Нужно е поне 80% от хората да са с имунитет, за да се стигне до колективния

Кога ще успеем да управляваме вируса, коментира вирусолог
9 май 2021 14:15, Петя Славова
78
Нужно е поне 80% от хората да са с имунитет, за да се стигне до колективния
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

80% и повече от хората трябва да придобият имунитет, за да стигнем до колективния. Едно положение, при което толкова много хора са защитени, че дори да се появи някъде заразен човек, около него няма чувствителни индивиди, които да поемат щафетата и да я предават нататък.

Още по темата

Това заяви пред БНТ вирусологът в БАН проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ трябва да се стремим към стабилна ситуация с един управляем вирус и действително зелените коридори вдъхват глътка надежда и оптимизъм. Но: "Международната база данни за ваксинирани показва, че на 6 май, например, на всеки 100 души в световен мащаб са били разпределени по малко над 15 дози ваксини, като това не е равномерно разпределено в световен мащаб. В Европа е 33, 27 е в ЕС. България е с малко под 13 дози на 100 души към същата дата", допълни проф. Александрова.

Според нея еволюцията на вируса донякъде зависи и от нашето поведение дотолкова, доколкото новите мутации възникват основно, когато той се размножава, така че колкото повече сме в състояние да ограничим неговото разпространение, толкова повече ограничаваме и способността му да се променя.

 "Все още вариантите, които са се появили, не елиминират напълно действията на ваксините, въпреки че има мутации, които могат да отслабят леко това действие. Тези мутации се случват основно в хода на размножаването на вируса, когато се получава неговото потомство. Но също така е истина, че огромната част от тези мутации на практика са неутрални, защото за вируса не представлява интерес да се променя без да има нужда в една толкова стабилна система, каквито са клетките на животните и на човека", коментира вирусологът.

Според нея Индия е урок за всички нас и предупреждение да не пренебрегваме вируса, защото в края на миналата година там са решили, че са стигнали до колективен имунитет, което очевидно е притъпило вниманието на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторе, откъде измъкнахте това магическо число от 80 на сто? Математиците от щаба ли го подсказаха? Сигурно са разиграли нов моделен водевил: средна честота на часове в градския транспорт, пребиваване в класна стая, приказки с децата, на работното място, дори и секс със съпруг/съпруга или изневерите.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спомена се за Индия. Докторе, кога в Индия на официално ниво е заявявано за достигане на колективен имунитет? Но друго беше направено в Индия. Одобрена беше тяхна класическа по тип ваксина с умъртвени или омаломощени вируси. А за тази цел трябва производство на вируси в биологични култури или животни. А при това масово производство вирусът не мутира ли? А при умъртвяване на вируса с ултравиолет или химия няма ли промъквате на живи мутации? Колко норки изтребиха в Дания?
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Млко под 13 е 12 ако не се лъжа. понеже се слагат по две значи остават 6 на сто. 5 000 000 делено на 6 равно на 300 000 ваксинирани напълно. ЧЕСТИТО леле колко е сложна математиката все трябва да има неизвестни.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 60 Леко на завоите със сертификатите, че ще те подведа под съдебна отговорност за нарушаване на правата IP ти няма да е трудно за откриване..
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 59Значе да не верваме на Израелска фашистко-медицинска диктатура,а да вярваме на комунистическата диктатура...Ти природно ли си пр ост или ходиш на курсове?
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 66тия да не са ветринари и да говоят за стаден имунет при овцете стадото и кошарата?
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
............Я кажи кои книжки да чета дето съм пропусналЧакай, изрових ти нова, че моите бяха от соца и вероятно ги нямаш, щото си *** на 30-35:Инфекциозни болести и епидемиология. Н. Попиванова и Й. Стоилова, Мед. издателство Райков 2002г.Отваряш страница 173 и четеш. 80-85%. Не е писано от коремен хирург обаче.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 59Напълно си прав! А най-добре отивай в Северна Корея да живееш.
58
0
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 2 години
дано не го изскат и в тоалетната, че тогава ще стане проблем ;)))
57
0
 
8
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
До 57Аз ви съветвам да не се доверявате на платени ПиАри на ваксини и платени журналисти. И никога ли корумпирани лекари не са ви пробутвали скъпи и ненужни лекарства, взимайки процент от продажбите?Кой знае колко траят антителата на изкаралите го? 3 месеца след като откриха вируса, писаха - поне 3 месеца. След 6 месеца писаха - поне 6 месеца. След 8м писаха- поне 8м. и т.н. Без да споменават Т-клетките. И повечето анти-тела не е непремено по-добре, защото често се обръщат срещу организма.
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Сертификат за ваксинация ще се иска на всякъде"На истина ли? Ти си малко не грамотен, на ли ковиваксърче? Обаче характерно за интелектуалното ниво, си мислиш че си много умен и знаещ?
55
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сертификат за ваксинация ще се иска на всякъде
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МарианаНапълно вярвам на данните от злокобната Израелска фашистко-медицинска диктатура! Обаче, още по-интересно, Северна Корея без никакви ваксини няма нито заразени, нито починали от КОВИД? Въобще! Може би от тях трябва да вземем пример?
53
8
 
1
 
! Отговори
до епидемиолог преди 2 години
оффф аде скрий се и ти дървен философ, имаш ли идея колко са анти телата на преболедувал скед 7 месеца, 8 пъти по малко от на ваксиниран с А З, 10 дни след втора доза
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хайде стига , не са 80, 90% са как така. стига им давайте думата на тея философи, една година 70 70 и се ааа неее 80 било. Хората взе да им се пивдига от докторски акъли.
51
14
 
1
 
! Отговори
Мариана преди 2 години
Докато у нас хейтъри и антивасксъри сипят глупости и простотии в Израел новите случаи с коронавирус за изминалите 24 часа са само 17. Това прави едва 0,2 процента положителни при направени над 11 500 теста. В Израел към момента са ваксинирани над 60% и повечето мерки там са отменени.
50
1
 
10
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
И питайте не само за тия измислени 80%, но и защо никой не брои естествено придобития имунитет...и защо толкова ги е страх от него, та се борят с него чрез локдауни и дистанции. Вместо просто предпазят за кратко болни и възрастни. Престъпление е да се ваксинира човек който има вече изградени антитела. И много рисковано. А никой не проверявява за такива преди ваксиниране. Или трябва хората сами да си плащат.
49
1
 
10
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
до 48-Чети медицинските книжки, епидемиолог самозван. Там пише от 80 до 85 процента,-............Я кажи кои книжки да чета дето съм пропуснал! Ама не писани последната ковид-година, а истинска медицинска литература. Процентите са 60% минимум. Някои за по-голяма сигурност предложижа 70%. А откъде напомпаха тия 80% и с каква цел, питай платените за това. Най-добрия е естествено придобития имунитет. Дори регулаторите не са давали пълно одобрение на ваксините, а само за извънредни случаи.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
растят тез проценти като на малкия хасан пишкaтa... то бяха 70 , 75 ся 80 утре 90 в другиден 100% и само имунитет от васикна хилядите години еволюция и естествен имунитет е измама и не работи...
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изолираха ли вируса? Откриха ли ваксина?