Борисов упрекна президента, че бави връчването на втория мандат

ГЕРБ ще представи нови кметове преди местните избори, обеща лидерът на ГЕРБ
24 апр 2021 15:42, Анисия Иванова
418

Премиерът в оставка Бойко Борисов упрекна президента Румен Радев, че бави процеса по връчването на втория проучвателен мандат на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Вчера ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство, след като стана ясно, че никоя от парламентарно представените партии няма да подкрепи предложения проектокабинет.

В пряко излъчване от дома си във Facebook Борисов коментира темата пред столичния кмет Йорданка Фандъкова, депутати на ГЕРБ и общински съветници на среща в Банкя.

Още по темата

„Защо толкова настояваха бързо да върнем мандата. Наложи се вчера в 7,30 часа да правя Изпълнителна комисия, да вземем решение в 9,30 да го върнем, за да може той да използва деня да даде мандата на втората партия, която да ни обяви вече един месец след изборите  кой ще е премиер и кои ще са министрите“, каза премиерът.

След неуспешния първи опит за съставяне на кабинет, президентът трябва да завърти рулетката за втори път. И макар че първият мандат беше връчен само ден след консултациите на "Дондуков“ 2 – сега държавният глава дава повече време.

"Няма срок за втория мандат, парламентът да работи енергично, защото българите очакват решения от това Народно събрание. Трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа", посочи Радев.

Ако не бъде излъчено правителство от този парламент – ще се стигне до служебен кабинет, назначен от държавния глава. Все още обаче такъв не е изготвен. "Несериозно е да мислим още за служебно правителство при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет", допълни президентът.

Реакцията на премиера в оставка не закъсня.

"Нямало законов срок. Нали бързахте за правителство? Имате 165 депутати – действахте още в понеделник. Сега тече задкулисието", заяви Борисов. Лидерът на ГЕРБ прогнозира, че вторият мандатоносител няма да води преговори за правителство.   

"Няма да има дебат. И от "Бистрица" искаха да играят с "Реал", ама те казаха не. Страх", подчерта той.

И предупреди, че при повторни избори ще търси отговорност от лидера на "Има такъв народ".

"От днес нататък депутатът Слави Трифонов носи цялата отговорност. И всеки ден ще му го напомнят. И когато ги касират, ще го обвиним в задкулисие с Радев", допълни още премиерът в оставка.

ГЕРБ ще представи нови кметове преди следващите местни избори, стана ясно от думите на Борисов.

Пред младежкия актив на партията той даде заявка за смяна на част от досегашните кметове от партията с нови лица. „Понеже това ни е бъдещата смяна, и след три години от тях ще избираме, разбира се и от други такива, които имаме, но дето се вика, не можем се съберем всичките, ще изберем новия кмет на София, новия общински съвет, новите депутати на София, новите министри, така че искам вие да поемете още две години и половина да направим това, което още софиянци очакват от нас“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минискус Премиера,Центалния Нападател И;1 на РБНЕ Е НА СЕБЕ СИ.Минал е на успокоителни.Сън не го хваща.Да спечелиш изборите и да не си в схемата.Това е жестоко.
299
8
 
20
 
! Отговори
Бай Лазов-Културолог преди 2 години
На Баце ,му е много вътрешно ,че раздаде залудо парата из "римлянските" махали , а кво стана сега сега ? Ни власт, ни правителство, идат нови избори и пак трябва да развърже кесията. За това реве като вдовица и рита като умиращ катър. Обаче ми е такъв кеф да го гледам , за награда от цирковата академия е , Хе хе хе Баце, Баце къде си тръгнал и знаеш ли на къде отиваш? Мааш глава като метилява овца , целуваш попски ръце, а си по грешен от Юда , в очите на измъчения народ български
298
5
 
13
 
! Отговори
Баси преди 2 години
НемА,ли някой гербер да се сети да прати някоя и друга лазарка днес при Боце!?Белким се поукроти.Нервак ми се види
297
5
 
