Емигрант в Германия дари приживе 1.5 млн. на община Монтана

Кметът Златко Живков: Кирил Маринов беше изключителен родолюбец!
41
Емигрант в Германия дари приживе 1.5 млн. на община Монтана
Кметът Златко Живков. Снимка: БГНЕС, архив

Кметът на Монтана Златко Живков съобщи, че починалият преди няколко дни емигрант в Германия Кирил Маринов (94 г.) е дарил приживе около 1,5 милиона лева на община Монтана.

С тези средства са закупени автобуси и микробуси за детски комплекси, за домове за възрастни хора, за театъра в Монтана, за футболния отбор, изградени са детски и спортни площадки, обновени са храм, детска градина и кметство в родното му село Винище в община Монтана, издигната е часовникова кула във Винище, много деца са отишли на летни и спортни лагери и екскурзии в различни селища на България, плащани са такси за детска градина и т.н.

Последното дарение на Кирил Маринов бе направено през миналата година, когато той преведе на община Монтана 160 000 евро за ремонт на улица "Извора" в областния град, припомни Живков. Кметът заяви : "Той беше един изключителен родолюбец, един човек, съизмерим с великите личности от Възраждането. Историята и времето ще му отреди заслужено място сред най-големите дарители на България".

Кирил Маринов е роден в село Винище през март 1927 година, а през 1948 година емигрира в Германия. В началото работи всякаква работа, а по-късно започва собствен бизнес в град Франкфурт. През последните 30 години посещава няколко пъти България, прави дарения и с голяма любов говори за своята родина, за детството си и младежките години в родното село Винище. На паметника на загиналите в селото поставя плоча с имената на забравените герои на Винище, предаде БТА.

На честване на годишнината от откриването на дневния дом за деца и възрастни с увреждания преди две години Кирил Маринов се обръща от Франкфурт към работещите и настанените в дома с думите: "Останал съм българин и ще остана завинаги. Като говоря с вас текат ми сълзи от обич към България. Аз съм готов да дам повече за тези деца, за България и за Винище".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще следи за разходването им?
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поклон пред Кирил Маринов!Много са парите идващи от Българите в чужбина и признателност никаква към тях, срам!
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29Като допълните и тези след 89г. до сега картината е пълна!
25
3
 
6
 
! Отговори
4epa преди 2 години
1948 прокуде от комунистите - поне е останал жив за времето защото много комунисти4еския народен съд изби интелигенцията на нацията и дойдоха голтаците на власт - КОИТО НИ ДОКАРАХА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА !!!!!!!!!!!!!
24
2
 
5
 
! Отговори
до Кмета преди 2 години
Преименувайте поне улица "Извора" на неговото име.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пише се Емигрант от Германия дари приживе 1.5...Вече и едно заглавие става трудно да напишете!
22
3
 
4
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
Начинът, по който е сътворено изречението, изразът "Емигрант в Германия" може да се приеме и в тази форма, тъй като става дума за българин.Извинения за забележката, но в момента мия чинии и съм разконцентриран.
21
3
 
2
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
Така сме дишвашерите. Пращаме пари и на родители и на роднини, за да хвърлят къчове из България и да не се щурат като луди по разни избори и партизански поляни.---Ей, така и не я научихте тази дума Емигрант = ИЗселникИмигрант = Преселник Нашенецът в Германия е Имигрант, а не Емигрант.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 17 години съм в чужбина и пращам на родителите ми пари месечно. Имат малки пенсии.
19
3
 
11
 
! Отговори
дарение и ивестиция преди 2 години
идващи от чужбина, инвестицията смомага за развитие на българската икономика, като печалбите или по-голямата част от тях напускат България, в повечето салучаи инвеститора се ползува от намалени такси и други отстъпки.Дарители, голята чат от които са българските емигранти изпращат парите си в България (пари на които са платили вече таксите в друга държава) и тези пари се влагат в българската икономика и нищо в отплата.Едно "Благодаря" от страна на българите у нас за емигрантите поне нема ли?
18
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имал дал,да не е дал,аз не съм го карал да дава!
17
5
 
20
 
! Отговори
ими че то преди 2 години
българските емигранти вкарват повече пари през годината от всички чуждестранни инвестиции в страната от чужди фирми. Българските емигранти спомагат семействата си, а чрез тях парите попадат в българската икономика.Това също трябва да се счита за дарение, а всички дарители заслуават поне една благодарност. Не става въпрос за паметници, а само за едно "благодаря" от страна на българите в България.Това е, без маска и без грим, едно просто "благодарим ви български емигранти!" и моля без нападки
16
6
 
13
 
! Отговори
Dido преди 2 години
Да дариш на народ който мрази сънародниците си чужбина ....
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък ще даря всичко което остане след смъртта ми на страната в която живея СЕГА.За Бай Ганььовците един СРЕДЕН ПРЪСТ !!
14
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи Германия му е дала хляб и условия за добър живот а той кукундрела му с кукундрел завещава на айдушка България?!?!На това му казвам 'Храни куче да те лае"!!Мисир просст.П.П. Ако съм на мястото на германците ще изгоня всички Барба Ганьоси от там заради той изкуфелник.
13
11
 
9
 
! Отговори
Бойко Бандита преди 2 години
Кмете до утре искам тия милиони да са в чекмеджето ми иначе няма да изкараш мандата.
12
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво за жеста, ще го запомнят много хора с добро. Нека взимат пример и другите хора с възможности, дали тук или в чужбина.
11
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До AnonimnaЗагубена е. Защото този човек е напуснал България още 1948-*** година. Възпитанието му е от Царска България. А не е робското комунистическо възпитание на скатаване, връзки, далаверки или евроатлантическото възпитание на това да оправдаваш провалите си със системна дискриминация, сексизъм и несправедливост.
10
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поклон до земи!
9
9
 
18
 
! Отговори
сиугрно преди 2 години
А Боко като ритне камбаната ,ще остави на хората само отрязаните лентички от вълнообразните му магистрали !!