Дискотека, бийч барове... Какво ще строят върху дюните на ''Смокиня''?

От 15 май се забранява строителство на територията на Созопол
17 май 2021 18:00, Анисия Иванова
91

Концесионерът на плаж "Смокиня" няма разрешение за поставяне на заведения на плажа, а от 15 май има влязла в сила забрана за строителство на територията на Созопол във връзка с предстоящия летен сезон. Това съобщиха от морската община, след като еколози алармираха, че на плажа има бетонни блокове и се подготвя строителството на дискотека за 2500 души.

След като плажът беше изравнен с багер преди месец, сега природозащитници твърдят, че предстои популярна дискотека от Слънчев бряг да бъде преместена по Южното Черноморие, тъй като тук се очакват повече туристи.

Още по темата

"За десети път казах, че на този плаж до момента не е имало дискотека, не е имало нощно заведение или заведение, което да е работило извън законово обявено време на град Созопол, и нямаме намерение да изграждаме нощно заведение в бъдеще", посочи концесионерът Иван Алексиев.

"Ние превърнахме нашите плажове в места за забавления, все още ги превръщаме в едни своеобразни кочини. В близко минало на тази територия е имала така наречената зараждаща се или ембрионална дюна, тази дюна, естествено, е разрушена", обясни Спас Узунов от Фондация "Биоразнообразие”.   

По одобрената вече схема от Министерството на туризма на плажа ще се строят два бийч бара и един ресторант, за това били подготвени и бетонните блокове.

"За основа на преместваемите обекти се разрешава поставянето на пета - тя може да бъде метална или бетонна, но тъй като тук на метър излиза вода, металът за година-две ще корозира", допълни Алексиев.

От общината в Созопол заявиха, че концесионерът няма разрешение за поставяне на преместваеми обекти на плажа. Исканията за монтаж са входирани в петък.

"От 15 май е в сила забрана за строителство за Созопол и Черноморец, което означава, че дори да бъдат одобрени те не могат и нямат право да бъдат изграждани в този период, когато вече се приема, че е активен туристически сезон", каза зам.-кметът на Община Созопол Румен Кисьов.

В края на април Министерството на туризма наложи глоба от 3000 лв. на концесионера на плажа заради нарушена цялост на плажната ивица, но от екоинспекцията в Бургас не отриха унищожени дюни.

Предстои да бъде извършена нова проверка по разпореждане на служебния министър на туризма Стела Балтова.  

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мирише на корупция с участието на секретаря на общината кмета и партията майка.
11
5
 
15
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Абе вие замалко да си сложите чалгар за премиер министър, какво остава за една дискотека на плажа.Ръцете горееееее, веднъж се живеееееее!!!
10
3
 
6
 
! Отговори
боко тиквата преди 2 години
Това е подпорна стена .Пак не съм виновен .
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"от екоинспекцията в Бургас не отриха унищожени дюни"Ако са унищоженикак ще ги открият.То ги няма бе Уотсън. Логика.
8
0
 
1
 
! Отговори
ДезДорант преди 2 години
В лидъл има едно сирене, дето мирише на Мирене
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже дискотеката е само за ваксинирани, затова антиваксърите хленчат! А документите всичко е точно
6
1
 
2
 
! Отговори
Кабелат преди 2 години
Ето ви решението.Те казват, че за момента са били просто поставени.Ами в такъв случай аз намирам тия бетонни блокове за *** с нищо различаващ се от пластмасово шише, така че да бъдат глобени за замърсяване, а бетона изхвърлен за тяхна сметка.
5
2
 
1
 
! Отговори
Ох на Мама! преди 2 години
Наркоманчетата на Мама и Тати!Скоро ще могат да кръстосват улиците денонощно и да се *** на разбъркано, пушейки тревЪ и крЕк
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лелей сега пак ще почнете едни конспирации... А то за вас го правят
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето какво наследство ни остави Борисов за 11 години управление!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз бих направил една автомивка и тенекеджийска/бояджийска работилница ей там в ъгъла, на временни основи естествено, с кого да се свържа да уговорим? Хората купонясват в дискотеката, а през това време колата им се мие. Всички печелят. И въртележка за децата ще сложа. Да си стане панаира както трябва.
1
6
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПОРЕДНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОДОБРЕНО ОТ ГЕРБ!