11
 
! Отговори
Аааъ Фандупкова преди 2 години
Що прави там, още ли не си е подала оставка?? СЪСИПА ГРАДА НА ВСЯКА ПОЛЯНКА БЛОК КОЛИТЕ ЕДНА ВЪРХУ ДРУГАПРОСКУБАНА ПАТИЦА
296
4
 
9
 
! Отговори
Въстанието преди 2 години
Велико народно въстание няма ли да има скоро или вдигането на заплатите е на дневен ред палатки нещо да опъвате нема а? Е вие си постигнахте вашето и на вашите кукловоди елементарни сте !!!!!!!!!!!!
295
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Играят ти сечено,Суджук.Лазат ти по нервите.Искат да ти е гадно.
294
7
 
10
 
! Отговори
До 313 преди 2 години
Ми прав е.Противна ми е чалгата,но Слави с всичките си кусури и простotий е номер едно в бизнеса близо 30 .години.Това без качествени хора около себе си е няма как да стане.
293
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Од действията на Чорапа става ясно, че е хванал гората и тренира за нео партизанско движение.Хаирлия да му е. Ще има доста последователи от неговата институция. D:
292
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онези хайвани, от улицата, дето се бяха натаманили да управляват, кога ще спрат да се оплюват, да си "качват" заплатите и ще излязат на открито с програмата за "спасението на България?Вси са маскари.
291
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 320А ти си от 99%неграмотни в България.ПишеЩи.
290
5
 
15
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Някои мислят че Баце е изкукал от яд,че е изтървал властта,но много се лъжат.Местната власт и държавната администрация са зад него.100% е решил да се държи като селски бабаит,за да натрие носа на протестърите с техните летни изцепки и въстания. Новите кандидати за власт ги чака доста Мъка
289
3
 
4
 
! Отговори
Реалност преди 2 години
99% от пишеште, си нямат понятие от конституция, закони, държавни финанси и т.н но пишат всякакви глупости. От всички лагери си леят обиди, глупости и простотия. Ако това е представителна извадка на обществото ни нищо добро не ни чака. Който и да управлява не може да реализира никаква политика защото никой не само няма да го разбере но няма и да опита. Българина знае всичко и то по добре от някакви си експерти. Не подкрепям никоя партия и не съм гласувал за никого.
288
14
 
13
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Борисов излъчва злоба и завист, че друг ще управлява на негово място. Толкова много се е престрастил с властта, че не иска да пуска кокалчето.
287
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключително интересно се държи Борисов. Той никога не е залитал с дребнавости, дори когато подаваше оставка предишни пъти.Подозирам че си е избрал протестната роля на Триото и Манолова, докато е в ролята на опозиция.Ще ги дразни, ще ги провокира,ще ги обвинява, ще се захваща за грешките им,които неминуемо започнаха да проявяват.Изглежда това му харесва, защото отговорността и негативите вече ги понасят други кандидати за слава!
286
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бави мандата защото чака инструкции от американското посолство .
285
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То това с чекмеджето нали знаеш, че беше Фотошоп?
284
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧекмеджаН баба,успяли да изнесе чекмеджетата?
283
10
 
12
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
Мъдрецът от Банкя да си пие хапчетата и да си изпере гащите, да не се изложи пак. Този човек е опасен не само за себе си, но за държавата. Ще изгори всичко след себе си. Изключително злобен и отмъстителен.Изгубил е пълна връзка с реалността.
282
8
 
11
 
! Отговори
Да преди 2 години
Някакво същество написало, че при слави няма некадърни....това е лош виц, нали? Истината е, че там са само червени *** от кол и въже. Побрани не по бензиностанции, тоз ги е събирал от сметището начело.
281
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Партиите на промяната планират да наложат мораториум върху тегленията на депозити на гражданите. Няма да могат да се теглят суми над 2 000 лв.Това е заложено в законопроекта на ИТН и Мутри Вън, което означава, че ще сложат ръка на спестяванията на хората.