Хаос в електронните системи застраши хора да останат без лекарства

Въвеждането беше отложено за 1 юни
7 май 2021 20:02, Петя Славова
16

Хаосът с електронните рецепти продължава. От 1 май аптеките нямат право да изпълняват хартиени рецепти, а заради технически проблеми на софтуера въвеждането на електроните бе отложено за 1 юни. Въпреки гратисния период много хора не успяват да получат лекарства по здравна каса.

Стоян купува всеки месец лекарства за хипертония и висок холестерол, заплащани от Здравната каса. Преди дни отишъл отново с хартиена рецепта, но не му продали. Чака личният лекар да му издаде електронна рецепта, защото с малката си пенсия не може да купи лекарства на пазарни цени.

"Много пъти съм казвал на личния лекари, ходил съм и съм писал - това е излишно да ходя и да чакам за рецепти! Знае се- идвам с книжката и чакаме тука опашка! Докога ще продължават тези бумащини?", разказва пред Bulgaria ON AIR пенсионерът Стоян Калпушков

"В момента е хаос, защото след 1 май нямаме право да приемаме хартиени рецепти по Здравна каса с рецептурни книжки с намаленията. Връщаме ги, насочваме ги обратно към джипитата да бъдат преиздадени електронни рецепти! В много случаи лекарите ги преиздават, в други пациентът се отказва и решава да си закупи свободно лекарствата", обясни управителят на аптека Яна Узунова.

Оказва се, че не всички общопрактикуващи лекари разполагат с необходимия софтуер за да издават електронни рецепти.  

"На 5-ти май аз нямах този модул,  днес го получих и започнах от днес да издавам електронни рецепти. Има и технически несъвършенства в софтуерните решения, които се надявам да изчистим в следващите дни", сподели общопрактикуващият лекар д-р Христо Димитров.

Отлагането на електронните рецепти за 1 юни все още не е обнародвано в държавен вестник. В аптечната мрежа пък не могат да приемат хартиени, защото после няма да могат да си получат парите от здравната каса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Ел. система за издаване на рецепти работи, но не е разяснена на личните лекари и аптекарите. Вчера и при мен имаше недоразумения, но след телефонни разговори между аптекарката ,и личната лекарка, и друга аптекарка, нещата се оправиха. Който има желание, търси начин, който няма желание, търси причини.Ще ви видя на задължителното машинно гласуване.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото от този Фигурант, дори клоун не става - той е жалък, не само смешен !Друго си беше предишния президент - сериозен мъж под сериозен чехъл. Хахаха. Радев е хиляди пъти по-добре от предложената Тетка Тачева, ако се сещаш. Между Тетка и Румбата няма място за сравнение. На следващите избори пак Тетка да кандидатират, че пак да изберем Радев.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно нещо да е направено като хората за последните 30 години. Някой да ми каже моля ви поне едно.
12
3
 
3
 
! Отговори
Винету преди 2 години
Всичко, до което се докосне ГРОБ и тъпата баннкянска муутра става за резил...всеки път издънки и всеки път МистърТулупДолапЧекмедже се обяснява по телевизията как някой друг е виновен!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ни чипосат с ваксините електронните лекарства директно ще се доунлоадват от Облака като парите за тях също електронно ще ни ги вземат от сметката онлайн
10
6
 
2
 
! Отговори
Въпросчо преди 2 години
А кога ще имаме електронен президент ? Защото от този Фигурант, дори клоун не става - той е жалък, не само смешен !
9
3
 
3
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Стига с тези писания!!Ходих на 5.05.при личната лекарка.Сестрата ми изписа лекарствата на мен и съпруга ми.Взех си ги днес без проблем от аптеката.Вечно нещо не ви е наред!!!!!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7Така си е. Баща ми с инсулт инфаркт троен байпас и т н ...трябва да чака пред личната лекарка с часове за 5.50 намаление от 59лв обща сума. Подигравка.
7
3
 
7
 
! Отговори
999 преди 2 години
Стига мрънкайте!!! ПОНЯКОГА СВОБОДНАТА ПРОДАЖБА, КОЯТО Е БЕЗ ЕЛЕКТРОННА РЕЦЕПТА, ИЗЛИЗА ДОРИ ПО- ЕВТИНО ОТ ЗАКУПЕНОТО С ОТСТЪПКА ПО КАСА.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под вещото ръководство на бай ви Ботокс хората останаха и без лекарства. Ценен гербаджийски кадър. Следващия път пак да назначат пeдaлетка за здравен министър - идеално се справя.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После ще ни дават и електронни лекарства.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преживях пети и седми май основно между кабинета на личната лекарка и аптеките заради лекарствата на майка ми. Абсолютна аматьорщина е с тези рецепти към момента.
3
1
 
7
 
! Отговори
А ДЕКЕМВРИ преди 2 години
МИНИСТЪРЧЕТО СЕ ДУЕШЕ:ДО КРАЯ НА 2020 ГОД ЩЕ ИМАМЕЕЛЕКРОНИ РЕЦЕПТИ. ДА АМАНЕ.
2
2
 
16
 
! Отговори
sis преди 2 години
Има нужда медиите да обяснят подробно и ясно на населението какво е това нещо "Електронна рецепта". Майка ми на село, дето ходи до съседния град да и издадат рецепта трябва също да знае, а никой не казва. Днес ходих до личния ми лекар и ги попитах. Обясниха ми, че и те не са наясно. Хората, които трябва да ги издават. Изобщо наследения от предишните управляващи хаос продължава...
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще по1нат да издават електрическите рецепки?