Обсерваторията "Рожен" отваря врати за посетители

От юни ще се провеждат и нощни наблюдения
13 май 2021 15:33, Ния Христова
22
Обсерваторията "Рожен" отваря врати за посетители
Снимка: БГНЕС
Националната астрономическа обсерватория "Рожен" отваря врати за посетители на 14 май, съобщи БГНЕС. През тази година отбелязва 40 години от своето създаване.
 
До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10:00 до 16:00 часа в дните от четвъртък до неделя и при спазване на противоепидемичните мерки. Ще се допускат посетители само със защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, при спазване на физическа дистанция и на групи до 15 човека. 
 
От 2 юни обсерваторията ще е отворена за посещения с традиционното за летния сезон работно време - от 10:00 до 16:00 часа на всеки кръгъл час с почивен ден във вторник. От същата дата в обсерваторията ще се провеждат и нощни наблюдения за посетители.
 
Вече 40 години НАО "Рожен" е най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа. През последните години благодарение на финансирането по Националната пътна карта за научна инфраструктура в НАО “Рожен” започна интензивно модернизиране и обновяване на апаратурата за астрономически наблюдения. Сключен е договор за доставка на нов роботизиран 1.5–метров телескоп, който ще бъде монтиран през 2022 г. 
 
Като част от инфраструктурата на НАО Рожен ще бъде изградена станция на разпределения панeвропейски радиотелескоп LOFAR, който също е обект от Националната пътна карта за научна инфраструктута 2021-2027.
 
На 40-та годишнина от създаването на НАО “Рожен” е посветено и участието на Института по астрономия на БАН в предстоящия на 15-16 май ХI Софийски фестивал на науката.

22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
до Анонимен преди 1 месец
Ами, ако така мислиш вземи стани и ти учен и получавай пари за нищо. Ама можеш ли да станеш?! И ако станеш е разбереш, че не получават пари за нищо, а даже зад това да получат тези пари стои много работа и писане на проекти. Парите не ги дават просто така без солидна експертиза (разбирай много публикации в световни реномирани списания) и мотивирано проектно предложение, което да се пребори с другите.
7
0
 
1
 
! Отговори
минаващ преди 1 месец
Хората ти съобщават, че отново отварят за посетители. Досега е било затворено заради ковид епидемията. Но, обсерваторията е работила по научната програма и е имало наблюдения на телескопите. Това, че някои не са запознати с работата на учените -астрономи е техен проблем. Но не е редно да плюят и да ги наричат безделници. Ето сега имат възможност да се запознаят като посетят Фестивала на науката в София в края на седмицата.
6
1
 
0
 
! Отговори
И хигиената преди 1 месец
Ще ти ена ниво в затвора
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди около 5 години ходих на посещение без да има отворени врати. Оказа се, че си имат график, има кой да те разходи, имаха си програма.Нямам никаква представа що за статия е това и какво точно ново рекламира, при положение, че това си го имаше и преди.
4
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няколко пияница и един телескоп...
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Анонимен 1, по цял ден нищо и само ти дават пари от еди къде си
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Анонимен 1, по цял ден нищо и само ти дават пари от еди къде си
1
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кеф ти да си ученпо цял ден нищо и само ти дават пари от еди къде си