Върнаха слуха на дете и мъж с нов оперативен метод

Интервенцията е извършена от полски и български медици
24

Върнаха слуха на двама души в Шумен чрез иновативен оперативен метод. Операцията беше извършена в местна болница от полски и български медици.

Пациентите са дете и мъж. 4-годишното дете е родено с дефект, а мъжът на 41 години е загубил слуха си след травма на главата. И двамата са в перфектно състояние след операцията.

Предстои им възстановителен период и рехабилитация преди да имат пълноценен слух. Няколко часа са били нужни на полските и българските медици, за да извършат поставянето на модерните импланти.

"Операцията представлява отваряне на костната част на ухото, която включва препариране на кожата зад ухото, където се поставя фактически устройството, отваря се охлювчето на средното ухо и вътре се въвежда много тънък, фин електрод, до 20 мм дължина, под милиметър ширина, който приема подадения от външното устройство сигнал от процесора и го превежда към сетивните клетки на вътрешното ухо", коментира началникът на Отделение УНГ към МБАЛ-Шумен д-р Красимир Бозов.

В България са единични случаите на подобни операции, а поставените импланти на пациентите в Шумен са първи за Североизточна България. Разходите по интервенцията се поемат от Здравната каса, предаде Bulgaria ON AIR.

"Когато преди 30 години започвах тази дейност в Полша, аз още отначало казвах, че никога не искам да бъда самотен, единствен в тази дейност. Същата ситуация имаме днес в България и колегите тук не пречат по никакъв начин на никой друг, на никое друго място да реализират същата програма. Това, което беше важно за нас, беше да предадем цяла редица от детайли и нюанси", добави проф. дмн Хенкрик Скаржински от Института по физиология и патология на слуха във Варшава.

Поставените слухови импланти са функционални до живот.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.


24
Още по темата: Шуменоперация
Още от Страната
Мъжът, блъснал и убил жена край Айтос, остава в болница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От повече от 10-12 години поставят кохлеарни импланти в БГ. Пак лъжете хората. Новост. Колкото делян пеевски е невинно детенце толкова и това е нова технология.
Аман от некадърници. Връщайте се на околовръстното. Само за там ви стигат познанията.
7
1
 
0
 
! Отговори
Проверено преди 2 седмици
Технологията се казва V2K!
6
1
 
12
 
! Отговори
обикновен българин преди 2 седмици
Браво на Шумен! На практика това е нов начин ако не чуваш - поставят ти имплант директно в ухото като прескачат проблемното място.Завинаги е импланта.Има си недостатъци но е единствен изход на пациента.Бая скъпичко идва - надявам се с течение на времето да поевтинеят както и външната част на импланта да се смали още.Защото сега е големичка.
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво. Ето това е постижение в медицинската наука. Полезно
4
4
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 2 седмици
Човешкия мозък харчи 90 % от енергията ни. никое друго животно няма такъв разход на храна а ти искаш още да се вдигне разхода.
3
4
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 2 седмици
Не
2
8
 
1
 
! Отговори
Проверено преди 2 седмици
Няма смисъл от операции, има джаджи които чрез костна проводимост пращат звука директно в мозъка!
1
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А има ли някакъв метод на фигуранта да му се влее поне капка акъл