30 лв за килограм череши в София

Търговците пишат цената за 100 грама да не стряскат купувачите
17 май 2021 07:30, Петя Славова
73
30 лв за килограм череши в София
Снимка: БГНЕС

По 28-30 лв. се продават по пазарите и магазините първите череши в София, съобщава "Монитор". За да не се стряскат купувачите, търговците пишат нерядко на етикета цената само за 100 грама от вкусния пролетен плод и така се опитват да зарибяват клиентелата си.

28 лв. са били черешите вчера на пазара в столичния квартал "Красно село". На други места тя е по-висока с левче-два.

Във втория ни най-голям морски град – Бургас, плодът също се предлага за 30 лв. на килограм, като вносът е от Гърция, уточнява БНТ. Макар в момента цената да е значително по-ниска, то тя пак се вижда висока на потребителите.

"Цената на черешите, че са 30 лв. за килограмсе дължи на това, че са внос от Гърция по-точно от остров Крит, и просто винаги, когато излиза някакъв продукт за първи път, се получава нещо като спекулация - който го произведе първи, той определя цената. Може да кажа и 60 лв. за килограм, може да кажа и 100 лв.", обясни търговецът Иван Атанасов, който е сред малкото, заредили череши на пазара „Младост“ в Бургас, пред репортер на държавната телевизия.

На жителите на крайморския град логично цената се вижда висока, въпреки че сезонът на черешите все още не е дошъл. Затова и търговците, които продават от скъпите череши, не вярват, че повечето хора биха си купили на тази цена. "Аз знам, че няма да ги продам тези череши

Най-вероятно ще ги изям или ще ги подаря на някого. Просто искам да покажа на хората, че в този магазин има череши", споделя още Иван, цитиран от БНТ.

Очакванията са още на първи юни, навреме за Деня на детето, по пазарите в Сливен и Кюстендил също да се появят череши, които освен че ще са по-хубави, те ще са и по-евтини.

Проверка на „Монитор“ показа, че предлагането на череши в София все още е ограничено. В някои от големите търговски вериги те липсваха на щандовете им. В брошурите в интернет за миналата, а при някои и за тази седмица, липсват оферти за череши. На столичния пазар „Димитър Петков“ също не могат да бъдат намерени череши. Едно от логичните обяснения за това е, че сезонът им започва следващия месец или най-рано след около две седмици. Причината е по-студената пролет, довела до закъснението на узряването на черешите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: ценачереши
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продавам черешова ракия-130лв.литъра.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато цената на черешите се изравни с тази на кокаина знаем че е май месец
46
4
 
5
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
Даже е ниска цената , докато не почне масовия потребител да уважава труда на производителите , ще му се вижда скъпо и 7,50 лв да е килограма...
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черешата на двора е безплатна.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиите се опитват да вдигнат ценанта както всяка година. Какво е този път? Много валежи? Малко валежи? Или пандемията е виновна?Не става с пропаганда. Черешите струват колкото си струват колкото хората са готови да платят за тях.
43
0
 
7
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Е, тая година са поевтинели, миналата почнаха от 50 лв. В двора на блока има една 70 годишна калинка, никой не я поглежда, така си окапва, за радост на птичките и катериците. В млади години съм правил вино от череши, става бижу за лятото, резливо и студено. От черешата се получава и хубав ликьор, рецептата е лесна. Това е любимият ни плод, като поевтинеят, лапаме всеки ден..
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка годин една и съща новина.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да направат пазар пред парламента.Там ще ги пласират.
40
0
 
6
 
! Отговори
325 ОЙРО заплата преди 2 години
Ам'чи к'ъв е проблема, това за властимащите/бивши и настоящи/ е равно на 30 стотинки?!
39
1
 
4
 
! Отговори
Кюстенджа преди 2 години
Имам 1тон първо качество.На едро ги давам 10лв.килото= 10 000 лв или 5000Евро.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На загуба са .В Кувейт може да продават килограма на цената на грам злато.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ако са и червиви цената им скача двойно.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За цената на дините няма ли да кажете нещо ? Гледам почти 2? за кг им искат
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално!За какво се възмущавате! Цената на черешите в Германия е между 9,90? и 19,90? в зависимост от къде се купуват! Всички имате интернет не е тайна цената им!Най сетне и в България немско стандарт на живот - е поне на цените де!
34
1
 
1
 
! Отговори
глас от тъдява преди 2 години
Напълно в реда на нещата, преди седмица видях по 5? за 1/4 кг., а вчера вече имаше по 10? за кг.
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27Само да те светна, че кюстендилските цветнокожи не произвеждат череши. Те карат само на помощи, които са им предостатъчни. Черешите се произвеждат от работните българи и трудът им е достоен за уважение. Цветнокожите в България са само лапачи.
32
0
 
15
 
! Отговори
Психиатър преди 2 години
Не им е сега сезона, нормално е не знам какво се чудите има хора, които биха дали и 1000лв за килограм само заради това да се покажат. Всяка година я има тая новина не ви ли писна?
31
2
 
11
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 2 години
По времето на Тодор Жиков по началото на сезона черешите бяха по 60 стотинки защото беше рано и все още бяха скъпи. Но едни, които за нищо не стават, пееха през 90-те ,,Времето е наше" и ето затова сега черешите са 30 лева...
30
2
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 2 години
До ЕлектраКонтрабандата на цигари я прави оня, който още с идването си на власт през 2009 г. вдигна цените на цигарите на 5 лева за да върви неговата контрабанда.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и на 100 лв. за кило да опитат, що не. Имал - дал.