За 20 г. прасетата у нас са четири пъти по-малко, а говедата – три

Хора от бранша настояват за по-нисък ДДС на храните
26 апр 2021 22:03, Ния Христова
57
За 20 г. прасетата у нас са четири пъти по-малко, а говедата – три
Снимка: Pixabay

За последните 20 години поголовието на прасетата у нас е четири пъти по-малко, а това на говедата - три пъти. Това съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов по време на кръгла маса на тема "Храната е най-важна! Време е за бързи решения", пише Монитор. По време на срещата браншовици настояха за по-нисък ДДС на всички храни.

По думите на Урджанов през 1999 година в страната са отглеждани 1.6 млн. говеда, а днес броят им е намалял до 500 000. Драстичен спад на поголовието има и при свинете - от 4 млн. на 1 млн. животни в периода 1999 - 2021 г. 

Според Урджанов основният проблем, пред който бранша е изправен, е липсата на българска суровина, основно при свинското и говеждото месо.

"Единствено пилешкото ни стига",категоричен бе той, като допълни, че спадовете в сектора са в размер на 10-15%.

Винопроизводителите отчитат подобни спадове. Според председателя на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски преди 20 години в България са се отглеждали 3.3 млн. дка лозя, а към днешна дата са регистрирани 650 000 дка, от които едва 320 000 дка се обработват.

"Суровина няма, никой не иска да отглежда лозя, защото програмата, която ги подпомага е една единствена – 15 евро на дка на година, а тя не стига до никъде. С нашите високи цени на суровината – купуваме скъпо, правим скъпи продукти и не можем да сме конкурентоспособни никъде по света, защото цените ни са твърде високи.", поясни той, като допълни, че сивият сектор при високоалкохолните напитки е над 50 на сто. 

Поради тази причина винари призовават лозарите да не продават на съмнителни субекти, а на лицензирани винопроизводители, тъй като по този начин няма да могат да се крият осигуровки и ДДС.

Димитър Зоров, който е председател на браншовата асоциация намекна за сериозни сътресения в сектора на млекопреработването.

"Негласното мнение на министъра на земеделието е, че има ръст в производството на храни, но ни отчитаме обратното, особено на млечни продукти от мляко.", коментира той и призова да бъдат въведен ясен регламент за работа еднакви критерии при преработката на продуктите.

В противен случай световни оператори ще продължат да напускат страната.

Колегите им от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите смятат, че ДДС на храните трябва да бъде значително намален, тъй като това би довело до няколко положителни резултата - увеличаване на вътрешното потребление, повишаване на конкурентоспособността, засилена работа по отношение на качеството и възпитаване на потребителския вкус в най-младото поколение. Важна тема за хлебарите и сладкарите продължават да бъдат още стимулирането на суровинното производство.

"Наложително е да се говори и за зелените коридори за транспортиране на храни", подчерта председателят на Съюза Мариана Кукушева.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
Ганю пулев преди 2 години
Не е вярно!!!след последните избори парламента се изпълни с прасета и го ***
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не беше СВИНСКИ ГРИПЛУДА КРАВАПТИЧИ ГРИПСВИНСКА ЧУМАцеленасочено се стреми да бъде изтребено родното производство за да купуваме замръзени резерви от преди 30г от къде ли не
31
3
 
2
 
! Отговори
БАИКО преди 2 години
за това да няма собствено месо производство има виновенбоико м борисов.измисли разни 4уми дауни6тожи стоката и зета муда поеме вноса на месо и мажа на една боикожа лиза4ка .тои знае6е 4е тоя мандат му бе6е последен .
30
1
 
8
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Напротив...аз мисля, че стават все повече! Даже знам на едно място 240 броя!
29
3
 
2
 
! Отговори
Cow&chicken преди 2 години
Още една статия за вечното дерби.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми нормално. Не помните ония със скафандрите и инжекцийките дето ги пазеха полицаи? Влизаха в къщите на хората и умъртвяваха животните. То не бяха пилета, кокошки, прасета, агнета... цели стада с тревопасни убиха, че видиш ли - много голяма болест има, нищо че на животните нищо им нямаше. Ама то като било болно и го заколиш и ядеш - щял си и ти да се разболееш. Некви такива неща бяха. А под белите скафандри, бяха едни хора от маалата. За 100 лв. се прайха на ветеринари...
27
0
 
3
 
! Отговори
Боци преди 2 години
Затваряй!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това беше целта на конкуренцията.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И при това положение 12 години управлява шайката Гроб?Откъде вземат кадри тогава?
24
1
 
17
 
! Отговори
Алтер преди 2 години
Всичко е внос, в скъпата ни родина има пет ферми за заблуда на ЕС и точене на субсидиите.
23
0
 
0
 
! Отговори
К преди 2 години
Един славист ми прати линка
22
2
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Но пък имате евроценности и право на гей парад, няма да ревете ;) !!!
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евроатлантическите тикви да са ни живи и здрави.Нали са си добре те.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз си мислех че турците се Овелипават
19
4
 
4
 
! Отговори
Вейхайвей преди 2 години
Обаче как сладко спят мамините!
18
4
 
7
 
! Отговори
Отчето преди 2 години
Да благослови Господ Бойко, че ни отърва от кочините и оборите и тая смрад!Да МУ се връща с клетви от хората до 9 то коляно.
17
4
 
11
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Тази година африканската чума по свинките си е взела отпуск..., или чичко ви Билли я е настроил да броди по скотонаселението??ГолЕм ДЖивотновъд се пише чичко ви Билли..., потренираха на животинките, а сега е ВАШ ред, доверчиви амебби... Туй наглосаксите са го тренирали последните 300 години. Вика му се "оптимизиране на маТрЯла".Юруш на маслин..., пардон... ваксините
16
4
 
9
 
! Отговори
Директива преди 2 години
Станахме *** . Сега вече и вегани.
15
3
 
25
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Нали това беше целта. Да избият всички прасета отглеждани в домашни условия и да ни натикат в Кауфланд и Лидъл. Е чрез поръчковото МЗХГ и БАБХ успяха. А сега ще ставаме Дубай.
14
2
 
16
 
! Отговори
Динозавър с чесън преди 2 години
Накарахте мафиози такива хората да си изпозаколят прасетата посред лято .И да гнетят вносни мазни древни меса.