Митове и типове кражби у нас: "Кокошкарски" - за луканка и стари чехли

Градски мит е, че апашите пръскат с упойващ спрей
Обновена: 22 апр 2021 07:01 | 22 апр 2021 07:00, Валерия Белчевска
22
Митове и типове кражби у нас: "Кокошкарски" - за луканка и стари чехли
Снимка: Pixabey

Ако не са професионалисти, крадците могат да се разделят на още два типа. Първият обхваща хора, които действат спонтанно. Те обикновено не са престъпници, а са подтикнати от различни моментни фактори или са изкушени от голяма и лесна плячка. Вторият тип апаши са наркозависими, които не се занимават сериозно с кражби, а решават да обират тогава, когато нямат пари за следваща доза дрога.

Домовите кражби настъпват най-често от около 8-9 часа сутринта до 12 ч. на обяд, когато хората би трябвало да са на работа и да са оставили дома си без надзор. Част от обирите се регистрират и в петък вечер в случаите, в които живеещите са решили да пътуват за уикенда. В някои случаи те атакуват през нощта, докато обитателите на дома спят. Градски мит е обаче, че тези апаши използват упойващи вещества, за да действат необезпокоявано.

"Хората просто не вярват, че спят толкова дълбоко. Нямаме никакви доказателства, че са използвани подобни методи за извършването на кражба", обясни пред "Монитор" инспектор Белишки. По негови думи обирджиите по никакъв начин не са дотолкова запознати, че да боравят с подобни вещества. Те не биха могли да знаят как да ги използват и какво количество от тях може да се окаже фатално.

"Ошушкването" на жилището става за няколко минути. Случвало се и обаче крадците да изнасят ценна покъщнина и скъпи вещи в продължение на повече от час - когато са били убедени, че няма да бъдат хванати на местопрестъплението.

Такъв е случаят от ноември миналата година. Тогава нагли крадци не само обраха вила в местността Щъркелово гнездо до Самоков, но и буквално я "обезкостиха". Разглобени са били дори кухнята и спалнята, а за капак крадците си сготвили и обяд. Служителите на СОТ нито са отишли на мястото, нито са се обадили на собствениците на вилата. От МВР обаче отказаха да дадат информация относно развитието на този случай и дали има арестувани, тъй като се води разследване от страна на прокуратурата.

Другата тенденция, която се наблюдава в цялата страна, е че повечето кражби са "кокошкарски". През последната година полицейските сводки са за кражби на дърва за огрев, луканки, буркани със зимнина или обувки, оставени пред входната врата.

"Краде се всичко, което има дори минимална стойност, свидетели сме на задигнати дори овехтели домашни чехли", споделят криминалисти с дългогодишен опит на територията на ОД на МВР-Стара Загора.

Само в рамките на последното денонощие официалният бюлетин на дирекцията съобщава за задигнати чифт маратонки от дом в Чирпан, за опразнено откъм мебели жилище в Казанлък, чиято метална врата била отворена с подправен ключ, и за отмъкнати 300 лв. кеш и кредитна карта с написан на гърба й ПИН код от къща в миньорското градче Гълъбово.


22
Още от Страната
2002 са новозаразените с COVID-19, излекувани са 3935
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То вече няма кой знае каква ценна покъщина. Едно време, като нямаше, крадяха касетофони, видеота, телевизори... Аз като се замисля, най-ценните вещи са ми лаптопа и то само заради инфото вътре и документите на колата. Пари и скъпоценности не държа в къщи. Останалите неща пак ще ги купя, че и по-хубави.
15
1
 
1
 
! Отговори
гост преди 2 седмици
До До Еди

две минимални работни заплати, две...
14
0
 
1
 
! Отговори
Ох преди 2 седмици
грабеж на стойност по-малко от две минимални работни заплати не се наказва, освен ако не са те спипали на място. Да се докаже, че си точно ти. Тогава нещо за хулигански прояви ще има. Това трябва да се промени в закона, но с нашата мудна съдебна система, и липсата на затвори за такива кокошкари, няма да има съд. Те убиици се разхождат по улиците, без да са им отнети шоф.книжки вие имате претенции за кокошкари.
13
0
 
2
 
! Отговори
! преди 2 седмици
От бедно население ,какво да откраднеш ?
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гербавите престъпници обраха народа до голо!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички крадат-*** да е на аванта да е.Виж какво става по хотелите!Човека е алчен,това е,колкото и да имаш още искаш!Фалшив болничен не е ли кражба,укриване на данъци не е ли кражба,плащане на минимална заплата а другото на ръка не е ли кражба?!
10
0
 
5
 
! Отговори
До Еди преди 2 седмици
Ще се опитам аз да ти обясня. Когато противозаконно отнетото имущество е на стойност под една минимална работна заплата, прокуратурата прекратява производството. А дано разбереш!
9
0
 
6
 
! Отговори
Милиони кокошки преди 2 седмици
При такива специалисти и експерти в МВР, започнаха и районните управления да обират (по точно, складовете с веществени доказателства). Обаче много знаят да приказват за намаление на ръста на битовата престъпност.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Вторият тип апаши са наркозависими, които не се занимават сериозно с кражби, а решават да обират тогава, когато нямат пари за следваща доза дрога."

Сякаш описахте бандата гербаджийски тролери в сайта. Единствената разлика е, че пишат възхвали за Тиквата за да си набавят средствата.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Еди

Джебчийството да, ама домовите кражби са специалност на монголо-татарските фамилии.
6
4
 
25
 
! Отговори
Еди преди 2 седмици
Пълни глупости - има цели шведски фамилии, които са се специализирали в кражби и джебчийство на тях това им е поминъка. Тях закон обикновенно не ги лови. Иначе само.таният автор как ще обясни защо човек с 10 и повече регистрации за кражба не е в затвора?!
5
2
 
12
 
! Отговори
Българският шериат преди 2 седмици
Интересното е друго, че ако се извършва ТЕРОРИЗЪМ срещу Български граждани на територията на страната от МВР искат разрешение да се намесят или не от най високо място, ако жертвата се окаже неудобна на властта МВР въобще няма да помогнат дори напротив ще помогнат на ТЕРОРИСТИТЕ, а престъплението ще бъде потулено!
4
2
 
18
 
! Отговори
кренвирши бони преди 2 седмици
10 т суджуци
38 т кашкавал

къде са
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Суджуци,, стари чехли, некви подпалки за дърва, дрехи втора употреба, коли втора употреба и така натам.
Колко много се отдалечаваме от нормалното житейско съществуване. Явно цялата държава е един фарс, в който те убеждават как изкачваш стълбата на успеха.
А, докато катерим, ще затвърждаваме максимата Булгаргейт.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Я кажете кой краде. Етноса да се заяви моля.
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А ГЕШЕВ КАТО КРАДЕ

РАКИЯТА, ПАТРОНИТЕ, ТЮТЮНА И ПИЛЦИТЕ
НА ДЕДОВЦИТЕ И БАБИТЕ ПО СЕЛАТА

ТУЙ НЕ Е КРАЖБА

МАМИН СЛАДЪК