Борисов упрекна президента, че бави връчването на втория мандат

ГЕРБ ще представи нови кметове преди местните избори, обеща лидерът на ГЕРБ
24 апр 2021 15:42, Анисия Иванова
418

Премиерът в оставка Бойко Борисов упрекна президента Румен Радев, че бави процеса по връчването на втория проучвателен мандат на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Вчера ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство, след като стана ясно, че никоя от парламентарно представените партии няма да подкрепи предложения проектокабинет.

В пряко излъчване от дома си във Facebook Борисов коментира темата пред столичния кмет Йорданка Фандъкова, депутати на ГЕРБ и общински съветници на среща в Банкя.

Още по темата

„Защо толкова настояваха бързо да върнем мандата. Наложи се вчера в 7,30 часа да правя Изпълнителна комисия, да вземем решение в 9,30 да го върнем, за да може той да използва деня да даде мандата на втората партия, която да ни обяви вече един месец след изборите  кой ще е премиер и кои ще са министрите“, каза премиерът.

След неуспешния първи опит за съставяне на кабинет, президентът трябва да завърти рулетката за втори път. И макар че първият мандат беше връчен само ден след консултациите на "Дондуков“ 2 – сега държавният глава дава повече време.

"Няма срок за втория мандат, парламентът да работи енергично, защото българите очакват решения от това Народно събрание. Трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа", посочи Радев.

Ако не бъде излъчено правителство от този парламент – ще се стигне до служебен кабинет, назначен от държавния глава. Все още обаче такъв не е изготвен. "Несериозно е да мислим още за служебно правителство при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет", допълни президентът.

Реакцията на премиера в оставка не закъсня.

"Нямало законов срок. Нали бързахте за правителство? Имате 165 депутати – действахте още в понеделник. Сега тече задкулисието", заяви Борисов. Лидерът на ГЕРБ прогнозира, че вторият мандатоносител няма да води преговори за правителство.   

"Няма да има дебат. И от "Бистрица" искаха да играят с "Реал", ама те казаха не. Страх", подчерта той.

И предупреди, че при повторни избори ще търси отговорност от лидера на "Има такъв народ".

"От днес нататък депутатът Слави Трифонов носи цялата отговорност. И всеки ден ще му го напомнят. И когато ги касират, ще го обвиним в задкулисие с Радев", допълни още премиерът в оставка.

ГЕРБ ще представи нови кметове преди следващите местни избори, стана ясно от думите на Борисов.

Пред младежкия актив на партията той даде заявка за смяна на част от досегашните кметове от партията с нови лица. „Понеже това ни е бъдещата смяна, и след три години от тях ще избираме, разбира се и от други такива, които имаме, но дето се вика, не можем се съберем всичките, ще изберем новия кмет на София, новия общински съвет, новите депутати на София, новите министри, така че искам вие да поемете още две години и половина да направим това, което още софиянци очакват от нас“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що ще бави? Президентът Радев отговорно каза, че на секундата ще даде следващия мандат на Трифонов. Заяви го на консултациите, които организира.
239
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
румката е много долен сега ще се мота безкрай може някоя нова консултацийка да спретне
238
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП, ДПС, ДБ(ДПС2), Излъгах Този Народ, ТриоМутри *** от панически страх защото не могат да разпределят баницата. Радев ги успокоява, че ще бави мандата да имат време да разпределят порциите.
237
9
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Гледам Бацата по телевизора,нещо прекалено нервен ми се види)
236
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Одеве гледах Фандъчето в метрото.Зле изглеждаше жената.
235
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, к.243Хайде да разиграем един вариант, макар че не сме генерали, нито толкова умни като пожарникаря. Третият мандат отива у ДБ или още по-добре - у ИМВ. Двте партии знаят, че отритнаха ДПС и БСП и че откажат ли мандата, това е краят и на протестърите, и на опозицията срещу ББ. Те имат хора способни да бъдат министри в кабинет и ще разчитат на подкрепата на агите и БСП в НС и където се наложи. Иначе резилът е голям. Да изкарат поне 5-6 месеци е успех; може и 1 година да изкарат.
234
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бре, радев още разучава буквите, ИМВ, ДБ, ИТН, и.т.н. и.т.н. и слави и слави, не , това не беха букви! Двама старшини преди изпит:100 градуса не беше ли да завира водата?Другият: Не бе, това е за правият ъгъл!
233
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекувам мания за величие с уринотерапия.
232
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойче дай да емитрираме двамата в Туркменистан. Аз ще те номинирам за пожизнен предидент-диктатор и като те избере братския Туркменистанки народ ще го ударим на живот, а? Мани я тая къща в Барселона и Банкя, а?
231
8
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
ГЕРБ са наказани и изолирани, затова Борисов лае от яд, че е изолиран отвсякъде. Щетите дето направи са огромни. Още не осъзнава какво е направи, но ще разбере като го дадат на съд.
230
6
 
13
 
! Отговори
SS преди 2 години
добре му е отговорил Радев, но е забравил да му каже "МУТРИ ВЪН !".
229
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кукувица кука на зелена бука.
228
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИстуканНе чух някои от твоите партии да твърдят, че изборите са нечестни.
227
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На следващи избори ИТН ще залее като цунами. В София от 1% ще вземе поне 90%. Чалгата ще се разпространи , като ковид. И тогава чалга до зори, ех живот.
226
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи,ако по Великденските празници,качите И една снимка на този индивид,ще ви намразя да знаете БГ Днес! Не ни разваляйте празниците! Моля ви!!! Вече е никой И не сте длъжни да се занимавате с него!!!!
225
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера го обвинява, че бързал за служебен кабинет, днес че се е бавил...Няма такава шизофрения по света.
224
5
 
14
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Ако герберите управляваха честно и бяха честни на изборите, нямаше да ги изолират, а щяха да получат подкрепа. Всички видяха нечистите игрите на ГЕРБ и се отдръпнаха от тях. Това да печелиш избори след избори и да подаряваш подземни богатсва на чужди компании изглежда доста *** игра.
223
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ ще има 40 % на следващите избори , а некадърните сценаристи ще бъдат наритани под 4% .
222
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БОЙКО Е СТРАХЛИВЕЦ КОЙТО СИ ДАДЕ ДУПЕТО НА КОМУНИСТИТЕ ДА ГО ШЛЯКАТ
221
9
 
11
 
! Отговори
гражданин на София преди 2 години
Да, Радев нарочно бави връчването на втория мандат!Има поне 2 цели:1. Надява се правителството на ГЕРБ да не внесе Плана завъзстовяване и развитие, след което да може безспир да го обвиняват за това!2. Надеждата му е така да разсрочи във времето, че наесен да се проведат избори 2 в 1 под управление на неговото служебно правителство!