За Цветница и Великден: На църква, но при стриктно спазване на правила

Разхлабват още мерки, връщат публиката на стадионите
Обновена: 23 апр 2021 14:45 | 23 апр 2021 14:16, Красимир Ангелов
59
За Цветница и Великден: На църква, но при стриктно спазване на правила
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вярващите да не целуват иконите, а върбовите клонки на Цветница да се раздават извън църквите. Това са част от препоръките, които здравните власти отправиха преди началото на Великденските празници.

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов препоръча на Лазаровден, Цветница и Великден в храмовете задължително да се спазва физическа дистанция от поне 1,5 метра и вярващите да носят предпазна маска. Изключение се прави за свещениците.

Трябва да се осигурят дезинфектанти, както и да се извършва дезинфекция на храмовете, регулиране на потока хора, да се отварят прозорците по възможност и да се обособят отделни коридори за вход и изход на миряните.

Достъп до храма хората ще имат, ние им препоръчваме това да става в моменти и часове, когато няма струпване на хора, отчете държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той все пак уточни, че има и други начини да се почете празникът, освен да се ходи на църква.

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обявиха разхлабването на още мерки. Сред тях е и връщането на публиката на стадионите с 30% от капацитета им.

Това ще може да стане още от утре, 24 април, като по този начин на голямото дерби между Левски и ЦСКА в неделя от 17:00 часа на Националния стадион ще има фенове на двата тима.

Според заповедта на министъра ще се допуска запълване на 30 процента от капацитета на стадионите, но не повече от 1000 души на сектор. Това означава, че на дербито в неделя ще има 4000 зрители, разделени наполовина между двата тима.

"Задължително трябва да се спазва дистанция минимум от метър и половина и носенето на маски“, подчерта Ангелов.

Днешното решение на Ангелов означава, че фенове ще има по стадионите за решаващите битки от плейофната фаза на Първа лига, които ще се проведат през май, както и за финала на Купата на България на 19 май между ЦСКА и Арда, който също ще се играе на Националния стадион.

От 24 април ще бъдат разрешени и провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Трябва да се спазва физическа дистанция от най-малко 1,5 м и да се носят защитни маски.

С новата заповед на здравния министър, която ще бъде издадена, след удължаване на извънредната епидемична обстановка ще се увеличи броят на класовете, които могат да присъстват в училище. Очаква се предложение от министъра на образованието как да стане това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек без вяра е като дърво без корен.
3
5
 
3
 
! Отговори
рекс преди 2 години
да знаем , колкото се спазваха и на миналия Великден
2
6
 
8
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 1Господ ти е дал правото да не вярваш в Него.
1
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам в Бог!