България изостава при изграждането на интелигентен туризъм

Всеки един град може да се превърне в такава дестинация
11 май 2021 17:29, Анисия Иванова
28
България изостава при изграждането на интелигентен туризъм
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България изостава от европейските страни по отношение на интелигентния туризъм, но се работи в тази насока. За пример може да се даде Варна, която всяка година участва в конкурса "Европейска столица на интелигентния туризъм". Градът се старае да работи по четирите стълба, по които се оценява дали дестинацията е интелигентна. Това заяви Даниела Стоева - основател и управител на Тандем Травъл и член на Консултативния съвет по туризъм към Столична община, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“София също има потенциал и ако не тази година, то следващата ще има самочувствието да кандидатства в конкурса“, коментира Стоева пред Bloomberg TV Bulgaria.

По нейни думи концепцията за интелигентния туризъм е много интересна, като тя е продукт на съвремието и технологичното развитие.

"Интелигентният туризъм предвижда интегриране на информационните и комуникационни технологии в цялата верига на туристическия продукт и туризма като цяло. Отговорността към околната среда има много голямо влияние в тази концепция”.

Гостът обясни, че за да бъде една дестинация интелигентна, тя трябва да е изградена върху инфраструктура от най-съвременен технологичен вид. Устойчивото развитие на дестинацията трябва да е предвидено; да са планирани мерки за повишаване на качеството на преживяване на посетителите и на качеството на живот на жителите ѝ.

Според Стоева конкурсът, стартиран от Европейската комисия, може да се използва като добър маркетингов инструмент от победителите в него, а съревнованието между дестинациите би било полезно за самите тях.

"Всеки един град може да направи необходимото, за да се превърне в дестинация за интелигентен туризъм”.

Повече по темата вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България в какво напредва ? Последните в европа .
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквайте ковид 21 ;) Интелигентния вирус дето ваксините не го ловят .Да видим тогава кво ще стане с туризма и авиацията .Те даже го забавиха .До ся трябваше да го изкарат
13
0
 
5
 
! Отговори
Колинс преди 2 години
За какъв "интелигентен туризъм" може да претендира страна, в която сферата на обслужването е тотално завлядана от прсташкото фамилиарничене, грубиянството и чалгата!!!!! Както се казва, обикновенно държавите си имат "мутри", а при нас "мутрите" си имат страна.
12
5
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Докато България е дестинация за отдих на руско- израелската мафия интелигентен туризъм е невъзможен. Към днешна дата Родината ни е някакъв гнусен публичен дом за разврат,дрога и е врейски хазарт.
11
1
 
10
 
! Отговори
Балконтурист преди 2 години
Интелигентният туризъм позволява на туристите да се информират своевременно и да пропуснат почивката на мутроморието.
10
1
 
9
 
! Отговори
жалко, но факт преди 2 години
Ха ха ха, като видя туристите , които ни посещават и някак не се връзва с интелект и производните му. Нискочели батки и сънародници на Дарвин, борещи се за наградата му.
9
0
 
7
 
! Отговори
БГ изостава и по ред преди 2 години
други стратегически направления.Хората не получиха усещане за справедливостпо време на незавършилия още преход,в който политическото властване нафункционерите от соца бе заменено с икономическо владеене.Армията отбюрократи с огромни заплати изпива икономиката на държавата.Нароилите сепартии имат за самоцел властта и самообогатяването,а не добруването на хората.Медиите служат на собствениците си и основно заблуждават народа.Правосъднатасистема не работи.Народът е разделен.Много още може...
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък Слънчака какъв потенциал има за "интелигентен" туризъм, направо... Абе, гледайте "Съни бийч", въпреки че там нещата са смекчени. Истината е много по-лоша.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв туризъм?! Я, пак! Не бяхме ли известни като топ алкохолната дестинация на Европа? Даже в Ибиса има правила, а тук всеки 15 годишен може да пие и да вилнее до припадък. Та ако това е "интелигентен" туризъм...
6
1
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
По принцип след 1989-а г. Изоставаме по всякакъв вид интелект.
5
1
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
България изостава във всяко едно отношение за съжаление.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито разбрах от статията, какво е интелигентен туризъм, нито какво е направила Варна по въпроса..Някой разбра ли?
3
2
 
13
 
! Отговори
ХАХА преди 2 години
Сега и интелигентен туризъм ли да ви градим!Всичката сме я втасали само туй остана!Утре почваме!
2
2
 
13
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Интелигентен туризъм))Хах!Поредната лентяйка живееща с лесни пари дошли незнайно откъде и дрънкаща простотии на килограм!А пък мутрохотелерите предпочитат неинтелигентния пиянски туризъм с евтин гаражен алкохол!Оф,щом искаш интелигентен внасяйте интелигенти и ги карайте да разглеждат СУПЕРК8МПЮТЪРА дето тиквата го Направи!
1
2
 
16
 
! Отговори
Сланина и Зурла преди 2 години
Видно е че това на снимката пращи от интелект и чар.