Продават общинската болница в Раднево, пред фалит е

Лекари и персонал напускат заради неизплатени заплати
19 май 2021 15:23, Анисия Иванова
57
Продават общинската болница в Раднево, пред фалит е
Снимка: БГНЕС

Общинската болница в Раднево "Д-р Димитър Чакмаков" спря приема на пациенти. Причините са тежкото финансово състояние на лечебното заведение и масовото напускане на лекари и персонал заради неизплатени заплати.

Красимир Съблеков - бивш общински съветник и участник в протестите срещу продажбата на болницата, коментира по БНТ, че става въпрос за безстопанственост. Той напомни, че органите на реда са арестували управителката на болницата, заедно с главния счетоводител и началник ТРЗ, които са обвинени в присвояване на огромни суми и пране на пари. Кметът показа поведение, което е различно от това, като грижа на добър стопанин, смята Съблеков.

Още по темата

"Към болницата има заявен интерес от частен инвеститор. Приватизацията е продиктувана от това, защото средствата, които Община Раднево може да отделя за болницата, не се управляват и не се контролират, тези средства бяха източени, имаше възможност да се направи оздравителен план и заведението да продължи да работи. Имаше предложение на Общинския съвет да бъде финансирано лечебното заведение с 655 хиляди лева, но кметът обжалва това решение в административния съд, който е отсъдил в негова полза, че Общинският съвет незаконосъобразно отпуска средства", заяви Съблеков.

Той също така потвърди, че болницата е предложена за продажба за сумата от 682 000 лева. "Това е скандално, оценителят оценява болницата на 128 2000 лева, а Общинският съвет взема решение цената на болницата да бъде намалена близо с 50%. Нещата са насочени към това бъдещият инвеститор да получи условия и цена, която да удовлетвори него. Кметът не изпълни одит на общинския съвет, който имаше за цел да извърши цялостна проверка на финансовото състояние", коментира Съблеков.

В Раднево в момента работи само медицинският център, който също е обявен за приватизиране. Съблеков заяви, че той е оценен на цена 554 000 лева. Персоналът е завел над 100 дела, защото не е получавал заплати.

Най-близките населено място, където може да бъде потърсена медицинска помощ, са Гълъбово и Стара Загора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Социалистите 45 години строиха болници, за да могат капиталистите да ги крадат през следващите 32 години.
28
0
 
2
 
! Отговори
жалко, но факт преди 2 години
Докато не започнат да.конфискуват имуществото им до трето коляно ще е все същата без стопанственост
27
0
 
0
 
! Отговори
лечителят преди 2 години
Само Господ-Бог заразява за наказание и само той е лечителят и дава дарби!
26
3
 
4
 
! Отговори
бедна Българио, преди 2 години
Кой ще ни лекува? Това ли е безплатното ни здравеопазване?
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще я купя за един лев.Болници не ни трябват.И с тя и без тях народа си мре.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТи луд ли си?В цялата страна взимат ниски заплати, нищо не крият хората, просто извън столицата заплатите са по-ниски.
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да се чете - искат и болницата в Раднево да откраднат
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е лъжа, искат да отнемат единствената болница на Раднево, това се започна още при герберите, те откраднаха така и една бургаска болница,искат и болницата в раднева да откраднат и изобщо крадат каквото сварят!Оставете болницата на хората,те нямат друга болница,престанете да крадете и лишавате хората от собствеността им и ги лишавате от здравеопазване!
21
3
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Национализация на болниците веднага! Ако Радев не направи това веднага след изборите кошмарът за политиците ще бъде кървав. Също така съд за кредиторите банки и агенции,съпроводено с тотално опрощение на дълговете за всички етнически българи !!! Без тези две крачки България просто няма как да просъществува. Едно птиченце ми каза,че вече са подготвени бомби за грекоеврейските банки. Обичам пироманите народни !
20
0
 
9
 
! Отговори
корупция преди 2 години
Да хванеш подкупения кмет и да му разбиеш главата в тази на директора на болницата.
19
0
 
7
 
! Отговори
корупция преди 2 години
Да хванеш подкупения кмет и да му разбиеш главата в тази на директора на болницата.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата държава е пред фалит и следва да бъде продадена. По възможност на Щатите или друга богата държава.
17
0
 
11
 
! Отговори
Писна ми преди 2 години
Колко стотици милиона отпуснаха от ЕС за здравеопазване, колко имало в резерв, нали така ботоксе? Всичките до един сте за изтребление!!! Не може да лъжете народа по медиите и да останате невредими. Съд и затвор за всички лъжци до девето коляно!
16
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да е пред фалит, като 80% от Бай *** взима заплатата си в плик и се осигурява на минимална уж?! В София- подобна работа, но тук сивият сектор е 30-40%. Сам се затрива *** с дребния си тарикатлък. А честните добре платени хора плащаме ли плащаме заплати на лекари и учители.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че тя болницата е огромна? Я се взимайте в ръце, че скоро да не остане без ръце заради кражбите.Дайте и на лекарите парите, в Раднево ли бяха далаверите на кмета с *** или в Гълъбово? Стига крадохте, скоро няма да има от къде или по-добре с какво!
14
2
 
11
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Да оставиш една държава без болница е глупост, престъпление и предателство. Все посредствени предатели са ни управлявали. И Костадин Ангелов, и Ананиев, и всички преди него здравни министри са били лоялни към некадърната, неразумна и престъпна политика на премиерите. Само са получавали големи заплати като здравни министри. Слави, Мая Манолова и Христо Иванов не казват какво възнамеряват да правят при евентуално управление, но като знам социалното им мислене...
13
1
 
7
 
! Отговори
??? преди 2 години
Здравето на тезгяха-кой дава повече? Кмета, съветниците, някой мазен бизнесмен,а?Елате,евтино го даваме!!!
12
2
 
10
 
! Отговори
Срам преди 2 години
Приватизация на общински болници-това минава всякакви граници.Наддават за здравето на хората, абсолютна наглост.Някакъв ще става монополист на здравеопазването в района?!Ами който няма пари за частно, ще мрем по къщите и във време на пандемия.Да се намеси правителството, президента,това е цинизъм към хората.Днес в Раднево, утре другаде.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами така еСлед като болниците са търговски дружестваЗначи ако излекуваш болните няма клиенти.Клиенти ,да да , клиенти, пациентите са за лекарите които лекуват.Значи колкото повече болни - токова по-добра болница.*** и разбирането .После защо докторите ядат бой.....
10
1
 
10
 
! Отговори
От Раднево преди 2 години
Болницата умишлено се фалира, като в последните години се окрадоха милиони под сценария и протекцията на кмета и общинските съветници.Действа се по схемата кражба, фалит и евтина приватизация.Лекари , сестри и хората от общината-кучета ги яли.Делото за кражбите стигна до Гешев-познайте резултата.Продават здравето на тезгяха.Ужас и беззаконие!!!