Унищожават 3 млн. негодни BG банкноти всеки месец

За година БНБ е събрала над 35 млн. повредени банкноти
42
Унищожават 3 млн. негодни BG банкноти всеки месец
Снимка: БГНЕС

Близо три милиона броя български банкноти са били оценени като негодни за използване и несъответстващи на приетите стандарти за годност всеки месец, показва справка на "Монитор" в данните на Българската народна банка (БНБ) за 2020 г. Това означава, че по 3 млн. хартиени знаци в обращение подлежат на унищожаване ежемесечно поради нанесена вреда.

Общо през 2020 г. централната ни банка е отделила над 35 млн. броя такива банкноти. Най-голям брой от тях е събран още през първото тримесечие на миналата година, когато при машинна обработка на постъпилите в БНБ банкноти, като негодни за последващо използване в паричния оборот са отделени 12,2 млн. броя банкноти. По-нататък през годината техният брой постепенно намалява.

В края на първите 6 месеца са събрани още 10 млн. броя хартиени знаци, а през третото тримесечие - други 5,6 млн. броя. В последното тримесечие на миналата година БНБ прибира 7,3 млн. броя негодни за използване и подлежащи на унищожаване банкноти. Подобно на тенденцията при преправените банкноти менте и тук най-увредени са купюрите от 10 и 20 лв.

В някои периоди на годината с по-голям дял са и банкнотите с лика на Иван Милев. Това обикновено са банкноти със запазени най-малко една втора (50%) или три четвърти (75%) от площта й, които могат да бъдат заменени на касите на БНБ или на някоя от търговските банки у нас.

Логично, БНБ събира и монети, които не отговарят на стандартите за годност. Техният брой обаче е значително по-малък. За цялата 2020 г. централната банка е прибрала 1,1 млн. броя негодни монети или това са по близо 92 000 монети, унищожавани всеки месец

До края на март са събрани 271,2 хил. броя монети, а през следващото тримесечие – 357,8 хил. броя монети. Именно в периода април-юни в БНБ са постъпили най-много такива метални знаци. До края на септември са заделени още 186,1 хил. броя, а в последното тримесечие – 287,7 хил. броя монети.

Тук също се откроява добре видима тенденция - най-изхабените монети са тези от 10 и 20 стотинки, а понякога и от 2 стотинки. Това са монети, при които не се разпознават изображенията на лицевата и обратната страна, или такива, при които е запазен само вътрешният кръг с разпознаваеми изображения.

Видимо броят събрани метални знаци е далеч по-малък спрямо този на хартиените. Това е логично, тъй като хартията по-лесно се уврежда, къса, а някои и пишат върху нея, като по този начин нарушават цялостта й. Монетите, от друга страна, са далеч по-трудни за увреждане, чупене или дори цепване. Освен това не е гаранция, че при увредена монета българинът ще я занесе на касите на БНБ за смяна, какъвто е и установеният ред в такива случаи.

Често повредените банкноти или монети българите дават на децата си, за да играят с тях. Всъщност в случай на повредени български банкноти и монети, които са законно платежно средство или са извадени от обращение, с неизтекъл срок на обмяна, банките у нас могат да извършват замяна на тези парични знаци, като нямат право да отказват замяната, но могат да събират такси или комисиони
за нея.

Единственото правило е, че не могат да бъдат заменени пари, които са умишлено повредени, преправени и неистински или са за престъпление. Съответно при съмнение за някое от горепосочените провинения конкретната банка може да задържи парите, за да се направи анализ и евентуално разследване. Освен това не трябва да се забравя, че ако вредата е твърде голяма, то няма как да се извърши замяната и съответно тези пари просто се губят.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пък от банкомата все нови излизат и всичко се вдига, явно печатането върви по-бързо от унищожаването
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има целу семейства, умиращи от глад, па вий! Ни ва лий срам уе! Кажете уе!
28
0
 
