Тревожно: Умишлено умъртвяват щъркели в Белозем

Три простреляни птици са открити в селото
24 апр 2021 15:29, Елка Василева
67

Тревожен сигнал от Белозем за умишлено умъртвяване на щъркели. Простреляните птици са открити в рамките на седмица, едната от тях в двора на местното училище. От години Белозем е познат като Европейското село на белия щъркел, всяка пролет там пристигат около 40 гнездящи двойки.

Първото простреляно животно е намерено на една от улиците в селото. Рени Урумова и 6-годишната й внучка открили птицата в безпомощна състояние на тротоара.

"Като го повдигнахме леко, видяхме, че има кръв отдолу. И предположихме, че може да се е ударил в някои от жиците тук", каза Рени.

Ранената птица веднага е откарана в спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, но малко по–късно умира.

"Няколко дни по-късно се обадиха за втори щъркел  в двора на училището, след което той отново беше транспортиран в спасителния център в Стара Загора", посочи кмет на с. Белозем Виолета Петрова.
 
От "Зелени Балкани“ са категорични, че по птиците е стреляно с пушка.

"И последващите прегледи показаха, че са със сачми в тялото. Това по-скоро бихме казали, че е някакъв единичен инцидент. И самите ние, докато не направихме рентгена, си мислихме, че е нещо съвсем случайно, при положение, че в Белозем, където в момента има над 80 щъркела, около 40 двойки", обясни експертът в Спасителен център "Зелени Балкани“ Гради Градев.

Дете от селото подава сигнал и за трети умъртвен щъркел в близост до стадиона.

Хората в Белозем настояват бързо да се разбере кой и защо и убива щъркели в Европейското село на белия щъркел.

Абсолютно недопустимо е да се посегне на птица, която  нито вреди, нито нещо лошо прави. Екоинспекцията и полицията разследват вече случая.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днеска стреля по Щъркели, утре по човеци...Знаят ли кой е стрелеца?Почти 90% съм сигурен, че знаят!Защо тогава мълчат, кого прикриват???
23
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някъде прочетох, че през 2005 г. Белозем е обявено за Европейско село на белия щъркел.Този или тези дето са убили щъркелите дали не с от привилегированите платени избиратели на ГЕРБ?
22
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРЕДИ ГОДИНА ПЪТУВАХ С АНГЛИЧАНИ В БЪЛГАРИЯ...МИНАХМЕ ПРЕЗ ЕДНО СЕЛО,КЪДЕТО ИМАШЕ НЯКОЛКО ЩЪРКЕЛОВИ ГНЕЗДА...ПОКАЗАХ ИМ ГИ А ТЕ НАСТОЯХ ДА СПРЕМ,ЗА ДА ГИ СНИМАТ ТЪЙ КАТО ПРИ ТЯХ В АНГЛИЯ БИЛО ГОЛЯМА РЯДКОСТ.САМИ СИ НАПРАВЕТЕ ИЗВОДА КАКВО БОГАТСТВО СА ТЕЗИ ЩЪРКЕЛИ.
21
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там кмета е от ГЕРБ. Какво друго да очакваме от мутропитеци.
20
1
 
21
 
! Отговори
Селянин преди 3 години
Расте поколение на цивилизовани европейци. Държавата я очаква светло бъдеще...
19
2
 
42
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Според мен няма начин местните да не знаят кой е виновника синчето на някой местен феодал, но явно толкова ги е страх, че дори анонимно не искат да подадат сигнал на полицията явно и те са купени, това е..
18
1
 
47
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Много ама много лоша КАРМА е това!!!Тия хуманоиди даже не знаят какво са си причинили.Това не е да стреляш с прашката по празни бутилки.Кво да кажа (напиша)......Тежко им и горко на стрелците.
17
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щъркелите са изчезващи красиви птици, при това, трудно се размножават и ако няма достатъчно жаби и мишки наоколо с които се хранят, изяждат някое от малките си деца,зада могат да помогнат на другото(ите) да израстнат , понякога и самите малки щъркелчета убиват братчето(сестричето) си и затова размножаването им не е лесно,а бързо изчезват!Това е някакъв из верг,който е посегнал на тези невинни,елегантни и красиви същества!
16
0
 
