Борисов упрекна президента, че бави връчването на втория мандат

ГЕРБ ще представи нови кметове преди местните избори, обеща лидерът на ГЕРБ
24 апр 2021 15:42, Анисия Иванова
418

Премиерът в оставка Бойко Борисов упрекна президента Румен Радев, че бави процеса по връчването на втория проучвателен мандат на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Вчера ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство, след като стана ясно, че никоя от парламентарно представените партии няма да подкрепи предложения проектокабинет.

В пряко излъчване от дома си във Facebook Борисов коментира темата пред столичния кмет Йорданка Фандъкова, депутати на ГЕРБ и общински съветници на среща в Банкя.

Още по темата

„Защо толкова настояваха бързо да върнем мандата. Наложи се вчера в 7,30 часа да правя Изпълнителна комисия, да вземем решение в 9,30 да го върнем, за да може той да използва деня да даде мандата на втората партия, която да ни обяви вече един месец след изборите  кой ще е премиер и кои ще са министрите“, каза премиерът.

След неуспешния първи опит за съставяне на кабинет, президентът трябва да завърти рулетката за втори път. И макар че първият мандат беше връчен само ден след консултациите на "Дондуков“ 2 – сега държавният глава дава повече време.

"Няма срок за втория мандат, парламентът да работи енергично, защото българите очакват решения от това Народно събрание. Трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа", посочи Радев.

Ако не бъде излъчено правителство от този парламент – ще се стигне до служебен кабинет, назначен от държавния глава. Все още обаче такъв не е изготвен. "Несериозно е да мислим още за служебно правителство при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет", допълни президентът.

Реакцията на премиера в оставка не закъсня.

"Нямало законов срок. Нали бързахте за правителство? Имате 165 депутати – действахте още в понеделник. Сега тече задкулисието", заяви Борисов. Лидерът на ГЕРБ прогнозира, че вторият мандатоносител няма да води преговори за правителство.   

"Няма да има дебат. И от "Бистрица" искаха да играят с "Реал", ама те казаха не. Страх", подчерта той.

И предупреди, че при повторни избори ще търси отговорност от лидера на "Има такъв народ".

"От днес нататък депутатът Слави Трифонов носи цялата отговорност. И всеки ден ще му го напомнят. И когато ги касират, ще го обвиним в задкулисие с Радев", допълни още премиерът в оставка.

ГЕРБ ще представи нови кметове преди следващите местни избори, стана ясно от думите на Борисов.

Пред младежкия актив на партията той даде заявка за смяна на част от досегашните кметове от партията с нови лица. „Понеже това ни е бъдещата смяна, и след три години от тях ще избираме, разбира се и от други такива, които имаме, но дето се вика, не можем се съберем всичките, ще изберем новия кмет на София, новия общински съвет, новите депутати на София, новите министри, така че искам вие да поемете още две години и половина да направим това, което още софиянци очакват от нас“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПоследнатаА вие дадохте ли им ги?
279
13
 
14
 
! Отговори
данчо преди 2 години
Съд и затвор за мутрата Борисов.Мястото на Тиквата е в затвора.Не по медиите.
278
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що така,като писаха,че на един депутат му се пада да отговаря за 10 000 души избрали го граждани с изборни права и възрастта възприета за свободно участие в избори за властите като три избираеми,а писаха,че на избори по списъци са записани 6,5 млн.души или избиращи необходими 650 депутати за парламента,а реално са около 5 млн. или 500 депутати максимално,но % на изборите е 51 за признаване или 255 депутати,но заради % на бариера от 4% някои отпадат и остават места отделни за мажоритарни депутати
277
4
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Партиите на статуквото БСП, ДПС и ГЕРБ са готови да подкрепят всякакво правителство, само и само да имат контрол над властта и да си играят игричките. Те събират мнозинство и без тях не може да се състави правителство. Трябва поне една партия от тях да е патерица на Слави.
276
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше един много як виц който изигра набора Слави Трифонов.Този виц е актуален за мутрата Бойко Методиев.Имало едно време един вожд с болт на пъпа, та същия минал през десет планини и намерил гаечен ключ за болта на пъпа си.Развил болта и му паднал г ъза и рейтинга, та това е вожда на ГЕРБ!Всичко приключи и сега трябва разследване на кражбите на *** групировка-Мутри!
275
19
 
9
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Без ГЕРБ няма стабилност.
274
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПоследнатаА вие дадохте ли им ги?
273
12
 
25
 
! Отговори
Е така е преди 2 години
Нека му сега на лойко.И той се мота цяло лято,есе и зима .Сега е ред на президента.Може да се мота колкото си иска.Може даже да се оправят сума закони и тогава цък - бойковата чутура в затвора.
272
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усещайки своят край,Тиквун е като ранено животно,обвинява,заканва се, хапе,или по скоро се мята в предсмъртна агония!Абе човек толкова ли си"Болен"от тоя твой Нарцисизъм,та не можеш да разбереш и да приемеш-всичко приключи!
271
10
 
15
 
! Отговори
Последната преди 2 години
Гербава издънка:Борисов и Сачева не дадоха на най-бедните по 120 лева.С тези под 300 лева.
270
17
 
11
 
! Отговори
ще гледаме преди 2 години
На Радев му липсва стратегия и тактика. Затова не е в състояние да управлява процеса. А той си го призна още в началото. То само с Вапцаровска вяра не може. Да не напомняме докъде е стигнал Вапцаров със вярата си.
269
5
 
20
 
! Отговори
ядец преди 2 години
Слави очакваше да е трета политическа сила и друг да дърпа колата, а той само да се вози и да продължи шоуто си и критиките към управляващите.
268
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите са в ступор.Поздравявам ги с песента на Куку бенд "Мутри вън".
267
9
 
13
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Министър на транспорта от правителството на Слави ще бъде Шишо Бакшишо. Такъв е животът, днеска си жив, утре си мъртъв.
266
2
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 години
Новите и старите политици : Във боички потопени към властта са устремени. Колко много демагози и добри политолози. Флюгери и куп пиари и всякакви екземпляри - те привидно са критични с доста интереси лични. Лъха доста песимизъм от техния практицизъм. Няма вече родолюбие има само себелюбие. Автор: Георги Илиев Митев.Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани.Трето поколение репресиран. София (2021).
265
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УМСТВЕНО ОСАКАТЕН СЪВЕТСКИ ШПИОНИН
264
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вожда не може да се примири,че вече няма да раздава парчетата от баницата,няма да се пъчи колко е велик,единствен и неповторим.Ех,мъка,мъкааа.
263
8
 
8
 
! Отговори
Еха преди 2 години
Борисов може да е нервен да! Но Славито мисли много бавно,бавно бавно .........дълго! Вече 20 дена го плюят ни вопъл ни стон, само РАДЕВ тихичко припява, той ще е новият .....?
262
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя явно съвсем изпуши,вчера твърди едно днес друго!Последно,Радев бърза със Служебният кабинет или Радев бави връчването на мандата на партита на Трифонов?
261
2
 
6
 
! Отговори
До 283 преди 2 години
Първите две неща няма да ги направи по субективни причини.Начи-ще се пропие.