Откриваме летния туристически сезон, но има ли туристи?

Ако и тази година хотелите не отворят, може да има още фалити
1 май 2021 14:20, Петя Славова
88
Откриваме летния туристически сезон, но има ли туристи?
Снимка: БГНЕС

 България официално открива летния туристически сезон от 1 май. Заради пандемията обаче в сила са строги противоепидемични мерки. Условието за влизане на туристи е да представят отрицателен PCR или антигенен тест, документ за преболедуване или сертификат за ваксинация.

Поради тази причина и не повече от 10 хотела в Слънчев бряг се готвят да отворят за началото на сезона, а първият чартър с туристи за Южното Черноморие ще кацне в средата на май.

Още по темата

В най-големия летен курорт у нас - Слънчев бряг по нищо не личи, че сезонът е открит.

 Аз имам 9-10 туристи за празника, при положение, че съм имал по 500-600. В момента едно тричленно семейство, румънско, да дойде тук с PCR на идване, с PCR на отиване, ще плати повече за PCR-и, отколкото за почивката си, казва пред БНТ  хотелиерът Румен Мончев.

Според бранша мерките, при които туристите ще могат да влизат у нас, са закъснели и затова в момента няма чужденци. Забавили сме се и с ваксинацията на работещите в туризма.

 Предприехме други ходове тук. Наши хора от персонала успяхме да ги агитираме да отидат до Сърбия да се ваксинира, допълва Мончев.

Това лято ще се разчита най-вече на туристи от Източна Европа.

 Получи се ясна и точна информация и индикация, че английски туроператори, немски туроператори, ясно и точно, отменят чартърните си програми за месеците май и юни, казва Иван Кирязов, туроператор.

Предварителни резервации има, но не е сигурно дали туристите ще дойдат. Тези резервации не са потвърдени. Едно е да го получиш по имейл, друго е някой да ти потвърди в парично измерение, казва Евелина Пулева, туроператор и член на УС на БРТК.

И това лято ще се разчита основно на българските туристи. Мисля, че хората предпочитат къмпинг туризма, защото е по-безопасно, самостоятелни са. Определено има доста засилен интерес, както през миналия сезон, казва Елена Пинелова, управител на къмпинг.

Според бранша за реален летен туристически сезон може да се говори едва след 15 юни.

Очаква се това лято да отворят повече хотели в сравнение с миналата година. Според браншна, ако за втора година не отворят, ще се стигне до фалит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
11
 
! Отговори
Az преди 2 години
Айде стига глупости бе. Миналата година им беше най-печеливша от 20 насам. Морето беше фрашкано. Тая година обаче сме пак на Гърция.
28
2
 
40
 
! Отговори
турист преди 2 години
След 20 г. игнор на т.н. родно черноморие се излъгах да комбинирам петъчна командировка с уикенд на Обзор. Хотел 3 звезди. Не дезинфектанти, сапунче от 5 ст. нямаше в банята. Плажа уж безплатен някакъв ме муфти за 10 лв. За скромна семейна вечеря в селска кръчма ме надписаха с 40 лв. и като ги питах защо, започнаха да наглеят и обиждат. След още 20 години ще пробвам пак...евентуално..!
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 33Еми браво на бизнесмена ,мисли за хората ,не за пернатите корморани.
26
2
 
22
 
! Отговори
Black Sea преди 2 години
И какви са тия строги противоепидемични мерки които се споменават? Така като гледам всичко си работи, а в ресторантите или кръчмите сервитьорите са с маски под носа или на брадата. Ако не и без маски въобще. Какво става в кухнята може само да гадаем. За обслужване на стаи пък по-добре да не говорим.ПС. Антигенният тест е 20-30 лв така че не мисля че той е спирачката да идват туристи. По-добре бранша да се огледа и да си каже истината в очите защо всичко живо тегли към Гърция или други дестина
25
1
 
47
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Това заслужавате.Нито един турист.Разсипахте цялото красиво крайбрежие ,и цялата страна разсипахте с тези грандомански ,комплексарски,мутробарокови грозотии,които нацвъкахте из цялата страна.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До xaxsasб:Аз пък си мислих, че нашите милиардери са някъде около София или Банкя, ама щом си си ги преизбрал, няма да спорим. Свободна държава сме, всеки има право на глас.
23
3
 
6
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 25 - прочете ли статията? Той милиардера умрял да дойде в твоят хотел, спрял го е теста за 100 лева ли? Осъзнай се, хахаха. А пък и нашите милиардери ако ги търсиш е по-вероятно да ги намериш при Божков в Дубай от колкото при Маджо в Слънчака.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1:И ти ли гласува за ГРОБ? Щом изобщо имаш пари, макар и да не ти стигат за катък, пак си намазал.
21
2
 
4
 
! Отговори
бойкот преди 2 години
Много рано го откривате този сезон и о,чудо след студа,имате жега като по поръчка.
20
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да фалират всички хотели,правени с крадени народни пари.Нито един турист да не видите,алчни гладници.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лошо:Ако си от мнозинството българи гласували за ГРОБ, ти ще платиш за провала. И американските самолети ще платиш. За репарации няма да говоим - те са в неявен вид. И на следващите избори не забравяй пак за ГРОБ да си пуснеш бюлетиниата, а същото важи и са всички останали гласоподаватели. Презибирайте си ги и си стойте на дъното на ЕС во веки веков!
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Hародът Tъп та вдлъбнат. Презибира си идолите от гроб, стои си на дъното, но пак си ги сака и боготвори. Жалко че аз трябва да плащам с моите данъци неработещите в туризма, за да се изплащат техните помощи. Но какво да се направи - такива са ни избирателите.
17
2
 
25
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Журналистите вке още бъркат туристите с баламурниците. Въпроса не е дали ще има туристи по хотелите, а дали ще има баламурници предпочели хотел пред ейр-би-ен-би, каравана, апартамент или къща под наем или палатка. В 21ви век за да се озовеш в хотел или трябва да си закъсал с технологията или да са те пратили на командировка и да ти трябва касова бележка за да се отчетеш.
16
2
 
7
 
! Отговори
texass преди 2 години
Браво.Доволни сме. Българското черноморие е най хубавото. Доволни американци.
15
2
 
3
 
! Отговори
Серьога черепухин. преди 2 години
Идьом ,идьом . Сеьчас.Гру резервации наделоли
14
5
 
22
 
! Отговори
Bulgarina преди 2 години
Кой ще идва в българия навсякъде другаде по хубаво аз ако бях чужденец не бих стъпил в българия виждали ли сте кви мошеници работят сът няква *** изглеждат уплашихме туристите много отдавна че още ги чакате лолллл
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Боровец обмирисала супа от няколко дена струваше 6лв в закрит сезон преди 10гКога ще стигнем Турция в туризъм?
12
11
 
5
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Винаги има туристи. Семейства, двойки, ученици. Само 30-40 годишните единаци не ходят на морето, щото обожават празният град. Ако държавата иска още повече туристи призовавам по плажовете да се направят тревни островчета с декоративни палмички. Не всеки обича да стои в пясъка и водата, но всеки обича да гледа морето и да слуша вълните. Всеки ходил на море в Барселона или Малага знае за какво говоря.
11
5
 
36
 
! Отговори
Лошо преди 2 години
След всички циркове и лъжи надали Русия ще пусне свойте граждани у нас, сега сащ да платят за провала...
10
3
 
4
 
! Отговори
Ричи Алибегов преди 2 години
ЩЕ ИМА!