Вандали посягат на тракийската гробница в Караново

Мястото е без охрана и наблюдение заради липса на пари
Обновена: 17 апр 2021 19:36 | 17 апр 2021 19:36, Веселина Йорданова
29

Постоянни са вандалските посегателства в тракийската гробница в новозагорското село Караново. За това алармират специалисти.

Тя е открита след иманярски набези през 2008 година. Там е разкрита тракийска колесница, която привлича туристите. Поради липса на средства, съоръжението няма охрана и видеонаблюдение.

Почти всяка седмица се регистрират вандалски набези на защитното съоръжение в източната могила в Караново. Счупени са плоскости, през които се прониква в гробницата, предаде Bulgaria ON AIR.

"В последните няколко седмици, три седмици, наистина вандалските нападения тук върху обекта много зачестиха. От Министерството на културата пращаха техни хора вече три или четири пъти да поправят покритието, стената, покрива и веднага на следващата вечер имаме нови дупки в покритието. Това не е случайно, но е грозно", каза музейният директор в Нова Загора Генчо Димитров.

Самото защитно покритие на гробницата, в която се намира тракийската колесница, е компрометирано и опасно, но интересът за посещение не намалява, споделя кметът на селото.

"Към могилата винаги е имало интерес и българската черта - едно нещо като се каже, че е затворено, хората да проявяват още по-голям интерес. Идват доста хора тук на място. Други се обаждат. Представлява интерес самата гробница", посочи кметът на Караново Николина Стефанова.

Уникалната гробница е държавна собственост. От Министерството на културата потвърдиха, че е изработен проект за възстановяване на предпазното покритие на гробницата, за което са преминали обществени поръчки. Ремонтът и възстановяването ще започнат още този месец при първите слънчеви дни. Предвиждат се и археологически разкопки около могилата.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
? преди 2 години
Караново? Беше нормално развито село през соца. От как го налазиха скакалците, вече не е същото! А с какво ги привлича, не зная.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем нормално за тази територия, всеки си краде и си прави каквото си иска безнаказано. Главните крадци са най-отгоре, и оставят и на дребосъците също да крадат, за да не бъдат обвинени че само големците крадат, а на народа не дават. Така се отпуска напрежението
8
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 години
Бой и трепане си трябва.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вандали, а иманяри се нарича на български!Кога ще научите български?Вандалите разрушават(Рим), иманярите събират и продават!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
посегнете им на техните аналниЧасти с дебели дървени колчета
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България има сто хиляди щатни младопенсиониращи се тупяня, над сто и петдесет хиляди вдигащи бариери пазача, и 111 хиляди квадратни километра площ. Като извадим площта на непристъпни гори и планини, се пада по един кияк на четиристотин метра, тоест имат пряка видимост помежду си. Ако вършеха нещо друго освен далавери, пиле нямаше да прехвърчи случайно.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Римляни, сър...
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Многоточието ми в предишния пост да се чете като: р-о-м-и. Наистина в това село има много, много р-о-м-и. Не знам защо се цензурира.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Караново уникалното не е тракийската гробница, а селищната могила, която е най-старата у нас и е обитавана НЕПРЕКЪСНАТО от 6500 години пр. Хр. до римската епоха. Културните пластове там са своеобразен календар на цялата древност по нашите земи откакто са дошли първите земеделци. Археолозите равняват всичко открито към епехотие на Караново.Разбира се, като отидеш там освен една дълбока дупка и една камара *** друго няма да видиш.
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чекмеджето нали е пълно с евраци и кюлчета?!Какво го интересува Шментьо Капелов?!