Шоколад, сладкиши... Кои храни да избягвате, ако имате акне?

Млечните могат да влошат състоянието му
17 апр 2021 13:18, Дарена Найденова
17
Шоколад, сладкиши... Кои храни да избягвате, ако имате акне?
IStockphoto
Акнето е често срещано състояние на кожата, което засяга почти 10% от населението на света. Много фактори допринасят за развитието на проблема, включително производството на себум и кератин, бактерии, причиняващи акне, хормони, запушени пори или възпаление. Връзката между досадните пъпки и диетата е противоречива, но последните изследвания сочат, че начинът на хранене може да играе важна роля в появата и развитието на акне.
Ето няколко храни, които могат да причинят акне: 

1. Рафинирани зърнени храни и захари
 
Хората, страдащи от акне, са склонни да консумират повече рафинирани въглехидрати в сравнение с тези, които не се борят с досадния проблем.
 
Храните, богати на рафинирани въглехидрати, включват хляб, бисквити, зърнени храни или десерти, приготвени с бяло брашно; паста, приготвена с бяло брашно; бял ориз или оризова юфка; газирани напитки и други подсладени захарни напитки; подсладители като тръстикова захар, кленов сироп, мед или агаве.
 
Проучване установява, че хората, които често консумират добавени захари, имат 30% по-голям риск от развитие на акне, докато тези, които редовно ядат сладкиши, са с 20% по-голям риск. Тези числа могат да се обяснят с ефекта на рафинираните въглехидрати върху нивата на кръвната захар и инсулина.
 
Рафинираните въглехидрати се абсорбират бързо от кръвта, което бързо повишава нивата на кръвната захар. Когато това стане, нивата на инсулин също се повишават, за да помогне за пренасянето на кръвна захар от кръвния поток в клетките. Високите нива на инсулин обаче не са полезни за кожата. Той прави андрогенните хормони по-активни и повишава инсулиноподобен фактор на растежа. Това допринася за развитието на акне, като кара клетките на кожата да растат по-бързо и стимулира производството на себум.
 
От друга страна, нискогликемичните диети, които не повишават драстично кръвната захар или нивата на инсулина, са свързани с намалена интензивност на акнето.

2. Млечни продукти
 
Много изследвания са открили връзката между млечните продукти и агресивността на акнето при тийнейджъри. Две проучвания също така установяват, че младите възрастни, които редовно консумират мляко или сладолед, са четири пъти по-склонни да страдат от акне. Все още не е ясно как млякото може да допринесе за образуването на пъпки, но има няколко предложени теории.
 
Още за храните, които могат да причинят акне, ще откриете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Амче аз сам си пред разположена към забавния метъмболизъм, всичко мисе лепи. Един тутманик с шестица кебапчета и кило боза и два шоколада и няколко вавли с фастъци да изям и веднаг ми отиват одзад. И пак сам гладна.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Храниш се зле, изглеждаш зле. Толкова е просто.А на всички дето почват да обясняват за генетично, наследствено и предразположен съм - предците ви са се хранели зле и са изглеждали зле, за вас влака отдавна е отпътувал. За поколенията ви - в общи линии също.
1
1
 
1
 
! Отговори
Ти преди 3 години
Ирониятя не схвана