Ще бъде ли български гражданин създателят на паметник в Плиска?

Карен Алексанян създава Двора на кирилицата преди 6 г.
18

Инициативен комитет настоява създателят на уникалния паметник на кирилицата в Плиска Карен Алексанян да получи българско гражданство. Той е арменец и живее от 27 години в България. До момента в петиция са събрани близо 12 хиляди подписа.

Преди 6 години Алексанян създава вече утвърдилия се като културно-туристически обект Двор на Кирилицата в Плиска. Въпреки че е женен за българка и има две деца, той не е български гражданин, а заради сложната процедура никога не е и кандидатствал за наш паспорт.

"Желание имам - еднозначно, опити не съм правил, поради причината, че е практически невъзможно да се получи българско гражданство. Имам доста приятели, емигранти като мен, които са опитвали, чакали са четири-пет години и накрая са получавали отказ, без да се даде някакво обяснение адекватно", заяви Алексанян.

Група общественици и културни дейци създава инициативен комитет и петиция, а към каузата да получи гражданство бързо се присъединяват хиляди хора от цялата страна, предаде Bulgaria ON AIR.

"Неговата заслуга е феноменална, този исторически комплекс Двор на свещената азбука Кирилица е единствен в света, в крайна сметка българинът има нужда от това - да бъде подхранвано родолюбието и самосъзнанието му, а Карен ни учи с това достойно дело", каза председателят на инициативния комитет Искра Иванова.  

Ръчно изработените букви и паметник на Светите братя Кирил и Методий в Двора на Кирилицата бързо го превръщат в една от емблемите в района, а прославянето на българската история и славянската писменост е най-голямата амбиция на Карен Алексанян.

"Тук личността на човека няма никакво значение, Кирилицата е свещена азбука, така че нито един човек не може да се сравнява с нея, пък камо ли аз", заяви Алексанян.

В президентството вече е входирано искането за издаване на документа, а желанието на инициаторите е за 24 май Карен Алексанян да бъде български гражданин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: плискапетиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Симеонова преди 2 години
Мурадян е скапан *** фантазьор...
6
0
 
11
 
! Отговори
Ирина Акопян преди 2 години
Аз съм служител от 5 години и никога не се е случвало да пребива персонала си и всички останали измислици по адреса на г-н Алексанян ! Вие г-не с измислена и фалшива фамилия"Мурадян" не сте човека, който да съдите и да обвинявате без да сте видяли с очите си човека,който е постигнал и направил много повече от един българин за Б-я! Всичко е направено със собствени средства, а не както твърдите "перящ пари"! Точно затова той е достоен да получи българско гражданство!
5
0
 
10
 
! Отговори
Билян Т. преди 2 години
Мурадян ли си Папурян ли си нзнм и не ме интересува,но аз работя при г-н Алексенян и това ,което сте писали е напълно невярно,обида,клевета целяща уронване Името на създателя на "Дворът на Кирилицата.
4
0
 
10
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Марудянчо, душичко продажна лапащ пари от чуждо посолство(знаем кое е посолството), недей да лъжеш за човека който е направил за България и прославянето на българската азбука повече от всеки друг в последните години! Азерче гнусно, върви да мяташ задница пред някоя джамия и се моли да не те набарам, че ще те целувам като жена.
3
0
 
9
 
! Отговори
Ангелова преди 2 години
Това врърдение в коментара на Мурадян не е вярно ! Аз съм служител на г-н Карен Алексанян от 5 години и през цялото това време не съм видяла или чула да е посегнал на персонала си , напротив той държи на нас ! Този Мурадян не може да твърди нещо преди да е видял със собствените си очи .Този Мурадян е клеветник и нарочно се крие под тази фамилия !
2
13
 
3
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Не! Няма! Върху камъните на Плиска - плочници, квадрите от които са изградени стените има стотици знаци- друга българска азбука "чертами и резками" и тя трябваше да бъде изведена в този "парк", за да видят, днешните българи, че и преди кирилицата на Климент, Българите са имали писменост;))), но тя е била друго "четмо и писмо". Но, кой въобще е питал БЪлгарите за това? Идва неква арменка и обявява кирилицата за свещена;))) Ама, чакайте, първом питайте Българите!
1
6
 
27
 
! Отговори
Българина преди 2 години
Веднага да му се даде! Иначе на разни фесове щото майка им била някога от България мвр то ги раздава като носни кърпи... нищо че не знаят дори в коя посока е България,за език да не говорим.