6
 
! Отговори
Сексперт преди 1 месец
Май най добре се съхраняват банкноти нови в нови чекмеджета .Там се слага някакъв благороден метал ,че йоните му убиват микробите и вирусите. Всички вече така правят .Ако имате пари дайте гИ на някой с оборудвано чекмедже ,да ви ги съхранява правилно.
27
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Валерия, Интересна тема си подхванала, ама за да няма неточна информация трябваше да се консултираш с експертите на банката. Те не хапят. Негодните банкноти не са само скъсаните, половинките и прочие. Има износени банкноти, които са си здрави и постоянно се въртят между хора и магазини преди да стигнат до банката и да бъдат определени за негодни. Същото е и с монетите.Банките са задължени да заменят повредени банкноти БЕЗ ТАКСА.
26
0
 
0
 
! Отговори
Широко затворени очи преди 1 месец
До Широко отворени очиКриптовалутите все още не са достъпни до по ниско технологично образованата популация от населението , те могат да се прилагат паралелно , но няма как да заменят традиционите платежни средства напълно в обозримо бъдеще.
25
0
 
1
 
! Отговори
Широко отворени очи преди 1 месец
До Широко затворени очиИма криптовалути да палзваме Биткойн,Етериум. Нов световен ред и нова система.
24
1
 
3
 
! Отговори
Широко затворени очи преди 1 месец
Най добре да се премине към полимерни банкноти - тези от хартия имат много кратък живот , Полимерните пари са изключително трудно за фалшификация
23
2
 
4
 
! Отговори
Кризата идваща преди 1 месец
Ще дойде време, когато ще е скъпо да ги събират и тези хартийки ще останат само за тоалетна хартия, щото самата тоалетна хартия ще е по-скъпа от банкнотите.Ще последват кризи, войни и нови епидемии.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 15 хахаГорят ти главата на теб. Всички серийни номера се описват преди унищожение. Нали като след време пак стигнат до тях и видят,че тези номера вече са минали през системата всичко ще лъсне. Там да не работят 5 човека та да има за всеки по веригата и да си ги разпределят,за да си траят.
21
2
 
3
 
! Отговори
Ментета преди 1 месец
От както отвързаха курса 0,89 стотинки за 1,00$ през 90-те, левчетата не струват нищо.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От както селският магазин се сдоби с пос-терминал плащам в брой само в автобуса
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко гладни дечица има .. па те!!!!!
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А има ли статистика колко банкноти се изпират на месец или това не е полит коректно.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледам тука все експерти са се събрали. Имаше една статия за таван със стотинки, същите експерти коментираха. Едните че било незаконно, другите кое колко струвало. Професори по всичко, без елементарни познания. Пасивно агресивни.
16
4
 
13
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 месец
Е да ама в скапаните банки в Прованса изобщо не ги искат такива, иначе са ми пробутвали някакви едва крепящи се на магия и ожулени яко. В магазините също не ги взимат, не взимат и жълтите стотинки. Нали уж били законно платежно средство ?!? Защо не ги приемат? Първо от банките тръгват тези неща.
15
6
 
13
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 1 месец
Повярвах ви, да!Просто още един начин за крадене на пари, обявяват ги за негодни, пишат някакъв измислен протокол, че са ги унищожили, а всъщност горят стари вестници, а паричките си ги прибират.
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбогатяхме. Даже бедните баби си палят печките сутрин с пачки.Виж даже в чекмеджето има пачки евро и кибрит.Скоро еврото ще струва по малко от брошура з кУфланд
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подобен проблем имаше Румъния, но там направиха всички банкноти пластмасови. Преди нея това направи Австралия и някои други държави. Интересно какво правят у нас бракуваните банкноти. Ако ги изгарят с тях би могъл да работи малък ТЕЦ.
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашенецът няма култура на съхранение на банкноти. Мачка по джобове, и т.н. Печатането на новите не са малко средства, ама кой да мисли. Но по-трагични от македонските банкноти не съм виждал никъде по света.
11
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българи гответе се за ново правителство.тези хора ще докарат държавата до фалит нямат си напредстава от политика.освен да плюят по герб аз не чух конкретна политика за справяне в кризата и на входа да им се взимат тест за наркотици алкохол и да има по един психиатър тва там го превърнайа в пансион.изтеглетеси си парите от сребърния фонд българи тези всичко ще изкраднат деистваите