Европейският акт за климата - какво да знае бизнесът?

Генади Кондарев, Сдружение "За Земята", пред Bloomberg TV Bulgaria
22 апр 2021 21:10, Анисия Иванова
11
Европейският акт за климата - какво да знае бизнесът?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският акт за климата цели постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. На различни срещи в България чуваме как целта за нулеви емисии е за цяла Европа, като страната ни едва ли не може да бъде изключение. Това заяви Генади Кондарев, Сдружение "За Земята", в ефира на предването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Защо си мислим, че страната ни ще бъде оставена като единствения пушещ остров. Въглищните индустрии вече трупат огромни загуби и ние трябваше с доста по-ускорени крачки да търсим този преход. В съседна Гърция си поставиха за цел до 2030 г. да имат почти 60% възобновяеми енергийни източници", даде за пример той.

По думите му това десетилетие е ключово за прехода.

"Имаме достатъчно евтини технологии. Нашата енергийна стратегия трябва да бъде свързана с децентрализиране, с възобновяеми енергийни източници, тъй като по този начин всеки може да контролира енергията, която се произвежда. Ако оставим всичко в една централизирана енергетика, както до момента сме свикнали, никога няма да можем да повлияем на тези процеси", обясни още Кондарев пред Bloomberg TV Bulgaria.

От думите на госта стана ясно, че гласуваният в сряда от Европейската комисия закон за климата ще се превърне в европейска рамка, която ще гарантира възможността да постигнем вече заложената цел за въглеродна неутралност към 2050 г.

"Таксономията е един доста полезен инструмент, който тепърва ще се развива и ще позволи на бизнеса да има по-ясни правила. Тези критерии ще бъдат приложени и към общественото финансиране", каза гостът.

Според него "влагането на средства в ядрената енергетика е бананова кора по пътя към въглеродна неутралност, тъй като това са проекти, които завършват далеч по-скъпи и отнемат много повече време за изпълнение".

"Проблемът с изкопаемия газ е многослоен, тъй като времето му като преходно гориво отмина. Изкопаемият газ отделя емисии, което означава, че чрез покачването на цената на въглеродните емисии, най-вероятно и този енергиен източник ще става все по-скъп", допълни той.

"Относно водородната стратегия в България, технологиите за електролиза напредват, което може да ни позволи да решим проблема с дългосрочното съхранение на енергия“, заяви гостът.

От думите му стана ясно, че съществуват и пречки. "Преобразуването на енергия във водород според теоретичния му потенциал е към 70-80% ефективност, към момента обаче технологиите дават 50-60%. Това означава, че имаме една голяма загуба на енергия, която трябва да избегнем доколкото е възможно", каза още Кондарев.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
fermera преди 2 години
Технически най-скъпо са двигателя и скоростната кутия който при трактор с водородна клетка няма да има.Дори и деференциал не тряба при 2 електродвигателя.И най-доброто е че с Фотоволтаици фермерите могат да си произвеждат сами енергията ,а когато пече тогава сме по нивите.Инвестирайте в нови децентрализирано технологии.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Водородни камиони и водородни трактори имсте ли? Благодаря!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОМУНИСТИТЕ ОТ "ЗА ЗЕМЯТА" ПОУЧАВАТ БИЗНЕСА АХАХАХАХАХАХА
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,За земята '' ,идете попитайте в Тексас как прекараха тази зима на ,,възобновяеми източници '',а що се отнася до въглищата как така висшите същества в Брюксел решиха ,че въглища не може да се горят понеже били вредни ,а отпадъци може ! Да му мислят хората от региона на Марица изток !Демагози противни !
2
1
 
6
 
! Отговори
Кажете за автомоби-- преди 2 години
--лите ? Мога да ва закарам в такива села в който братята живеят в такива условия каквито не сте си помисляли ,Бойко и другите не ходят с джипа там ,ама аз съм ходил ,мизерията е такава ,че екологията им е последна грижа на тези хора . Да богаташа лесно ще си включи климатика и ще запали хибрида ,но колко процента са тези в България като страната ни е страна на работещи бедни и болни и още по изпаднало ,но постоянно нарастващо малцинство ,а скоро и мнозинство ....ужас,и бедност е тука !
1
0
 
7
 
! Отговори
Кажете за автомоби-- преди 2 години
--лите ? Какво ще става ,как ще принудите бедния българин да си купува екологичен автомобил ? Без коли ли ще останем 80% от българите до 5--6 години . Как ще откажете българина да гори дърва-- по 300 лв кубика ли ще направите за да се откаже ,глоби по 500 лв ли ще сложите . Екология и бедност до колкото знам не вървят ръка за ръка ,май ще действате с тоягата и с насилие ? Има квартали в който зимата се горят гуми за отопление има махали в който живеят в колиби мога да ва закарам ще ви паднат о