"Розите" на протест, дават им помощ при невъзможни условия

Отпуснат е бюджет, но той едва ли ще бъде усвоен
23 апр 2021 13:35,
11
"Розите" на протест, дават им помощ при невъзможни условия
Снимка: БГНЕС

Два дни, след като държавата отпусна на розопроизводителите и розопреработвателите финансово подпомагане от 3 милиона лева, секторът заплашва с протести.

"Ще трябва всички да излезем с трактори. Поне имаме много суровина, така че да блокираме цяла България – някой да ни чуе",  коментира пред БНР розопреработвателят Филип Лисичаров.

В началото на годината розопроизводители заплашиха с изкореняване на насажденията заради ниска изкупна цена на розовия цвят. Розопреработвателите пък предупредиха, че може да спрат да изкупуват, защото има достатъчно произведено и непродадено розово масло на фона на свитите пазари заради Covid пандемията.

Затова от бранша виждат като единствено решение финансово подпомагане от държавата за предстоящата кампания.  

След проведени разговори с Министерството на земеделието, в които били уточнени размерът на помощта и параметрите, изведнъж се появили два нови критерия по тази мярка, разказа Лисичаров.

"Общо взето ни казаха – или ги приемате, или няма никакво подпомагане", добави той.

А условията са:

"Гарантирани 2 лева изкупна цена на розовия цвят и при такава гаранция 30 стотинки се връщат обратно към розопреработвателите. Условията са розопреработвателите да са преработили не по-малко от 70% спрямо миналогодишния си обем. Това е огромен проблем, защото към момента от 48 розопреработватели, 45 са заявили обеми между 30 и 60% максимум. Някои са казали, че няма да работят тази година", поясни Филип Лисичаров.

Според него този критерий е в несъответствие с другия – лимит на преработвател не повече от 150 хиляди лева. Така по думите му се слага спирачка на 500 тона.

Лисичаров недоумява как това минава на управителен съвет на Фонд "Земеделие", защото според него показва "тотално неразбиране на материята".

Изненадващите бранша условия били също така изненадващо огласени по време на видеоконферентна среща за публичното обявяване на помощта.

Филип Лисичаров изрази надежда с изработването на указанията за получаване на помощта "да бъдат коригирани тези две несправедливости".

"Защото се получава така, че от тези 3 милиона бюджет, няма да бъдат усвоени повече от 200-300 000, в най-добрия случай 500 000 лева. Всички останали фермери ще останат излъгани", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТИ СИ НАШИЯ ВОЖД, СЛАВИ!АЗ ВИНАГИ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТЕБЕ!САМО И САМО ДА НЕ СПИРАШ ЧАЛГАТА!АЗ БЕЗ ЧАЛГА НЕМА А СЪМ ЖИФ!НИА, ЧАЛГАРЕТЕ СМЕ КУТО ЯТУ!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави каза, че ще направи Революция и така ще осигури на всички 5-6 пъти по-високи заплати!(леле... че помня кога бяхме милионери, но не стигаше за сирене и кисело мляко)
4
1
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До .!. Чудесно ! Новите да си правят правителство и да раздават всички пари и готово :)Имат 160 гласа да действат ! Калинк винаги ще има и Хитлер да дойде пак така ..... матряла е такъв :)
3
6
 
3
 
! Отговори
Qwerty преди 2 години
Сулю и пулю насадили баирите с рози, сега държавата да ги подмогама.
2
2
 
3
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Значи какво да ви кажа!? ТОВА СА ГЕРБЕРАСТИТЕ!!! ТЕ ИДЕЯ СИ НЯМАТ КАКВО ПРАВЯТ ИДЕЯ СИ НЯМАТ КАК ДА ГО НАПРАВЯТ ИДЕЯ СИ НЯМАТ КАКВО ИСКАТ ДАЖЕ, но,но МОГАТ САМО ДА КРАДЪТ Ъ ЛЪЖАТ И МАМЯТ! После обаче излиза тиквата и разправя как той бил велик във всяко едно отношение! Но само малко да погледнеш какво става в държавата и виждаш ЧЕ ТЕ ЛЪЖЕ *** И КРАДЕ! ТТова са герберастите!!! Нито могат Нито знаят какво да правят! Но ако питаш тях българия без тех ще загине! Мдам!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Лисичаров недоумява как това минава на управителен съвет на Фонд "Земеделие", защото според него показва "тотално неразбиране на материята"Така се получава с толкова много калинки. Не знаят какво правят и са способни да съсипят всяко добронамерено решение с некaдърността си. Това именно е и основният проблем на управляващата до сега партия - липсата на добри специалисти на всяко ниво! Няма как да се работи с калинки!