Мечки, лъвове и тигри в бетонни гарсониери по родните зоопаркове

Това показва доклад на фондацията "Четири лапи"
26 апр 2021 14:25, Ния Христова
28
Мечки, лъвове и тигри в бетонни гарсониери по родните зоопаркове
Снимка: БГНЕС
В зоопарковете в България се отглеждат животни без лиценз и в неблагоприятна среда, която не отговаря на законовите изисквания. Лъвове, мечки, тигри и други видове животни все още живеят затворени в голи бетонни клетки, които са построени преди повече от 50 години, съобщава БНР. 
 
Част от българските зоопаркове получават лиценз без да са направили забележими промени в средата за животните. Това съобщиха активисти от "Четири лапи", позовавайки се на данни от изготвен актуален доклад на фондацията.
 
"Повече от 10 години организацията ни работи за подобряване живота на дивите животни, отглеждани в плен. Това е и периодът, който обхваща докладът", обясниха Магдалена Пенева и Марина Атанасова от "Четири лапи". България е транспонирала и прилага европейската директиви за зоопарковете, а изготвеният документ прави обзор на изпълнението.
 
"За съжаление, след повече от 10 години виждаме, че голяма част от мечките, лъвовете, тигрите се отглеждат в бетонни гарсониери, строени през 60-те и 70-те години на миналия век. Крайно време е това да се промени", изтъкна Магдалена Пенева.
 
В момента има 17 зоологически градини, които са отворени за посетители, включително и един зоопарк, чийто лиценз е отнет през 2011 г. Според доклада на "Четири лапи" поне 14 от зоологическите градини отглеждат лъвове или кафяви мечки. В по-голямата част от тях трябва спешно да се подобрят условията за тези видове, за да отговарят на специфичните за тях нужди, както и на законовите изисквания.
 
"Причината - остарялата материална база, се чувства повече при по-малките зоопаркове", допълни Марина Атанасова. – "Да не забравяме образователната функция на тези места. Въпреки пренебрегването на нормативните изисквания, санкции не се налагат. Обществото проявява разбиране. Трябва обаче да се ангажират контролиращите органи и собствениците."
 
В рамките на кампанията си Зов за зоопарковете от "Четири лапи" настояват спешно да се прекрати отглеждането на големи хищници като мечки и големи котки в зоологически градини, които не осигурят необходимите условия, като просторно място, подходящи заграждения или други ресурси.
 
От фондацията предлагат конкретни препоръки за постигане на съответствие с целите на Директивата за зоологическите градини на ЕС. Това включва - контрол и планиране за устойчиво подобряване на ситуацията от компетентните органи, както и прилагане на добри практики и ефективно управление от собствениците на зоологически градини в страната.
 
Като положителни примери Магдалена Пенева и Марина Атанасова посочиха зоопарковете в София и Добрич. Към недобрите примери са зооместата в Хасково и Кюстендил, Благоевград и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До ВанкатаЯ се поинтересувай по колко години средно живеят тия животни на воля и в неволя
15
2
 
3
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Само мъчат животните - нищо друго.
14
3
 
8
 
! Отговори
Прав си преди 2 години
Питай ги колко зоопарка са построили че дават акъл ?Какво му е на Зоопарка в София ?Знаят ли колко държавни средства са отишли за построяването и може ли някой сега да построи такъв ?Щом усвояват толкова пари по европейски програми да направят един !
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПреживялНа четири лапи, работата е да усвоява субсидии, дарения и т.н. Сега със зоопарковете надават вой за нов транш. Всички НПО-та са тотално пробити, всичко е лицемерие за пари. Покрай тях обаче на хранилка са медии, политици, бизнесмени и т.н., така че всичко е ОК, ние плащаме сметката, няма проблем.
12
2
 
8
 
! Отговори
Цялата истина преди 2 години
Циркът който разиграват тези уж загрижени активисти е свързан с усвояването (открадването) на едни пари от еврофондове за опазване на животинския свят. Няма лошо. Но те нищо не правят (освен да прибират пари и да рекетират държавата).Ето пример :Такива като тях вчера броиха.....врабчетата ?!Други прибират бездомните кучета и котки и......И навсякъде тръбят че ги кастрират маркират и обезпаразит. А всъщност ги вземат от един квартал и ги пуснат в друг и обратно.Но парите се прибират.
11
0
 
10
 
! Отговори
Преживял преди 2 години
Тези госпожици от фондация Четири лапи биха ли отговорили за един много неприятен случай с котка. В автосервиза дойде кола със заклещено в двигателя коте което виеше от болка. Успяхме да го извадим и да го успокоим. Но то явно беше с фрактури. Та обаждаме се на въпросната "фондация " и искаме съдействие. Познайте какво ни отговориха ? Със доста некоректен тон една истеричка ни обясни че това не било тяхна работа ?!?Без коментар.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Shark 10Човекът не е животно!!!!!!! Така може да пишете за вас, но не и за останалите.
9
4
 
7
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Зоопарковете трябва да бъдат забранени. В целия свят. Кой дава право на един животински вид - човека, да държи затворени други животински видове?? Ами ако дойде време човека да бъде държан в клетка? "Планетата на маймуните" може и да стане реалност някой ден.
8
0
 
4
 
! Отговори
4 лапи преди 2 години
А на маймуните в НС даже им купуват костюми и ги возят с лимузини.
7
5
 
3
 
! Отговори
мишо бирочето преди 2 години
тези животни не знаят какво е свобода. за добро или за лошо. гадно е наистина. ама и в западна европа е същият гърч. отидете в мюнхен и ще ви се приплаче. същата мизерия като в айтос.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските зоопаркове са отвратителни! Животните живеят в ужасни условия! По отвратителен е само зоопарка в Белград, там държат в ненормални условия животните
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До House M.D. 4Не, те само ще захлебват по стара българска традиция.
4
3
 
3
 
! Отговори
порко подрисоф преди 2 години
ей ся ше разпиша едни 300 мелеона за къщички за мечки. чекайте де ми е химикалката. очакван нобелова награда за мир.
3
3
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
А "4 лапи" ли ще платят масрафа?
2
2
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Прави са. Животните са затворници до живот в тези клетки - не знам дали се осъзнава това. Цял живот зад решетка, от бебе до старец! Ако няма истински и нормални условия, зоопаркът трябва да се закрие!!!
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е пуснете ги на свобода животинките тогава, да видим какво ще стане.