В Русе все още има работещи улични телефони

Те се поддържат технически, не и външният им вид
Обновена: 7 май 2021 09:57 | 7 май 2021 09:57, Елка Василева
9
В Русе все още има работещи улични телефони
Кадър: БНТ

Ползват ли се още уличните стационарни телефони? Въпреки че повечето русенци отдавна не ги забелязват, те продължават да работят. Външният им вид обаче по-скоро загрозява улиците, а хората се питат дали някой ги поддържа и изобщо има ли смисъл от тях.

Затова общинският съветник Кънчо Йорданов предлага или да се поддържат, или да се премахнат, предаде БНТ.

"Един добър стопанин би трябвало да се грижи за имота си, а виждаме, че това не се случва. След навлизането на мобилните телефони хората загубиха интерес. И понеже са сложени на територията на община Русе, плаща ли се нещо на общината", заяви Кънчо Йорданов – общински съветник.

Оказва се обаче, че телефонните кабини са частна собственост на една от телекомуникационните компании. И Община Русе няма договор за наем. Част от тях са били премахнати преди време по молба на граждани, но останалите продължават да се поддържат от фирмата собственик.

Даже и да знаеха, че са в изправност, русенци не биха могли да се обадят от уличен телефон, защото трудно ще се сдобият с фонокарта. Могат да наберат само спешния телефон 112. Фирмата предлага фонокарти само в собствените си магазини, но не във всеки от тях може да се открият.

За сметка на това в интернет има стотици обяви за продажба на стари фонокарти. А в колекцията си Гюрсел Акифов има над 40. Събрал ги преди години, когато мобилните телефони били все още екзотика.

Преди време решил да разменя фонокартите, които му се повтарят. Но никой не проявил интерес. Нямало и желаещи да ги купят. А всяка една от тях носи информация за олимпийските ни медалисти, за природни и исторически забележителности.

Самият Гюрсел Акифов също се изненада, че уличните телефони работят. И смята, че е по-добре да ги има.

До този момент от фирмата собственик на уличните телефони така и не са отговорили защо продължават да ги поддържат технически, но не се грижат за външния им вид. За разлика от телефонните кабини в Англия. Макар повече от тях да са се превърнали в нещо друго - зарядни станции за мобилни телефони или място, в което има медицинска апаратура за обдишване и даване на първа помощ, те продължават да са една от емблемите на Острова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здължително трябва да се поддържат обществени кабелни телефони за спешни и неотложни нужди. Даже общините требе да изискват това от операторите а не да им влачат кинти за нем. При бедствия и варии това са единствено гарантираните и заложени в законодателството граждански комуникации освен любителските кв радиостанции. Та въпросъте е друг. Защо по другите градове не се поддържат и са демонтирани.
5
0
 
9
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
Ние поколението след 90та тези телефони ги познаваме само от филмите за гангстери и улични *** които продават дрога в квартала. Защо да ги премахват като може да ги превърнат в хот спот станции за wifi например или за зареждане на телефони например. Най-лесно е да се унищожи нещо, малко креативност да проявят, идеите са много.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А такива телефони пък колко лесно се хакват за да си говориш почти без пари. Преди години един такъв апарат го бяха модифицирали да отчита само един импулс на свързване, независимо колко часа продължава разговора. С часове си общувахме с труженичките от секс телефоните.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"русенци не биха могли да се обадят от уличен телефон, защото трудно ще се сдобият с фонокарта"Такива фонокарти се продаат в пощенските клонове. Ама кой да се сети?
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези телефони и в София си работят. Явно някой има полза да съществуват такива анонимни телефони, които може да се ползват от телефонните измамници и затова все още ги поддържат.
1
1
 
11
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Пълният отказ зелените дъски и тебешира в училищата някой ден ще ни изиграе много лоша шега.