Отлив на чужденци по Черноморието ни през празниците

С какви проблеми стартира летния сезон у нас?
18 апр 2021 14:30, Петя Славова
86
Отлив на чужденци по Черноморието ни през празниците
Снимка: БГНЕС

Дни преди старта на летния туристически сезон много от хотелите по Северното Черноморие няма да отворят врати за Великден. Причината - отлив на резервации на по-голямата част от чуждестранните туристи заради PCR тестовете, които се изискват.

Още по темата

"Тези PCR тестове се оказа, че са голяма пречка основно за влизането в България на чужди гости и много е важно министерството да предприеме много бързи мерки за отваряне на зелените коридори за гости, които идват да почиват в България", смята Христо Пенев - зам.-директор на к.к. Албена.

И така въпреки перфектните условия за летен туризъм от общо 30 хотела в Албена за Великден ще отворят само три.

А от Варненската туристическа камара цитират примера на съседите.

"Всички държави около нас са невероятно активни в промотиране на услугата си за туризъм, а ние изоставаме в това отношение", казва Илин Димитров - председател на Варненска туристическа камара.

Така на практика на браншът остава да разчита основно на български туристи, а добрата новина в случая е, че голяма част от тях ще открият летния сезон по родното Черноморие.

"Поемането на разноските за PCR тест би било трудно. Крачката би била облекчаваща, но тя ще бъде тежка за бизнеса", обясни пред Нова тв Павлина Илиева от "Бъдеще за туризма".

Гърция рестартира туризма, отменя някои ограничения

"Туризмът винаги се е отличавал като особено форма на стопанска дейност. Той е изключително гъвкав отрасъл. Ние можем да поемем разноските по PCR теста, но при връщането си в родината той ще трябва да бъде в карантина. Това обезсмисля цялата идея", добави заместник-председателят на Асоциацията на туристическите агенции проф. Георги Рачев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то "министерството" нищо не може да предприеме като няма министър. "Министерството" нищо не предприема, то е една сграда, предприемат неща хората вътре в сградата.
34
0
 
11
 
! Отговори
За парите, за които, преди 3 години
се предлага нашето черноморие в момента? Чудесно е! Няма да намерите по-изгодно.А и не е ясно колко от българите разбират, че българските:1. производители на храни2. транс и охр. фирми.3. туроператори4. доставчици на интернет и тв услуги, музиканти5. летища и т.н. 6. достадвчици на услуги - дискотеки, барове, наркотици, проституткиминали години са разчитали на печалбата от чужде странния потребител. Вече разчитат на *** ми, дойди ми гости. Българи, румънци, турци и гърци. Няма да може.
33
0
 
9
 
! Отговори
Хохо преди 3 години
Шефа рече: Пари нема-действайте
32
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бей,кой ще ви дойде на нащо Мутроморие.Тука ще те напият с менте алкохол,ще те набият и после ще те оберат.
31
1
 
21
 
! Отговори
Kенефски преди 3 години
Виждаш снимката и бегаш силно от тази територия.
30
3
 
15
 
! Отговори
бай онзи преди 3 години
Те като нямат един ПСР тест да платят , какво ще правят тук да харчат пари, абе ей ахахаха вие луди ли сте - пълнете си хотелчетата ей сега ще видите какво мислят българите за великите ви услуги от 90-та насам ахахаЩе се молите *** от Сливен да ви седнат и направят 8 лева оборот накраят ..естествено няма да видят и касова бележка :)
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купувам хотел за 1 лев.
28
3
 
