Жена с инсулт почина часове след изписване от болница

Близките й сигнализират и за проблеми при транспортирането
12 май 2021 09:58, Ния Христова
80
Жена с инсулт почина часове след изписване от болница
Снимка: БГНЕС
Жена с инсулт почина няколко часа след изписване от болница в Тутракан, съобщи Нова тв. Нейният син написа следното писмо:
 
"След като състоянието на майка ми уж се е било подобрило и била стабилизирана, те я изписват, защото парите по здравната каса вече са усвоени. На въпроса биха ли ми осигурили транспорт (линейка) отговорът им беше, че те не са транспортна фирма и трябва да се спасяваме. Казаха ми, че мога да се обадя на катафалката или да си намеря бус и да я натоварим... сякаш товарим куфари или чували с картофи. На въпроса ми как така, та това е жив човек, това е майка ми...те ми казаха "да се спасявам", пише Михаил Савелев. 
 
Майка му, която живее в старчески дом, лежи в болницата в Тутракан в продължение на пет дни. 
 
"След това докторът ни убеждава, че тя ще бъде изписана и няма да има странични ефекти и ще бъде добре. Изписаха я в 12 ч. и в 14 ч. същия ден ми се обадиха от старческия дом, че е починала", обясни Савелев. 
 
В епикризата на жената е обяснено, че е изписана с подобрение, без да има реален риск за здравето от прекратяването на болничното лечение.
 
Хората твърдят, че са имали проблеми и при транспортирането на жената от болницата до старческия дом. 
 
"Първо ни казаха, че е осигурен транспортът. Звънях на старческия дом, откъдето ми казаха, че такъв няма. Помолихме за съдействие болницата", каза Савелев.
 
"Излязоха с много грубо отношение. Наложи се няколко пъти да ги моля да не ми викат. Жена ми каза - вариантите ви са три - да намерите бус, да се обадим на катафалка беше втората опция, която отказахме. Тя е жив човек, а аз не искам живи хора да се возят в катафалка", обясни съпругата на Михаил.
 
"Това не е катафалка, а един бус на общината, който извършва такива обредни дейности в помощ на хора за транспорт", каза Донка Григорова от ЦСМП - Тутракан.
 
"Инсултът е сериозно съдово заболяване. Инцидентите са непредвидими. Жената е получавала няколко пъти преди това. Тя е изписана наистина с подобрение. Има индикации за дехоспитализация", коментира управителят на МБАЛ - Тутракан д-р Любомир Бойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
10
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 50 (До милен)Понеже броят на символи не позволява, налага се да пиша отново за да кажа поне нещо.Когато изписаха баща ми си го прибрахме в къщи. Бяхме в отпуск защото иначе сме на работа и двамата със жена ми.Всеки ден ме беше страх че ще умре. Имаше вид на мъртвец. Да не говоря, че не можеше да си движи почти нищо и беше в полусъзнание.Ако си мислиш, че настаняването в хоспис е лесна работа то си в дълбоко заблуждение!Целия отпуск мина в уреждането му. А грижите са денонощни!!!
49
2
 
2
 
! Отговори
аааа преди 2 години
До АлоАлоо, вас трябва да ви е срам! Явно не сте преживявали такова нещо и затова пишете наизуст?
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От инсулт почти винаги се умира, рано или късно. Ако болницата няма линейка, близките се оправят сами, а за линейката се плаща, защо няма линейки?
47
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 50 (До милен)Нека аз също да си позволя да коментирам мнението ти.След прекаран втори инсулт и престой от 5 дни в неврологичното отделение на болницата баща ми го изписаха "по живо и по здраво", според техните уверения.Както и в този случай, казаха че бил в добро състояние, като бил много по-добре отколкото когато са го приели.И тогава със жена ми си правихме планове как ще го гледаме в къщи, как ще се сменяме ако трябва и 10 години поне.Ми като го изписаха беше много по-зле!
46
1
 
