Жена с инсулт почина часове след изписване от болница

Близките й сигнализират и за проблеми при транспортирането
12 май 2021 09:58, Ния Христова
80
Жена с инсулт почина часове след изписване от болница
Снимка: БГНЕС
Жена с инсулт почина няколко часа след изписване от болница в Тутракан, съобщи Нова тв. Нейният син написа следното писмо:
 
"След като състоянието на майка ми уж се е било подобрило и била стабилизирана, те я изписват, защото парите по здравната каса вече са усвоени. На въпроса биха ли ми осигурили транспорт (линейка) отговорът им беше, че те не са транспортна фирма и трябва да се спасяваме. Казаха ми, че мога да се обадя на катафалката или да си намеря бус и да я натоварим... сякаш товарим куфари или чували с картофи. На въпроса ми как така, та това е жив човек, това е майка ми...те ми казаха "да се спасявам", пише Михаил Савелев. 
 
Майка му, която живее в старчески дом, лежи в болницата в Тутракан в продължение на пет дни. 
 
"След това докторът ни убеждава, че тя ще бъде изписана и няма да има странични ефекти и ще бъде добре. Изписаха я в 12 ч. и в 14 ч. същия ден ми се обадиха от старческия дом, че е починала", обясни Савелев. 
 
В епикризата на жената е обяснено, че е изписана с подобрение, без да има реален риск за здравето от прекратяването на болничното лечение.
 
Хората твърдят, че са имали проблеми и при транспортирането на жената от болницата до старческия дом. 
 
"Първо ни казаха, че е осигурен транспортът. Звънях на старческия дом, откъдето ми казаха, че такъв няма. Помолихме за съдействие болницата", каза Савелев.
 
"Излязоха с много грубо отношение. Наложи се няколко пъти да ги моля да не ми викат. Жена ми каза - вариантите ви са три - да намерите бус, да се обадим на катафалка беше втората опция, която отказахме. Тя е жив човек, а аз не искам живи хора да се возят в катафалка", обясни съпругата на Михаил.
 
"Това не е катафалка, а един бус на общината, който извършва такива обредни дейности в помощ на хора за транспорт", каза Донка Григорова от ЦСМП - Тутракан.
 
"Инсултът е сериозно съдово заболяване. Инцидентите са непредвидими. Жената е получавала няколко пъти преди това. Тя е изписана наистина с подобрение. Има индикации за дехоспитализация", коментира управителят на МБАЛ - Тутракан д-р Любомир Бойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какво нахалство и безсрамност тези така наречени ,,син и снаха" излязоха и парадираха,че майка им живеела в старчески дом !Сякаш някой е развалил кефа на дебеланата еснафка и сина-безрбожник,та ги карали,видите ли да ,,транспортират" клетата жена.Меко казано липса на морал.,,Пази Боже сляпо да прогляда!"-Една дума-падение.
69
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: баба мара (номер 74)Точно!
68
0
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
естествено за нея няма кола да я закара до старческия дом ама за каролевпристигна хеликоптер с двама професори тои нали е герои на соц труд за негоможе а за другите катафалка позор
67
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 64 (Накратко)Тогава се заблудихме и обмисляхме варианти да се сменяме, да си взимаме болнични и отпуски за да гледаме баща ми, защото се надявахме да се възстанови до състояние да може поне сам да сяда в леглото.Е, не стана. Въпреки че в хосписа имаше медицински сестри, рехабилитатори двама, на смени, така и не успяха да постигнат нищо!И ми обясниха, в някои случаи, по-млади хора успяват да ги раздвижат.Но чудеса стават само в приказките, за съжаление...
66
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 64 (Накратко)Аз като преживял този ужас мога да говоря и имам пълното право да говоря за това.Говоря за лежащо болен, човек който не може да се изправи сам да седне в леглото.Не говоря за умственото състояние.Най-големият кошмар както вече казах беше това, че като го изписаха ми казаха: "Аууу, ама той е много по-добре откакто го приехме!"Еми, точно обратното - беше много по-зле.Издържахме една седмица двама души 24 часа да го гледаме, докато успяхме да го уредим в хоспис!
65
0
 
5
 
! Отговори
1212 преди 2 години
До д-р ИвановИ къде са тези леч. заведения, които ще лекуват, поддържат и рехабилитират с месеци и години болни след инсулт? Това не го е имало никога в страната. Който има възможност, плаща за скъп хоспис с мед. грижа или наема медицински сестри за вкъщи, другите са квот стане...
64
0
 
2
 
! Отговори
Милен преди 2 години
До Анонимен 69Явно ще трябва да мине още доста време преди хората да си "пречупят" мисленето и да осъзнаят, че ако имаш финансовата възможност (защото това е реален проблем при 1000лв на месец средна цена при престой) модерните домове са правилният избор.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66Ти гледал ли си стар човек? Влизал ли си в модерен старчески дом? Знаеш ли какви удобства, включително медицински услуги и 24 часово наблюдение, предлагат? Знаеш ли какви са цените, и колко трябва да плати някой за да се грижат лекари и сестри за стария му родител? Знаеш ли как се привързват старите хора към работещите в старческите домове, и как се страхуват дали ще можеш да плащащ големите такси? Много лесно се критикува без да си го изживял...
62
0
 
