Ядем по-скъп козунак за Великден, хубавите са над 3 лв.

Цената ще е по-висока средно с 20%
28 апр 2021 13:41, Анисия Иванова
39
Ядем по-скъп козунак за Великден, хубавите са над 3 лв.
Снимка: БГНЕС

Този Великден козунакът ще се продава с 50 - 60 ст. по-скъпо от миналата година или цената ще е по-висока средно с 20%. Това съобщи Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас. Причината е скокът на суровините през последната година.

"Хубавите козунаци се продават от 3, 4 и 5 лв. в зависимост от пазара, грамажа и качеството. През последната година много поскъпнаха суровините. Брашното поскъпна с 20%, увеличи се и цената на олиото и електроенергията. Затова в момента има промяна на цените на козунаците в сравнение с миналата година. Те ще бъдат по-скъпи с 50, 60 ст. за бройка или средно с 20%”, заяви Людиев пред БГНЕС.

По думите му в България са останали малко майстори, които правят козунаци на стария принцип с плетене. Добрите майстори успяват да сплетат за едва минута три козунака. Само в този цех, който зарежда няколко хлебопекарни в региона, за седмицата преди Великден се изпичат близо 60 000 козунака.

"Хубавият козунак трябва да има добра и плътна структура, така наречените конци. Да има добър загар, да не е влажен отвътре и да не бъде толкова жълт. Да не се подлъгват клиентите, защото много жълтият козунак е направен предимно с оцветители. Когато се правят с истински яйца козунаците не са толкова жълти. Ползва ли се яйчен прах, великденският сладкиш няма да стане на конци. По това може да се различи. Немалко от фирмите използват яйца, а не само яйчен меланж, казва технологът на един от големите хлебарски цехове в Бургас, Иван Кръстев, технолог на цех за производство на хляб и сладкарски изделия.

Почти 80% от козунака по магазините у нас е български, но в последните години все по-популярни стават италианските козунаци - панетоне. Характерното за него е, че той е с по-дълга ферментация.


39
Още по темата: козунакВеликденцена
Още от Страната
Във Вършец пускат електрически велосипеди за туристи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото повече яйчена прах - повече и скъп !
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Причината е скокът на суровините през последната година.Точно така.Кармина,брилянтното синьо,жълтия оцветител,консервантите,подобрителите,палмовото масло,маргарина и всички елементи от менделеевата таблица влагани в козунаците са вдигнали цените си.Да им е простено на нашите производители.
24
0
 
5
 
! Отговори
Теди преди 1 седмица
Аз си купих на промоция плюс подарък боя за яйца
23
2
 
1
 
! Отговори
вмирисана риба преди 1 седмица
Козунака скъп, а га хвърляхте яйца по българския герб не рИвахте.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 18
За съжаление е почти като всичката храна произведена у нас, чуждата е по вкусна, нашенския "бизнес" много алчен.
21
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз пък си ям козунак и не ми пука, и 500 лева да стане, имам пари.

Тук разни мрънкачи и хленчовци нека си мрънкат.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако си направите козунакът, ще излезе още по-скъп. Но пък и много по-вкусен.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
пропуснах 300 гр. захар за 50 ст.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1 кг. брашно - 1 лв.
6 яйца 1,20
300 ми.прясно мляко - 0,60 лв.
мая за хляб - 0,35 лв.
шоколад, стафиди около 3.00 лв.
олио или св. мас 300 гр. около 1 лв.
ток около 4-5 киловата - 1 лв.
Като цена към 8 лв.
Готов продукт над 2 кг. или 4-5 козунака.
Майсторлъкът е месенето и втасването на топло.Също и печенето.
Ще си направя и няма да купувам и то не заради цената.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"..в последните години все по-популярни стават италианските козунаци - панетоне."

А тия пък италианските козунаци панетоне кви са гaдни.. Направо не знам кой още си купува такива! Айде веднъж да се излъжеш по вида да си купиш бива, ама да стават и все по-популярни!?! Освен за подарък на някого, когото не харесваш, за друго не стават!
16
0
 
6
 
! Отговори
ееее айде сИга преди 1 седмица
До трън
Ам'чи ко му е на маргарина уа, особено оня с ''вкус на масло''?!
15
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В тази връзка аз си купувам скъпи козунаци от пекарна. Превъзходни са! Семейство вегетарианци сме. Така че козунаци, *** боядисани яйца, великденска салатка плюс няколко кенчета хубава бира и пресни картофки за има няма 50 лв за два дни! Е и кво е скъпо?
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хубавите са тези, които си приготвиш сам.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами, естествено, че хубавите козунаци с шоколад, стафиди, портокалови корички са и по-скъпи. Скъпи, скъпи, колко да са скъпи-5 до 7,8лв.Освен това на Великден е задължително да има козунак и червени яйца, другото не е задължително! Така че всеки може да си купи, според доходите си козунак или сам да си омеси.
12
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 1 седмица
До Анонимен 7

За повечето неща е така, ако може човек сам да си го направи - най-вкусно, най-полезно, и като цяло, най-добре. Въпреки това, не можеш да очакваш за козунак под 3лв да имаш каквото и да е качество. По-скъпите от разни пекарни и т.н са си добре. Но от домашното по добро няма ;)
11
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 1 седмица
До Анонимен 7

За повечето неща е така, ако може човек сам да си го направи - най-вкусно, най-полезно, и като цяло, най-добре. Въпреки това, не можеш да очакваш за козунак под 3лв да имаш каквото и да е качество. По-скъпите от разни пекарни и т.н са си добре. Но от домашното по добро няма ;)
10
1
 
8
 
! Отговори
трън преди 1 седмица
Проблемът е, че дори и скъпи пак са с маргарин или палмова мазнина. Аз предпочитам скъпо, но да знам,че няма горе споменатите ***.
9
2
 
3
 
! Отговори
заинтригувана преди 1 седмица
Колко ли плаща Заседаващият от мазето в Банкя за кило козунак?
8
0
 
5
 
! Отговори
не разбрал преди 1 седмица
"Хубавите козунаци се продават от 3, 4 и 5 лв.''-Ама и грозни козунаци ли се продават?!
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И 10 лв за кг да го продават съдържанието е едно и също. Боя вместо яйца Подсладители вместо захар Палмово масло вместо олио И много консерванти за да не мухля.сат. Взех за проба един козунак и го сравних с този домашният който омеси жената. Ами няма нищо общо с домашният. Купешкият няма този вкус който го има домашният. Сравних и яйцата от магазина и тези от кокшките които ми снасят. Ами че яйцата от кокошките ми нямат нищо общо с купешките. Те и на вкус се различават. Щото ги хранят с химия.