилност. Има спирачни механизми и те ще бъдат задействани. Европа на комунисти пари няма да даде. Но загуби ли България парите за възстановяване отиваме всички на кино.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мии а дано, че се отпуснахне
7
5
 
15
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
ТОВА Е ЦЕЛТА на чaлrapите +ОПГ бсп-дпс!!!
6
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
марш в анадола крадливи герберасти
5
6
 
24
 
! Отговори
..... преди 3 години
Нормални бизнесмени от Запада никога не биха дали пари на Чалгопитеци