Фермери прибират хиляди левове за гледане на "виртуални овце"

Никой не проверява дали животните на практика съществуват
21 апр 2021 16:00,
47
Фермери прибират хиляди левове за гледане на "виртуални овце"
Снимка: БГНЕС

След броени дни се очаква Министерството на земеделието да публикува официалните данни от преброяването на земеделските стопанства, направено миналата година. Преброяването се прави в страните членки на ЕС на всеки десет години и е основа за формиране на политиките в сектора, за който Европейският съюз отделя близо 40 на сто от общия си бюджет.

По неофициална информация на бранша "виртуалните овце" у нас са над 200 хиляди.

"Нашите подозрения се оправдаха", коментира в интервю за БНР председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Виртуалните животни фигурират в системата на ветеринарните власти, но не и във фермите, сигнализирали са нееднократно от асоциацията.

"Чрез тях се усвояват субсидиите за пасища", поясни Караколев.

Така се получава следното – "фермерът Х "има" налични в момента 1 000 овце, а дали ги има, дали не – никой не си прави труда да провери", изтъква той.

На база на тази информация в системата, общината разпределя на съответния фермер хиляди декари пасища от общинския или държавния поземлен фонд. Това ощетява малките и средни фермери по места, те са потърпевши, защото не могат да се възползват от близките пасища, заети от някой, който е на 50-80-100 км, разказа Симеон Караколев.

"Може да се стигне и до 10 декара да се дават на една овца, а субсидията варира между 30 и 50 лева на декар", допълни той.

"Можете да сметнете - с едни 10 хиляди декара пасища съответният бенефициент ще получи половин милион", обясни председателят.

Как работи цялата схема?

"Срещу пари. Плащат си на тоя, който разпределя тези имоти. Вероятно някой служител на въпросната общинска администрация", каза Караколев.

Според животновъдите проблемът може да се реши чрез засичането на данни от преброяването на земеделските стопанства.

"И за всяко разминаване се прави теренна проверка. Не се ли изчисти това нещо, този порочен кръг ще продължава да съществува", категоричен е Симеон Караколев.

След формирането на новата земеделска комисия в парламента браншовата асоциация ще внесе свои предложения за законови промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да ги давате тези пари на млади и предпреимчиви хора които разбират и искат да се занимават с занаята и парите да се въртат в даржавата и да хранят хората с качествено мляко и да сме здрави.вия ги давате на некви измамници и аидуци бизнесмени да си правят схемите те затва изкупуват земеделска земя.българи неси продаваите земята за 100 лева на декар после ше гладуваме.не може да съществува държава без закони него ли разбрахте или сте бавно развиващи.няма закони няма държава.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да не се допуска? Големи държава така хем вземат субсидии и хем продават продукция а ние тука само я караме на субсидии. Бизнес.Общо взето ЕС плаща на наще фермери да не гледат нищо.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е виртуално в тази държава овцете, козите, кравите, дините, чушките, доматите и се източват огромни средства без да има продукция? Как става така ? и народа плаща ли плаща, търговците пък ни внасят отвън и млекото, месото, зеленчуците и плодовете. Защо управляващи допускате това?
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виртуални овце,виртуална любов по фейса,надуваеми секс кукли,вибратори,изкуствено месо и т.н.На къде върви светът?
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без майтап, тук отново поставям Боко, Доган, Биков, Костов и други в организиране и усвояване на занаят: Кради си сладко.......
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и заплатите ни са виртуални вече. По документи уж ни плащат като европейци, а реално пари не получаваме.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То само овцете ни да са виртуални. Всяка една продукция в България, която се субсидира от ЕС я имаме само на документи.
30
3
 
4
 
! Отговори
Гербавит крадяха яко преди 3 години
Но вече няма да крадат Боко приключи хахахахахахаха
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Гледам" овце на какъв диалект трябва да е?Предполагам, че мисирката-автор е отгледана в някоя паланка, разположена западно от ятовата граница.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То да е само за овце ...крави също и европейски обори също)но няма случайни от тия ,нашите хора )
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После се чудете защо няма е животновъдство. Пасищата са рададени на хора, които не гледат животни, но усвояват еврофондове. На реалнитр животновъни нищо! Нито пасища, нито фондове. :-) Красота и половина! Тези еврофондове за това са измислени. Да бъдат окрадени и да счупят пазара!
26
6
 
3
 
! Отговори
КьоксалБаба преди 3 години
Да,имахме 10 mln овце,които вярваха на тошовата и на съветската пропаганда.Сега имаме 2 mln овце,не са много,но пак прецакват живота на другите хора.Някои хора никога га няма да възприемат,че живеят в 2021 г. и цял живот ще бленуват за времето,когато се краднеше на корем и "всичко беше безплатно",но както казва Бойчето,който изобщо не харесвам,но е прав-калпав материал.
25
0
 
21
 
! Отговори
y преди 3 години
Абсолютна глупост! Ветеринарите нарочно ги поддържат в системата защото вземат пари за брой пациенти, инъче стопанството на бай Иван го сцепват от проверки
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е за трепане са някои хора. До 1989 имахме 10 mln реални, а сега 200хил и то виртуални. Безобразие.
23
0
 
10
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
Ами той ББ отдавна каза хората да гледат овце, вместо науката. Ето защо.
22
0
 
11
 
! Отговори
Е-пръч преди 3 години
Кой е изненадан, вече всичко става виртуално ;)
21
0
 
16
 
! Отговори
Ddd преди 3 години
Всичко ще си кара по старому, както инвалидните пенсии на ромите, никой дори не ги закачи.
20
0
 
16
 
! Отговори
@20 преди 3 години
То в Испания и маслото има вкус на масло. Тука като го сложиш в маслен крем и си абониран за тоалетната. Тъжното е, че точно тая политика на затваряне на очите на ЕС ни докара до тук. Защото по този начин стимулират измамниците и убиват качественото родно производство. Защо някой ще работи, да сее, да плеви, да жъне, и да продава продукция, като може да не работи и да засее там нещо, което никога да не ожъне, или да пасе виртуални овце и да си прибира парите в джоба.
19
0
 
20
 
! Отговори
БАтман преди 3 години
Преди време така гледаха краставици виртуално и пак се точеха едни милиони!!!! Герберска работа, даваме пари ама на кой никой не знае.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Испания свястно сирене тип кашкавал е 5-6? за кг, като хубавото смес или само от овче мляко е около 10-12? -и като отида на щанда не се страхувам що за булшит ще е тази седмица което е било хубаво миналата, а не като в Бг