България почита героите на Априлското въстание

Отбелязваме 145-та му годишнина
1 май 2021 12:32, Петя Славова
63
България почита героите на Априлското въстание
Снимка: БГНЕС

България се прекланя пред подвига и саможертвата на героите от Априлското въстание. 145-годишнината от избухването му ще бъде отбелязана с тържествено честване в град Клисура, където на площад "20-ти април" ще бъде представена възстановка на събитията около въстанието, а слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.

Годишнината ще бъде отбелязана и в Панагюрище, предава Bulgaria ON AIR.

По традиция на този ден панагюрци от цялата страна се събират в своя град, за да почетат паметта на Априлци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все още сме в месец Април, първи Май е на 14.05!
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си научил добре историята, колега. През 1913 г. ни нападнаха "съюзниците" - Гърция, Сърбия, Румъния също навлезе в България, а Турция си върна земите по линията Мидия-Енос. През 1915 г. ние нападнахме Гърция, Сърбия, Румъния и тогава части от Императорска Русия като държава от Антантата се биха в Добруджа, а след края на войната румънски части окупираха България почти до София. След договора с Третия Райх пропуснахме немските части да окупират Сърбия и Гърция. А ти говориш само за Русия.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви времена бяха до преди един месец! Спомням си: на 2 юни, сетне 6 септември - Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, после Деня на обявяване независимостта на България, 18 февруари, 3 март колко зари-проверки се правеха и Цвета Караянчева си изпотроши токовете на обувките да приема почетните караули на БА в Пловдив, Велико Търново, Габрово,Клисура.Покрай нея и Каракачанов приемаше парадите на военни части от ВВС, ВМС, в Долна Митрополия беше и т.н. Беше и бяха дотук!
39
3
 
2
 
! Отговори
мая манолова преди 2 години
НИЕ *** СМЕ ПО АТЕНТАТИТЕ,ЗАВЕРИТЕ И ОБИРИТЕ НА МАНДРИ,,,,ПАРДОН-НА БАНКИ.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия искаше България да бъде съветска република! Русия ни нападна през Първата световна война, и ние дадохме 100 000 убити, за да не се случи това! Русия изпрати съветският гражданин Димитров да даде Пиринският край на Югославия, но пиянката почина от препиване!После пък Живков на два пъти се опита да направи България съветска република, но не му се получи!
37
3
 
3
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 2 години
До петолъчник 51Пий си хапчетата, оли!Старческата деменция не прощава!
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Цола ДрагойчеваНАТО искаше пиринска Македония. НАТО убиват 100 хиляди бг войници в ПСВ. Димитров я спаси но Бакърджиев бутна мавзолея и поиска НАТО.
35
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 2 години
То май през Турско българите са имали по право да носят оръжие отколкото сега ! Нашите управници много ги е страх народът да е въоръжен.Защото до един са от комунистическо коляно и знаят какво е казал Енгелс.КОЕ ЛИ ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕШЕ ДА СЕ ГАВРИ С НАРОДА СИ ,АКО ЗНАЕ ЧЕ ВСЕКИ ИМА В ДОМА СИ ПУШКА И ДВЕСТА БОЙНИ ПАТРОНА?
34
1
 
2
 
! Отговори
Добри Чинтулов преди 2 години
Станете, братя, вий станете,начало покажете вий;и сабите си запашете,и помощ ще ви се яви.На помощ сърби, черногорцисъс радост ще се затекат,а и от север храбри руситозчас ще да се появят.Догде е мъничка змията,елате да се съберем!С крака да й строшим главата,свободни да се назовем!Да стане лева наш балкански,от него вятър да повей,та полумесец отоманскипод тъмен облак затъмнейДа си развием знамената,да светне нашата земя,да си прославим имената,да гинат турски племена!
33
1
 
