Медик: Ваксини има, проблемът е в доставките

Те трябва да се доставят до кабинетите на личните лекари
10 май 2021 09:50, Петя Славова
4
Медик: Ваксини има, проблемът е в доставките
Снимка: БГНЕС

Ваксинационната кампания върви само и когато участват общопрактикуващите лекари. Т.нар. зелени коридори ваксинират максимум 10 хиляди души на ден в почивните дни, а в дните, в които работят и личните лекари, броят на ваксинираните достига и 30 хиляди. Това обясни в интервю за БНР д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар във Варна.

"Сякаш нещата потръгнаха – с много нерви, много разправии. Във Варна, слава Богу, без бой" - така описа картината с достъпа на общопрактикуващите лекари до ваксини д-р Христов.

Още по темата

Отсега нататък борбата трябва да бъде доставките да стават в кабинетите, а не лекарите да ходят "на крака в РЗИ", поясни пред БНР д-р Христов. По думите му, това е логистичен проблем за общопрактикуващите лекари, които досега са отивали там два пъти годишно, а сега трябва да ходят два пъти седмично.

Относно електронния модул за заявяване на ваксини от личните лекари той заяви, че сложните схеми не работят. Сега джипитата във Варна подават заявки на телефон.

"Ваксини има. Проблемът е в доставките – това трябва да се промени. На мен електронна система не ми трябва при този вариант, който сме измислили във Варна."

За тази седмица д-р Христов има записани 93-ма пациенти за ваксинация. Ако не ходи до РЗИ за ваксини, би могъл да постави ваксина на повече хора.

Има проблем с издаването на сертификатите за ваксинация, посочи още д-р Николай Христов. Той заяви, че тъй като има право да иска пари за издаване на сертификат, умишлено е задал висока цена от 20 лева, за да накара хората да си търсят правата.

"Моите пациенти не искат "АстраЗенека". Аз като лекар претенции към „АстраЗенека“ нямам. Медицински съображения аз нямам. За мен си е чудесна ваксина. Имаше кампания срещу нея и така се получи – просто „умря“, коментира общопрактикуващият лекар, който не е привърженик на механичното смесване на ваксини.

"На този етап за мен са градски легенди" - така Николай Христов определи информациите за издаване на сертификати за ваксинация на неваксинирани лица.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отидох до ВМА, казах, че искам Pf/B, а те казаха ами няма 84 дни, аз пък им казах, че повечето проучвания препоръчват слагане на втора ваксина преди 84 дни и те рекоха ОК, ще ти сложим.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е ваксина, а експериментален продукт без ясни противопоказания!
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксините подриват имуната система и ваксинирания става носител на заразата от която е ваксиниран, също така ще развие и друго заболяване в следствие на ваксината..
1
3
 
1
 
! Отговори
какво казва преди 1 месец
какво казва медика ли?казва ,че ГЕРБ са некадърници ама не директно.