5
 
! Отговори
Милен преди 2 години
До АнонименТук не коментираме "оставянето" на здрави възрастни хора, за да им се вземат жилищата. Става въпрос за случаи на тежко болни хора, неподвижни, които имат нужда от 24/7 грижа.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 36Ти наистина ли вярваш, че ако се следи и критерий за работата на една болница е по-малката смъртност ще се решат проблемите? Нали тогава въобще няма да приемат тежко болни поради страха, че ще увеличат % на умрелите? Или по принуда ще приемат тежко болни, а после ще ги изписват бързо, бързо за да не се почине в болницата? Е, тогава болниците с най-добри показатели ще са неработещите...
60
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който си оставя родителите в старчески дом за да има по хубав живот за тяхна сметка, както този в статията, не трябва да се надява на човешко отношение
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моите съболезнования, но никой не е задължен да осигури транспорта на изписани от болницата до дома им, или за прегледи и други манипулации. За целта се наемат частни линейки. От кв. Лагера до Военна болница в София е към 900 метра, цената преди няколко години беше 70 лв. в едната посока.
58
2
 
1
 
! Отговори
Накратко преди 2 години
Във всички коментари има някаква истина, но повечето коментират за индивидуални техни случки, а сега живота е доста забързан, с доста норми, с ограничени финанси и както на болниците, така и на хората се налага лавиране според обстоятелствата. Все пак, който има такъв болен е добре да си прецени, не си ли заслужава близкия да е вкъщи, близко до роднините, стига да го обичат. Дали ще е ден, месец, години, но поне ще се вижда кой, как и колко си обича роднината.
57
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 61 (д-р Иванов)Не те знам точно какъв доктор си, но тук изобщо не говорим за грешка!Тук говорим за сбърканата здравна система.Болницата като търговско дружество усвоява едни пари и дотам!А това че изписаният се нуждае от лечение, това че трябва да бъде продължително, с месеци и години дори, това не е проблем на държавата, а на роднините.Които много често нямат такива пари. Не всички сме милионери.
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключително големи са задълженията и отговорностите при обслужване на болен от инсулт.Неотлъчно 24 часа.Добре, че моя позната мед сестра изпълняваше всички назначения на лекуващия лекар-инжекции, продължително инфузионно лечение извършваше парентерално хранене,подменяше бельото,извършваше тоалета, събираше и отчиташе диурезата. За целият този широк и разнообразен кръг от задължения се изискват добри организационни навици .Такива задължения са трудно изпълними без професионална подготовка .
55
4
 
9
 
! Отговори
д-р Иванов преди 2 години
Типичен случай на лекарска грешка! Инсулт се лекува месеци наред в специализирани за случаите клиники и санаториуми,та дори и години! Отношението на здравния персонал подлежи на съдебно преследване! А положението на Здравната ни система е друг трагичен въпрос!?....
54
2
 
11
 
! Отговори
бонго преди 2 години
Престоят в болница е колкото каже здравната каса, в случая 5 дни и точка. При превишаване, леглодните (по около 75-155лв. на ден) са за сметка на лечението на други болни и/или заплатите на персонала. А тези са наглеци - хем пет пари не дават за майка си, хем реват, че другите не я обслужват за без пари!
53
0
 
12
 
! Отговори
Милен преди 2 години
до българинСъвсем наясно съм какво представлява грижата за човек в такова състояние, минах два пъти по този път и съм свидетел на поне още толкова случаи с близък роднина. Настаняването в хоспис беше трудно, но грижите които получаваха там си заслужаваха цената и никой не може да ме убеди, че може да осигури такива грижи в домашни условия ДЕНОНОЩНО (говорим за период от повече от 3г).
52
5
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Тъжен случай, тъжни съдби ! Тъжно е, че жената не само не е получила лечение, тъжно е, че е прекарала и част от живота си в старчески дом / в Бг. Няма грижи в това Бг общество, липсва любов в семейството, липсва любов в близките, липсва любов в обществото. Тъжна територия! После разследваме случая. Каква полза, за да си почистим чувството за вина ли? По-добре да няма вина, отколкото да турсим ***, за да я измием !
51
3
 
18
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 50 (До милен)Накратко, болниците гледат да си усвоят паричките по клиничната пътека, болен, здрав, умиращ, няма значение, само да не е умрял още, изписват го като изтече пътечката и ти го връчват като ненужен ***!В София поне цената за частна линейка е 50 лева. Извън града се плаща на километър.А да не говорим че повечето хосписи и домове за възрастни са незаконни, в законните пък е почти невъзможно да се уредиш!Това е трагедия за цялото ни общество, не само за болните!