16
 
! Отговори
МХМ преди 3 години
До 24. Да, и кога успяха. Изборите бяха преди 10тина дена, няма нито правителство, нито нищо. Нали знаеш, че до формирането на ново, старото правителство си изпълнява задълженията ,макар и в оставка. Или сега това е новата опорка на герберастките *** - новата протестъска власт забатачи........ Нищо че още няма такава, та вече забатачи.....Мизерни, гадни ***!!!!
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКакъв слави-чалгар те тресе бе, гербидж? Как точно реши, че новият парламент ще съсипе туризма ни?Защо българският туризъм не получи помощи по 60/40 от предишно правителство, дето уж не го съсипва? Може би защото няма официален оборот за 2019-та? Може би защото плаща на черно? Може би защото няма никакви официални доходи?Много сте интересни, като дрънкате как се съсипва работещ на черно бранш, който си живуркаше при предишните. Партийния ви лидер ли се уплаши?
26
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименШшшшшшшш-т!Те мутрите токова си могат. Да нарушават закона, да леят бетон, да гонят нормалните хора. После да реват, че няма кой да им докара туристи, щото те, видите ли, не искали да идват сами. После все предишните или някой друг им е виновен.
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ защо новото правителство трябва да помага, нали все още управлява старото, макар и в оставка (ако не управлява - що бибитко още бръмчи в служебната джипка?)?Къде беше старото, защо то не помогна? Защо през февруари все още не бяха платени заявките за 60/40 от ноември? Пак ли новото правителство ви беше виновно?
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МЪКАААААААААА!!!!!!!!!!!!!!А колко бетон се изля по плажовете!Колко дюни се унищожиха!Колко дървета бяха изсечени!Колко бариери, огради, заменки, разменки.....САМО И САМО МУТРАГЕННО ИЗМЕНЕНИТЕ ДА СПЕЧЕЛЯТ ПАРИЧКИ!!!А сега - kypец краснъй.
23
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризмът е първият сектор забатачен от новата протестърска власт.
22
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега става интересно. Пари няма, демек новото правителство нма да може да помогне. Ако махне ограниченията и станат много бройките ще се разбучат лекарите, за които също вече няма пари. Ако останат мерките тия в туризма ще закъсат. Ако теглат заем за да помагат на тия другите ще се разбучат. Общо взето нямат праилен ход. А Баце ще си седи и ще си пие уискито и ще гледа отстрани как тия се мъчат, и нищо немогат да направят.
21
10
 
25
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Ама какво ревете сега. Преди време, в подобна статия, един дървен философ тук ми се пулеше, че не искал руски туристи. Тогава му казах че ще има много да реве. И ето ти, стана точно това. Нали не ги искате руснаците. Щото те имат Великден с нас, на другите Великдена мина.
20
2
 
24
 
! Отговори
До Пук преди 3 години
А на мен ми е през оная работа, че хотелите фалират.Банките вече се усетиха, че некачествено строителство няма на кого да пробутат. Усетиха се и, че хотелиерски бизнес у нас на практика няма.Така че ще се влачат по корем, ама ще си бутат лошите кредити, защото няма кой да им ги осребри.А ако след няколко години вкарат наистина и еврото, то тогава нашите банки ще дръпнат въздух. Защото така и не се научиха да си пазят клиентите през последните 20 години.
19
2
 
24
 
! Отговори
До Батлан преди 3 години
Това са мокрите мечти на мутро-туроператорите ни.Мечтаят си за милиони туристи през православния Великден, при положение, че няма толкова много православни държави наоколо.Не знам как виждат милиони румънци, при положение, че те са в десетки пъти по-малко, или пък милиони гърци, които идват само до казината ни или до зимните курорти.Ама да ги оставим да си мечтаят. За цялата 2018-та (силна година), са ни посетили 9,2 милиона (официално), а сега в Ковид за пролетта колко милиона искат?
18
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мога само да се радвам.От повече от 10 години почивам извън България, защото там се отнасят с мен като турист, а не като навлек с портфейл, който трябва да бъде изтръскан до дупка.
17
3
 
20
 
! Отговори
Пук преди 3 години
*** е че повечето хотели са строени с кредити от български банки, които ще преместят загубите върху плещите на обикновения българин. Забелязахте ли, че банковите такси се вдигнаха многократно за последните години без да са се вдигнали заплатите на банковите служители? Такса откриване на сметка, такса закриване на сметка, месечна такса, годишна такса, такса за карта към сметка, такса за теглене, такса за плащане...Аз не бих се радвал, че хотелите фалират.
16
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отлив има не само на чужденци, ами и на цяла България от години. И ще продължава да бъде така.