Възможно ли е да загубим парите от Европа?

Бизнес и синдикати искат удължаване на мерките
16 апр 2021 22:25, Петя Славова
109

Бизнес и синдикати искат удължаване на икономически и социални мерки до края на годината. Те настояват за надграждане на Националния план за възстановяване и устойчивост и изразяват притеснение дали ще бъде представен в срок, съобщава Bulgaria ON AIR.

Едни от най-важните въпроси към новите управляващи са дали ще продължат мерките за подкрепа и предвиждат ли се нови такива. А датата 30 април е от решаващо значение.

Ако планът се представи в срок обаче, парите могат да дойдат още през юли. Те ще бъдат изключително важни за  удължаването на антикризисните мерки. Причината- първото тримесечие на тази година бюджетът ни отчита дефицит - над 650 млн. лв. За последно такава дупка в хазната е имало през 2014-та.

"До момента, това което българското законодателство и бюджет е уредило е такава подкрепа до края на месец май", каза Васил Велев от АИКБ.

По време на пандемията някои работодатели освободиха голяма част от персонала си. Без мерките за подпомагане на бизнеса обаче, има риск да изгубят още кадри. Затова настояват да бъдат удължени.

Според синдикатите е нужно страната ни да се възползва максимално и от четирите милиарда и половина под формата на заеми, които са достъпни по Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Нисколихвени дългосрочни, 30 годишни заеми, на които имаме право. В това предложение, което беше внесено в Народното събрание се говори само за грантовете по различните направление, а за заемите нищо", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 
Необходими са поне милиард и половина лева, с които да преструктурираме вътрешните си програми за подкрепа, казва той.

"Не е задължително взети заемни средства да бъдат давани заемно на бенефициентите, те могат да бъдат заем на държавата, но грант за бенефициента- фирмата, човека, домакинството", допълни Димитров.

Бизнес и синдикати са категорични - темата е надпартийна и настояват за незабавни срещи с всички парламентарно представени партии. Целта - обществен консенсус и внасяне на националния план навреме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам незабавна ревизия на синдикатите!!!Работещrте не са ви пробни балони, не са ви донори на пари и благоденствие !
83
0
 
1
 
! Отговори
Мутра преди 3 години
И това за няколко столевки
82
1
 
0
 
! Отговори
Мутра преди 3 години
Не искам пари от Европа. Искам чалга от Слави и като изнасиля ученичка адвокатите от изправи се бг. Да ме извадят от затвора. Всички мутри вън от затвора!
81
0
 
2
 
! Отговори
Ха Ха преди 3 години
Не разбира се. Възможно е политиците да ги загубят - няколкото крадливи *** по-точно... защото дори и да ги отпуснат, няма да стигнат до обикновения човек никога. Оня Череп в Дутай може да е за затвора, но казва много правилно, че толкова много милиарди няма как да се харчат, защото са незаконни. Жалки, крадливи и прости българи бате... това е племето ни...
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предайте на врага "Плана" и Генерала.Предайте се като Паулус при Сталинград.ГЕРБ капитулира.
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще ви даде пари няма правителство в държавата ври и кипи като казан пълен с пирани очакващи само да се докопат до власт и да се облажат здраво. Никой не е толкова *** или намразил парите си за да ги даде на шепа измамници.
78
0
 
4
 
! Отговори
G преди 3 години
Парите от Европа...са в празни сметки на половинчати изпълнители с китайски "мат'ряли".Губим...?Изгубите, по скоро. Хората какво да губят?
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ББДобре ли си? Лукойл е на Ротшилд,най-много бензиностанции на Лукойл има в САЩ
76
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите *** са вкарали в боя абсолютно всички ченгеджийски опорки, за които са могли да се сетят!Дано има и достатъчно слаботокови та да ви повярват!Чалгари, Путин, Черепа, Русия, война, глад, гонене от ЕС...Браво ченгенца, невероятни сте!И всичко това щяхме да го избегнем, само трябваше да си преизберем Бащицата с джипката!Ама на, простичък матрял сме...
75
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите *** са вкарали в боя абсолютно всички ченгеджийски опорки, за които са могли да се сетят!Дано има и достатъчно слаботокови та да ви повярват!Чалгари, Путин, Черепа, Русия, война, глад, гонене от ЕС...Браво ченгенца, невероятни сте!И всичко това щяхме да го избегнем, само трябваше да си преизберем Бащицата с джипката!Ама на, *** матрял сме...
74
8
 
7
 
! Отговори
Юрист преди 3 години
Да повдигнат обвинение по чл.219 НК за безстопанственост на целия икономически екип на гербавите и да ги вкарат на "Майор Векилски"!Може пък да се сетят какви проекти и планове къде е трябвало да внасят...
73
10
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Анонименслед Овчаров,първанов и Станишев...борисов прави най-много за руснаците...не закача Лукойл...няма данъци...няма...строи им газопроводи с нашите данъци и ес пари...ок политика и зависимости...ама не ни носи нищо...живеем зле,стремежа ни към Справедливост ни е заложен генетично...от Бог...имате ли пари и ядрени ракети да се преборите с БОГ...съмнявам се...ще ви избием разбира се...за вас ...хаха...за нас въпрос на оцеляване!Справедлив Свят...или май.ата му!!!
72
6
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Анонименза наше съжаление ЕС политиците са по-зависими от нас бедните от Русия и путин!!!предадоха идеята за ЕС...минаха и фашисти и комунисти по-геноцида и предателствата на народите ни!!!финансират откровенни и нагли престъпници и мафиоти,ДБ финансира с пари от Кремъл атаката срещу Конгреса на САЩ организиран от Тръмп...живеем в ...Ада...моля се за новият Хитлер!!!
71
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проследете парите-европейските милиарди за България.Кой плати за протестите и защо?Всички са против Борисов не само заради самия него, а заради възможността заедно да се докопат до милиардите.Зад подставените лица на протеста се крият прогонените от България червени олигарси, които освен, че искат физически да ликвидират Борисов за отмъщение, искат да ВЛАСТВАТ над вас, вие да сте техни роби на труда, а те рецепиентите на европейските милиарди.Ще даде ли ЕС пари на руските маши?
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не.Ако Бащицата го няма.
69
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС никога няма да даде пари на слави и подобни клоуни, от какъв зор ЕС ще ходи по акъла на миячи на тоалетни.
68
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е пионка в ръцете на великите сили, а всички червени олигарси са проруски ориентирани-исторически предопределено.ЕС няма да даде милиарди в ръцете на руски маши.Това е причината да умирате в бъдеще от глад.БСП няма идея да ви раздава пари, а да работите като роби на олигарсите.Много сте глу-па-ви!
67
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новото правителство на изгонените в чужбина български олигарси ЯХНАЛИ-ВАШИЯ ПРОТЕСТ!Толкова ще сте гладни, че ще ви се реве.Битката е за милиарди, ***!Тези милиарди не са за вас, ***!ЕС няма да го даде на олигарсите, ако ще да умирате от глад по площадите, ***!
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До само чеПравителството има макар и в оставка. То продължава да действа и да изпълнява задълженията си до избирането на ново такова, на което да предаде изпълнителната власт.
65
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 71"ГЕРБ крият "Плана" и Генерала, за да не попаднат в ръцете на врага."Нали ГЕРБ правеха само вредни неща? Нали не можеха да управялват?Значи на "новите" лица не им трябват нито работата, нито плановете на ГЕРБ.Или комунистите си мислите, че хем ще плюете, хем ще ви помагат?