12
 
! Отговори
ааа преди 2 години
До Алчни наследнициговорите глупости! Явно не ви се е случвало да гледате и да се грижите за човек с инсулт! А като станат няколко, просто е непосилно вече. нормално да е в старчески дом жената, ако е неподвижна и на легло, някой трябва да я обгрижва целодневно. Хоратя ходят и на работа, а и дори да не ходят....Но няма какво да ви обяснявам- явно ви е широко около врата и не сте го преживели това! Аз и семейството ми година и половина бяхме с болен - инсулт след инсулт. .........
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той е захвърлил майка си в старчески дом.Не е захвърлил, а е вярвал ,че майка му е в сигурни ръце от внимателни отговорни хора ,които да я обслужват, срeщу заплащане на високи такси!
44
2
 
7
 
! Отговори
До милен преди 2 години
Да , аз съм се грижила за болен на легло, ходех на работа на смени и гледах и 3 деца от 10 г до 16 годишни. Не е лесно ,но се успява. Сестрите ми, които му бяха приготвили документите за старчески дом казаха,че не искат нищо от нивите му на баща ни. После обаче си взеха дяловете.Така, че всичко е възможно
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се отбележи, че при тези болни болестния процес налага продължително лечение- седмици и месеци.Изисква се висока професионална подготовка, за да може да се осигурят адекватно обслужване, наблюдение и лечение.В кой град се намира старческият дом ?!
42
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната журналистическа парлама, с цел да се злепоставят и малкото останали лекари, които правят нещо. ВСЕКИ, по ВСЯКО време и при ВСЯКАКВИ обстоятелства може да получи инсулт или инфаркт. Камо ли възрастен човек! Опичайте си добре акъла, защото при следващата пандемия, НЯМА да има кой да ви лекува!
41
11
 
8
 
! Отговори
Ало преди 2 години
Този как не го е срам да пише? Той е захвърлил майка си в старчески дом, не е отишъл да я вземе при изписването дори, и после хората му виновни. Да си мълчи поне и да се скрие някъде
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че имаш ли тежък инсулт след 4-5 дни в болницата си те изписват дори да си в състояние на вегетиране и реално те пращат вкъщи да умираш (чувала съм, как го казват на други хора в болницата). Това се случи и с баба ми и чичо ми. Реално наистина няма, какво да се направи в това положение и това е най-тъжното, сигурно само ако си някой истински богаташ може да ти обърнат повече внимание и да те настанят по-дълготрайно в болница, но за редовия гражданин няма варианти.
39
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 35Ти грижил ли си се за зеленчук?Питам, щото сигурно от личен опит даваш акъл?
38
4
 
15
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Спокоо, важното е, че за Каролев се мобилизира цялата система
37
4
 
6
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Спокоо, важното е, че за Каролев се мобилизира цялата система
36
4
 
15
 
! Отговори
Милен преди 2 години
До АнонименКак така, защо са е завели в дом, а не вкъщи?Как точно ще се грижиш вкъщи за човек, който има нужда от професионални медицинкси грижи? Вие не сте наред честно.
35
3
 
16
 
! Отговори
Милен преди 2 години
Като ви гледам коментарите и разбирам, защо леля ми я беше срам от съседите, че вкара майка си в старчески дом... Може ли да сте толкова закостенели? Това са частни домове (не държавни коптори), където възрастните получават много повече медицински грижи и внимание, имат компания други възрастни и т.н. Каква е алтернативата? Колко от вас са гледали болен възрастен на легло, докато ходят на работа?
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обожавам мисленето на българина.. Дай да бием магарето, докато му скършим гърба.Ама после нямаме магаре...Нищо. Имаме политици!
33
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с цялото ми уважение към лекарите, тука са изтупали парите от касата и не им се е занимавало повече.
32
1
 
8
 
! Отговори
Романът "Лечени преди 2 години
с автор Доктор Оффф Боли Увод: ще ви излекувам, дайте парите... Епилог: След лечението в болницата извозете клиентът с катафалката!;)))
31
3
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Когато върнаха болницата на ГЕРБ, за да я доразграбят, де беше ти?Имаше протести, имаше подписки, имаше искания да не се връща стария директор...Ама лесно е да квакаш, когато дойде до твоето дупе, видинчанино.То затова хора не останах в онзи край, а само някакви ***