37
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Не е е тревожно еллке празна кратунке, това е престъпно!
15
3
 
2
 
! Отговори
молим тЪ преди 3 години
До Анонимен 16Събери си мислите и избистри погледа за следващия коментар.
14
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за *** от е този, да стреля по щъркели,при положение,че това са защитени изчезващи птици и не пречат на никой?Възмутително!
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не е тревожно ми много тревожно не няма такъв народ а ми направо има такива уродливи и за най голяма жалост все тук събрани има такъв ад.
12
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тоя електорат - толкова.(има таков народ)
11
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеНТЕ СА МНОГО ФИНИ ПТИЦИ,ТЯХНОТО ПРИСЪСТВИЕ Е ПРОСТО БЛАГОДАТ И ПРИВИЛЕГИЯ,КОЯТО ИМАТ ВСЕ ПО-МАЛКО НАСЕЛЕНИ МЕСТА В ЕВРОПА.
10
0
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
АЗ СЪМ БИЛ 1 ЧАС ДО ЩЪРКЕЛОВО ГНЕЗДО СЪС 3 ЩЪРКЕЛА ВЪТРЕ И ЕДИН ЗВУК НЕ ИЗДАДОХА!!!ЧАКАХ АВТОБУСА
9
0
 
48
 
! Отговори
има и добри хора преди 3 години
До АнонименВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ С КАКВО НЕТЪРПЕНИЕ И ОБИЧ ХОРАТА В ДРАГУШИНОВО, САМОКОВСКО ЧАКАТ СВОИТЕ СЪСЕЛЯНИ ДА СЕ ЗАВЪРНАТ В РОДНОТО СИ МЯСТО,НЕ ДАВАТ СЪЧКА ДА ПАДНЕ ОТ ГНЕЗДАТА ИМ...БРАВО НА ДРАГУШИНЦИ!!!ТУК ИСКАМ СЪЩО ДА ИЗКАЖА И СПЕЦИАЛНА БЛАГОДАРНОСТ НА ЕКИПИТЕ НА ЧЕЗ САМОКОВ,КОИТО СПАСИХА И УКРЕПИХА ЕДНО ЩЪРКЕЛОВО ГНЕЗДО НА УЛИЦА "ОСВОБОЖДЕНИЕ" В САМОКОВ БЛИЗО ДО ПАМЕТНИКА "КРЪСТА",ЗА ДА МОГАТ ХОРАТА ОТНОВО ДА СЕ РАДВАТ НА ТЯХНОТО ПРИСЪСТВИЕ.
8
2
 
25
 
! Отговори
Комуниста преди 3 години
Рак да го мъчи три години на легло, тоя който го е направил!
7
18
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЩЪРКЕЛИТЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЕЗПОМОЩНИ!!!СЕДЯТ СИ В ГНЕЗДАТА И ДОРИ НЕ ИЗДАВАТ ЗВУЦИ!!МНОГО ЛЕСНА МИШЕНА СА ЗА ПУШКА СЪС СЪЧМИ!---------------------------ХОРАТА СА ИЗНЕРВЕНИ ЗАРАДИ БОРИСОВОТО УПРАВЛЕНИЕ И СИ ГО ИЗКАРВАТ НА БЕЗПОМОЩНИТЕ ПТИЦИ!
6
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само интелектуален инвалид може да извърши това .....
5
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е огромна привилегия да имаш за съселяни тези красиви птици.щъркелът носи късмет и щастие.селото с най-много щъркели в българия е драгушиново,самоковско-51 броя гнезда като от тях 44 са активни...огромно богатство и гордост за това село...там хората се грижат за щъркелите като домашни животни,помагат безвъзмездно на орнитолозите,укрепват гнездата им и т.н.браво на хората от драгушиново!!!