2
 
! Отговори
Добри Чинтулов преди 2 години
Стани, стани юнак балканскиот сън дълбок се събуди,срещу народа отоманскити българите поведи!Че сълзи кървави проливавъв робство милий наш народ;високо той ръце простирада го избави вишний бог!И тъй ний много претърпяхме,но стига толкоз да търпим,да бъдем пак, каквито бяхме,ил' всинца да се ***.Докога, братя, да се губим?Защо да се не съберем?Така ли вечно ще се трудими в робство всинца да измрем?Я вижте,братя, погледнетена ближните нам племена!От тях добър пример вземетекак си прославят имена!
32
1
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
А тези които правят възтановките от Клуб Традиция са ура-софра патриоти.Много от тях има антикварни търговци или занимаващи се с подобна търговия.А клуба е добра среда за купуване или продаване на антикварно оръжие.Или друго.Между тях има и много нещатни сътрудници на ченгетата.Сбирките понякога завършват с юнашко напиване ,и много от тях ще ви се правят на патриоти но само на масата.В реалния живот са други хора.
31
1
 
1
 
! Отговори
Боят настана преди 2 години
Ний за живота нямаме жалост,но да не умрем, братя, на халос нека се мъчим колкото можемповеч душмани мъртви да сложим!Ако пък паднем в битката славно,то в България ще незабавнонови юнаци пак да въстанати вместо нази бой ще зафанат!Нека мрем, както нявга сме мрели,да живейм волни как сме живели!Кураж, другари! Бог ще ни брани!Смърт на вековни, черни тирани!
30
1
 
2
 
! Отговори
Боят настана преди 2 години
Боят настава, тупат сърца ни,ето ги близо наште душмани.Кураж, дружина вярна, сговорна.Ний не сме веке рая покорна!Нека с тоз удар врага да смажем,нека му гордо, братя, докажем,че сме строшили мръсни оковиче сме свободни, а не робове.Гледайте в този пряпорец красен,лева как тича волен, ужасен!Левове всички днес се яветелюти и страшни за враговете!Кого ли плашат турци злокобни?Нихната ярост, удари злобнище се разбият нищожни, слаби,в нашата правда, в нашите саби!
29
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 2 години
От военна гледна точка Априлското въстание е пълна лудост.Населението не е било готово,нещо повече не е искало въстание.Дори и цялата страна да се е вдигнала с оръжие пак резултатът щял е да бъде плачевен.Банкерът Буров правилно е казал :Само империя ,сваля империя.Виж македонските комити са имали малко повече ум от нашите.Товариш едно магаре с динамит ,вътре цъка часовников механизъм връзваш го до конака и казваш на постовия.Ага наглеждай магарето да отида да пикая...
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велик везир в Османската империя и председател на държавния съвет на Турция:"Между българите има повече от един милион мохамедани. Тези мохамедани не са дошли от Азия, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чада на същата тази страна, на същата тази раса и от същото това коляно. А между тях има и една част, които не говорят друг език освен български."
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е обърнато на обратно в болгарията ! Какво априлско въстание се чества на 1 май който е международен ден на труда ! Толкова е пропаднала държавата и институциите , че нямам думи !
26
7
 
9
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 2 години
До Христо ХристовЗначи товарищ, казваш, че не Георги Димитров, а Соломон Паси предаде костите на Гоце Делчев на сърбите, и пак той се канеше да хариже Пиринска Македония на Югославия???Абе вас петолъчниците откъде ви намират толкова прости, бе???
25
8
 
1
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
,,Когато работата става НАПЕЧЕНА...а не ,,опечена''...Да не ликуват пезевенгите,че турците не владеят бьлгарски! Неправилното натискане на клавишите да не се вьзприема като незнание...
24
6
 
1
 
! Отговори
до Сюлейман паша преди 2 години
Уви!!!Така е било!!!Захари Стоянов го потвръждава в своите "Записки по българските въстания".
23
2
 
4
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
Априлското въстание е на 20 АПРИЛ и затова е априлско а не майско.---------Разликата идва от календарите, бе!Има два календара Юлиански и Григориански.През 1916 година в България след датата 31 март следва датата не 1 април, а 14 април.Защото минахме на Грегорианския календар, от там е и разликата!