Кирилов: Няма категоричност, но "АстраЗенека" може да се прилага

Съотношението полза – риск било положително
17 апр 2021 09:36,
84
Кирилов: Няма категоричност, но "АстраЗенека" може да се прилага
Снимка: БГНЕС

Ваксинационният щаб продължава да работи, имаме заседание в понеделник, на което ще обсъдим важни неща. Това съобщи пред bTV Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

"На този етап няма индикация за спиране на ваксинирането с "АстраЗенека", посочи той.

"Оценката на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) към момента показва, че съотношението полза – риск е положително. Тя препоръчва прилагането на ваксината в съответствие с разрешението й за употреба, но очакваме становището на ЕМА по отношение на допълнителния анализ, който се извършва за данните за безопасност. В края на другата седмица се очаква тази информация", обясни Кирилов.

По думите му за втората доза от ваксината все още няма категорична препоръка, въпреки че част от държавите като Германия например, са посочили, че обмислят втората доза да бъде от РНК ваксина.

"ЕМА изиска от производителите да предоставят всички данни, които имат за такъв тип комбиниране, за да може да бъде направена регулаторна преценка", уточни Кирилов.

Заплащането на ваксините става след получаването, така ще в следващите седмици в зависимост от развитието на ситуацията, ЕК може да предприеме действия в различна посока за доставката на ваксини на "АстраЗенека", отбеляза той.

"Към момента данните показват, че ваксината може да бъде прилагана. Също така има възможност за препродажба и дарение, като това е една от основните ваксини, която ще бъде прилагана по платформата "Ковакс", организирана от СЗО", заяви Кирилов.

Той съобщи, че миналата седмица сме получили първата доставка от ваксината на "Янсен" – около 14 000 дози. За тази ваксина Европейската агенция ще извърши допълнителен анализ на данните от прилагането й извън ЕС.

"В САЩ при приложение при около 7 млн. души, са наблюдаване 6 изключително редки и специфични тромбози, свързани с ниски нива на тромбоцитите", обясни Богдан Кирилов.

На този етап няма основание за притеснение, но ЕМА иска да направи анализ, за да не се губи доверието, допълни той.

"Всеки лекарствен продукт, независимо какъв е, има потенциал да предизвика нежелана реакция. При РНК ваксините съобщенията, които получаваме за нежелани лекарствени реакции, са описани в кратката характеристика. При тях по-често се наблюдават след прилагане на втората доза, а при векторните ваксини –по-често след първата", каза Кирилов.

Според него към момента само към Оксфордската ваксина се наблюдава намаляване на интереса, но все пак има средно по 500-600 лица ваксинирани през последните дни с "АстраЗенека".

До края на юни от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" ще получим 3,5 млн. и близо половин милион от ваксината на "Модерна", обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
19
 
! Отговори
Лан Лан преди 3 години
Ще получим, ще доставим, ще направим и т.н. Това съм го чувал много пъти и преди 1989 година.Но нищо не получих а просто времето мина и остарях.Сега Гербаджиското котило използва същите трикове.Хайде отивайте си.Никой не ги иска а те правителство предлагат.Били компетентни! Ха ха ха!
39
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ми ваксинирай майка си и децата си с Астра Бе , ! гербаджийката миндел/паунова да връща парите!
38
2
 
25
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Превърнаха здравето в обект на търговия и печелбарство.Не ги е срам, намират го за нормално тов поведение.
37
1
 
24
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Като няма категоричност си я слагайте вие. Какво очаквате, да дойдем и да си сложим АЗ, въпреки че лично вие признавате, че няма категоричност, т.е. за мен това означава че нещата са 50:50. Спирайте я, няма какво да се дават пари за нея, няма да има луд да си я сложи.
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом няма категоричност,въведете следното.Застраховайте всеки ,който сислага АЗ със сто хил. лв.Зад думата категоричност,да се произнесе съдът,щото все пак умъртвявате хора,независимо от %.
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е фарма фирмите да вземат парите, а ако хората станат жертва - голяма работа...
34
2
 
13
 
! Отговори
Койчефф преди 3 години
Да си я приложи Борисов, ГЕРБ и всичките им роднини, включително пълнолетните деца. Да се нареждат на зелените коридори!
33
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 1918 година болшевиките в Русия имаха една цел - да изправят Русия на крака и да я модернизират и направят световна военна икономическа и космическа сила. И го направиха независимо с какви средства. За разлика от тях ЕС е толколкова чудовищен и антидемократичен съюз, че е готов да се издевателства по всякакъв начин с народа не за някакви цели, каквито и да са, ами заради интересите и печалбите на фармацевтичните концерни.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ти ваксинира ли се с Астра?
31
1
 
34
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Г-н Кирилов, питам културно и без заяждания:Вие лично, ваксинирахте ли се с Астра Зенека?Или препоръчвате на хората да стават опитни зайци, заради търговската далавера.От поста, който заемате.Хубава събота и неделя на всички тук.
30
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Съотношението полза риск било положително ''...................Ами ваксинирай се ти с Астра-зенека, бе тарикат ... или ваксинирай близките си с Астра-зенека ... нали Съотношението полза риск било положително.
29
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как ще имате индикации за спиране на ваксинирането с Астра,като сте закупили милиони дози и трябва да ги похарчите.Само че,други страни я спряха.Например Дания,Швейцария и др.Те по-глупави ли са от вас или по-малко мислят за народа си?А?
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи 10 умрели-на 20 оздравели,примерно, е положително.Евала,ашколсум,брависимо!
27
5
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Аз пък искам Спутник V
26
6
 
19
 
! Отговори
Пъдпъдък преди 3 години
Никоя от ваксините не върши реално. По добре мислете за лечение. Мангъра си е много прав за груповият имунитет. Тогава ще намалеят болните.
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АманИ как е сега като се набоцка, можеш ли да влизаш в магазин без дрипа на лицето, можеш ли да пътуваш спокойно, можеш ли да си каниш приятелите на гости? Върна ли си "нормалния живот"? Понеже в Англия глобиха ннапълно ваксинирана жена, че си поканила шест напълно ваксинирани приятелки на гости? Що така
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приложи я на майка си, щом може да се прилага. Дай пример!
23
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете се с тези файзър и модерна бе, и с това жалко еснафско мислене, понеже са по-скъпи, значи са по-хубави! Ужасно вредни са, и напълно безполезни, точн колкото астрата, а вероятно дори повече! Изпълнителния директор на Файзър вече официално ви каза, че не работят, ама пак не чувате! Щом трябва след полловин година пак, и догодина пак, какво ти казва това? ЧЕ НЕ РАБОТИ!
22
23
 
7
 
! Отговори
Аман преди 3 години
Цяла Англия се набоцка с Астра, аз също. Но гання смята, че световната конспирация е с пъклен план да го унищожи като народ. Каква загуба за човешкия род би било.
21
1
 
8
 
! Отговори
Дискриминация преди 3 години
И за ваксини те има вече право имащи с връзки за модерна и файзер и за обикновеният народ АстраЗенека!!! Тая подигравка и унижение кара хората да несе ваксинират....