Тревожно: Умишлено умъртвяват щъркели в Белозем

Три простреляни птици са открити в селото
24 апр 2021 15:29, Елка Василева
67

Тревожен сигнал от Белозем за умишлено умъртвяване на щъркели. Простреляните птици са открити в рамките на седмица, едната от тях в двора на местното училище. От години Белозем е познат като Европейското село на белия щъркел, всяка пролет там пристигат около 40 гнездящи двойки.

Първото простреляно животно е намерено на една от улиците в селото. Рени Урумова и 6-годишната й внучка открили птицата в безпомощна състояние на тротоара.

"Като го повдигнахме леко, видяхме, че има кръв отдолу. И предположихме, че може да се е ударил в някои от жиците тук", каза Рени.

Ранената птица веднага е откарана в спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, но малко по–късно умира.

"Няколко дни по-късно се обадиха за втори щъркел  в двора на училището, след което той отново беше транспортиран в спасителния център в Стара Загора", посочи кмет на с. Белозем Виолета Петрова.
 
От "Зелени Балкани“ са категорични, че по птиците е стреляно с пушка.

"И последващите прегледи показаха, че са със сачми в тялото. Това по-скоро бихме казали, че е някакъв единичен инцидент. И самите ние, докато не направихме рентгена, си мислихме, че е нещо съвсем случайно, при положение, че в Белозем, където в момента има над 80 щъркела, около 40 двойки", обясни експертът в Спасителен център "Зелени Балкани“ Гради Градев.

Дете от селото подава сигнал и за трети умъртвен щъркел в близост до стадиона.

Хората в Белозем настояват бързо да се разбере кой и защо и убива щъркели в Европейското село на белия щъркел.

Абсолютно недопустимо е да се посегне на птица, която  нито вреди, нито нещо лошо прави. Екоинспекцията и полицията разследват вече случая.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2, 'подминат от еволюцията'плати си данъците и вари да гласуваш, поробен ***
3
1
 
28
 
! Отговори
37456 преди 2 години
Нали нашумя едно съдебно дело във Франция срещу стопанина на един петел, защото кукурила твърде раано според засегнатия съсед. Познавам едни шопи, които преди години съориха щъркеловото гнездо в двора им, понеже вдигали много шум с клюновете си. Та и в белозем ще някаква подобна варварщина. щом стрелят съ сачми, не е толкова трудно да ракрият убиеца.
2
0
 
36
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Ти,който посягаш на тази грациозна птица,на което и да е животно,което с нищо не ти пречи,ти,същия австралопитек,подминат от еволюцията,пожелавам ти цял живот болка. Подобна безмислена агресия към животни е признак за слабоумие и въобще знак за социопатно поведение,което щом върху невинно животно може да се изсипе,съвсем спокойно може да се изсипе и върху човек.И тъй като прокуратура няма и няма да срещне Закона,на тази човешка *** пожелавам бял ден да не види докато не се поправи,ама на дали
1
15
 
19
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Там живеят злобни български избиратели на чалгаря.