Пулмолог: Възможно е пълно възстановяване след COVID-19

Поне 3 месеца трябва да се следят преболедувалите, обясни д-р София Ангелова
14 май 2021 08:37, Петя Славова
30
Пулмолог: Възможно е пълно възстановяване след COVID-19
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 80% от хората преживяват лек вариант на COVID-19. Това казапред БНТ пулмологът д-р София Ангелова. Възможно е пълно възстановяване след COVID-19, каза още тя.

Още по темата


Това, което ни впечатлява, е, че COVID-19 е едно продължително заболяване", допълни д-р Ангелова.

Тя каза, че се говори за един продължителен COVID синдром, тъй като грипът го преживяваме за 7-8 дни, когато има усложнение с една пневмония - за още 10 дни. При COVID-19 лечението продължава значително по-дълго време.

 "Острият период е до 1 месец, подострият е от 1 до 3 месеца, а хроничният COVID е над 3 месеца", каза д-р Ангелова.

Пулмологът каза още, че хората, които са се срещнали с болестта, трябва да се следят поне три месеца. За да може да се установи как организмът се е справил с болестта, е необходимо да се направят кръвни изследвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Да,да, ама не преди 2 години
Същото се говореше за последствията от грип, докато го нямаше "модерния" вирус! Ама кой да помни!? В Уикипедия има голяма статия за грипа! Четете!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е възможо ... какви други новини ще ни представите .. водата е мокра .. слънцето е топло.. въздуха се диша...
15
0
 
4
 
! Отговори
Абе, преди 2 години
До Слушай ПатилоПатило, патило, ама всеки организъм е различен! Едни хора имат по.силен имунитет, други по- слаб и при заразяване пораженията са различни!
14
7
 
3
 
! Отговори
Д-р Снагълс преди 2 години
99% си се еъзстсновяват от заболяванията наречени"Ковид"!
13
6
 
3
 
! Отговори
Слушай Патило преди 2 години
До ВъткоНад 80 години майка го преживя по леко защото срочно взехме мерки но първи аз бях повален и докато се наканим да купим лекарства слезе в дробовете и Пневмония . В болница не отидох но повече от 6 месеца боледувах , а сухата кашлица и задуха още чувствам при мъгливо време. Но вече от вируса не ме е страх защото съм бил с болни и не се заразих.Но мои близки се заразиха и то след ваксинация. Така че вируса не е страшен при навременни мерки.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6 месеца след вируса не може да ми се оправи напълно обонянието и вкуса. Усещам фантомни миризми, изкривени миризми, не както трябва. За съжаление и с вкуса е така. Не знам кога и дали въобще ще се оправя. Иначе го изкарах изключително леко, ако го нямаше това щях отдавна да съм забравил.
11
0
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 2 години
Май си объркал хапчетата тази сутрин
10
0
 
5
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
41 дена стават днес след като ми свърши карантината. Вчера бях на преглед при личната лекарка. Обонянието ми се възстанови напълно горе-долу за 40 дена. Жената се разболя два дена след мен. Тя все още има проблеми с вкуса, но пък не загуби обоняние.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен---------------------------1000 пулмолога друг път. Махни едната нула. Затова лекарката каза нещо много важно- всеки да си чака определения ден и час за преглед. Което не става веднага, а след 1 седмица.
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доколко е възможно възстановяване след натравяне с химическа отрова? Защото това не е вирус. Някой си играе на господ и се подиграва с целия сват, а вие спорете кой за колко време оздравява. Никой доктор не знае само създателите му.
7
2
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ама казвайте имената на лекарите специалисти бе, какво е това "пулмолог каза"?Иначе, поздравления за информацията! На такива лекари трябва да ръкопляскаме, а не на такива с генералски лампази, които ни плашат със чували!Шефа ми се разболя тежко миналата година. Изкара в болница цял месец, на кислород. После болнични, в къщи.Сега е отново в топ форма и пак ни юрка да бачкаме!
6
1
 
3
 
! Отговори
Не е сериозно преди 2 години
Възножно е, вероятно е?!
5
7
 
9
 
! Отговори
Вътко преди 2 години
Не знам колко голям спец е госпожа доктора, ама като отворя информацията за грип пише, че кашлица е възможна до 6 седмици след излекуването, което си е месец и половина, заедно с двете седмици грип си прави 2 месеца в кофти варианта и то без пневмония. Отделно при нормалното протичане на КОВИД познавам над 50 човека, които всичките си бяха болни, не безсимптомни, всичкитр си бяха възстановени 5 дни след като се оправиха, само при тези със загуба на обонянието отне допълнителни 2 седмици.
4
4
 
12
 
! Отговори
До долния преди 2 години
От ваксината едва ли е възможно каквото и да е възстановяване но не е и нужно. Ваксанираните са божества. Поне за сега ха..
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в България има около 1000 пулмолога, всеки ден да взимат интервю на един от тях ...
2
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А от ваксината възможно ли е пълно възстановяване?????
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега, ново двайсет?!