Обичаят "Лазаруване" събра стотици посетители в "Етъра"

Лазарките обиколиха дюкяните, майсторите ги дариха с лакомства
24 апр 2021 20:30, Анисия Иванова
10

Лазаровден е! Днешният празник се свързва с пролетта и започва подготовката за Страстната седмица. В българската фолклорна традиция лазарки обикалят къщите, пеят и наричат за здраве и благодат.

Атрактивна възстановка на обичая "Лазаруване" събра стотици посетители и гости в Етнографския музей "Етъра". Младите момичета обиколиха дюкяните на чаршията, където майсторите ги даряваха с яйца и лакомства.

"Дарявам ги с яйца, пожелавам им здраве и да дойдат догодина да ме благославят и мен, защото това носи късмет и благополучие", изтъкна майстор-кожухарът Добринка Ненова.

"Минахме през всеки един дюкян, пяхме за здраве и берекет и да е много плодородна годината! Посрещнаха ни с много усмивки и настроение, даже кошниците ни са пълни", сподели лазарката Василена.

Обичаят е свързан с началото на пролетта и разцъфването на природата, а някога се е вярвало, че момиче, което не е лазарувало, няма да се омъжи.

"Заедно с колегите пресъздадохме обичая "Лазаруване", който е най-хубавият момински обичай и е пролетен и след него лазарките могат да се момеят и да се задомяват", обясни аниматорът и ръководител на "Училище за лазарки" Елена Минковска.

Стотици посетители от цялата страна се заредиха с много настроение.

"Броят на лазарките няма значение, днес сме около 15 лазарки, това е основната идея - за здраве и берекет на стопаните! Времето е приветливо, всички са с настроение и с усмивки, както и ние самите много се вълнуваме наистина", каза Велислава, която също е лазарка.  

По вековна традиция девойките хвърлиха венци в реката – символ на желанието им да създадат дом и семейство.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR


10
Още от Страната
Пилот е загинал по време на планинското изкачване "Благоевград"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поклон пред създателя на "Етъра"-едно от най-прекрасните кътчета на България. Оная-Истинската, Вечната, Святата. Не знам има ли тоя човек паметник, но ако няма-ВЕДНАГА ДА МУ СЕ ИЗДИГНЕ ПРЕД ГЛАВНИЯ ВХОД.
3
0
 
2
 
! Отговори
Тошкото преди 3 седмици
Сега новата власт ще го забрани това и ще има чалгия и кючек.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Достойни за уважение!
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво на Габрово и габровци, истински българи!