Колко са мъртвите реки у нас?

Защо продължава да има тежко замърсяване на водите?
22 апр 2021 21:00, Ния Христова
69
Колко са мъртвите реки у нас?
Снимка: БГНЕС
Какво се случва с българските реки и защо въпреки всички европейски директиви и сигнали от граждани у нас продължава да има тежко замърсяване на водите? Темата коментира пред БНР инж. Филип Пенчев от WWF България.
 
"Основният проблем, за който информираме вече толкова години, е това, че нашите реки са свръхексплоатирани. Вследствие на човешката дейност на различни производство реките ни са изключително силно замърсени."
 
Мъртви реки
 
"Една река е мъртва, когато в нея няма живот. Текат само води и различни замърсители – тежки метали, вследствие на минното дело например. Нямаме точна бройка на мъртвите реки в България, но със сигурност е доста голям.
 
Имаме индикативни данни, на базата на това, което се подава от басейновите дирекции. Знаем горе-долу какъв е процентът на реките в лошо състояние. Лошо състояние на практика означава мъртва река. Процентът на такива реки е около 50 в България."
 
Замърсяванията
 
"Най-често замърсяванията идват от промишлеността, от различни производства. Не трябва да пренебрегваме все още заустването на битови води, отпадъчни води, които не са пречистени. Те също оказват много негативно въздействие върху качеството на водите.
 
Получаваме сигнали от граждани по места за коя река, какво е наблюдавано. Ние обработваме тези сигнали и ги подаваме към съответните институции – РИОСВ по места. Получаваме отговори, но за съжаление проверката, която се извършва в общия случай, става след няколко дни от подаването на сигнала. А както знаем, реките са динамична система, водата тече и това, което наблюдаваме сега, след два-три дена се намира надолу по течението или вече се е оттекло. Констатациите са, че при направена проверка няма нарушения. Сблъскваме се почти постоянно с този проблем."
 
Решенията
 
"Държавата трябва да си влезе в ролята и да прилага законодателство по отношение на опазването на водите и водните ресурси. Законодателството ни, поне на хартия, е доста добро, но прилагането е слабо.
 
Една мъртва река може да се възстанови. Зависи от реката и от теченията, които има в нея. Но, ако теоретично спрем всякаква дейност – промишлени отпадъчни води или битови води, премахнем различните преградни съоръжения, които не позволяват свободното течение на реката, в рамките на година-две, ще наблюдаваме прекрасни резултати."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.