"Активни потребители": Салатите по столичните пазари са пълни с бактерии

Специалистите съветват да не купувате салати с кафяви петна
4 май 2021 21:25, Анисия Иванова
56

Зелените салати по столичните пазари са пълни с ешерихия коли и други бактерии. Това показва проучване на "Активни потребители" в разгара на пролетния сезон.

Оказва се, че освен нитрати, в зелените салати могат да бъдат открити и сериозни бактерии, а процесът на замърсяване може да стане на всеки етап - от засяването до транспортирането.

"Ешерихия коли - това е един конкретен бактериален вид, който обичайно, всеки човек го има. Той е част от чревната микрофлора", каза  д-р Сергей Иванов.

Заедно с д-р Иванов тествахме за ешерихия коли зелена салата, закупена от столичен пазар.

"Вземаме, това се нарича "суап“ и започваме да трием около оста на салатата. Отвън и също така отвътре. Това е най-лесният начин за вземане на проба за микробиология от листен зеленчук. И така, тази проба е взета вече. Това е диагностична среда, която, ако вътре има ешерихия коли, се променя цвета. Сега отива и се инкубира на по-висока температура в термостат", обясни той.

За получаването на крайния резултат са необходими между 24 и 48 часа. 24 часа по-късно резултатът е готов. Тестваната салата се оказа напълно чиста от ешерихия коли. Въпреки всичко, опасността не е за подценяване.

Специалистите съветват да не закупувате салати с кафяви петна по листата или такива, които видимо не изглеждат свежи. И да не забравяте много внимателно да ги измиваме преди да ги консумирате.

Надя Антонова помага на своя приятелка с продажбата на плодове и зеленчуци на столичен пазар. Споделя, че ѝ е по-трудно да запази салатите свежи и чисти не в градината, а щом пристигнат на самия пазар.  

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
8
 
! Отговори
Bili преди 2 години
Я по-добре един "суаб" за пестициди да направите. От оня хубавия на монс...пардон байер, дето рак носи ще намерите.
25
1
 
10
 
! Отговори
Doki преди 2 години
Ешерихия коли умира при температура над 70 градуса Целзий. С измиване не става, само с попарване.
24
6
 
15
 
! Отговори
Шшш моля? преди 2 години
Моля, моля по-деби'лно изказване едва ли ще се измисли... Как гледани в двора и на полето марули и салатки ще са стерилни??? Ми в почвата щъкат всякакви микроорганизми и организми, оЙлюви, гадинки от разен сорт и растенията ще са чисти?!? По - добър атестат от това, че са естествени едва ли има. Ми г-да *** зеленчуците и плодовете се мият старателно за да се почистят!! Ако сте мераклии да правите Pr на хидропониката и дезинфекцираните полуфабрикати в найлонки не лъжете нагло!
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавие: Салатите по столичните пазари са пълни с бактерииСтатия и разследване: Тестваната салата се оказа напълно чиста от ешерихия коли.
22
2
 
10
 
! Отговори
Doki преди 2 години
По зелената салата има Ешерихия коли заради торене с животински фекалии. Някои от щамовете и са станали резистентни към антибиотици. Преди 3 години имаше много смъртни случаи в Германия и във Великобритания заради резистентен щам на E.Coli. Дори и да нямат тази бактерия, по пазарите са бъкани с нитрати.
21
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A с какво да са пълни със шоколад. Ми то всичко е пълно със бактерия плюнката ви е пълна с бактерии... eбaти глупостите
20
8
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Това е Фалшива Новина - България е член на НАТО и ЕС , спазват се всички стандарти за Храните .
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
оооо.втечнени фекалии за наторяване.в Германия преди 2 г.усмъртиха толкова хора с едни кълнове от Египет
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накисвам ги във вода първо и после хубаво ги измивам.
17
11
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
аз зелените неща ги давам на пра се то, после като се угои го коля и ям пържоли! докато прасето стане, ям яйца и пилета, също пия мляко от козите, красите, овцете и биволите!!
16
6
 
35
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Ешерихия коли е най-разпространената бактерия и я има навсякъде. И не е във, а ПО марулите. Като се измият, сичко пада. На докторите им хареса да шашкат стадото и да го доят.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е поне като не са бъкани с Ковид, добре....
14
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като видя 3 лв за кило домати и си повтарям- Работа,работа,работа и накрая пак гладен.
13
4
 
15
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
и ковид я хваща салатата... по глупава статия не можахте ли да изръсите... нитрати да ама бактерии... къде беше преди 2-3 години да ни кажеш същото бе ***
12
4
 
11
 
! Отговори
до всички ПРОТЕСТЪРИ преди 2 години
закъсахте я! и със салатите и с рИкията, а бира скоро няма да видите от Черепа, той вече е в ОФ-то със СВОИ ХОРА, блазе й на България, бъдеща Швейцария на Балканите по бабикяновски
11
0
 
22
 
! Отговори
Слънчарски преди 2 години
До Анонимен 1 Хората не затлъстяват главно от тези неща. Затлъстяват, защото все повече се свиква движението с автомобили, а по-малко се бяга и върви. Много хора и работят по офиси предимно и се движат рядко. Да не говорим тук заглавието на статията няма нищо общо със съдържанието. Къде са тези зелени салати с петна по пазарите? Това е само предупреждение, а не че са били намерени такива салати. Типичн кликбейт, както се вика напоследък.
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега вирусите са актуални, от бактерии никой не се интересува.
9
3
 
26
 
! Отговори
истина преди 2 години
В тялото на всеки човек около 75 кг. има около два килограма бактерии.Когато се храним, ние храним бактериите, те разграждат храната и хранят нас чрез кръвта. Бактериите са в основата на живата материя. Не се изразявам научно, но това е истината.
8
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е вие какво очаквате да ви продададе измекярът-бачкатор на пазара?! Нещо качествено ли?! Айде нЕма нужда. Има няколко качествени ферми, които продават само на редовни клиенти отлична продукция. От там насетне всяко качествено нещо е вносно или от бабите по селата.
7
6
 
4
 
! Отговори
ФИГУРАНТ преди 2 години
само питам за министър на здравето, защото в предното служебно правителство БЕШЕ ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ, а той е в СДС