Хотелите по морето отлагат отварянето за трети път, разчитат на българи

Над 10 пъти е спадът в резервациите на индивидуални туристи в сравнение с 2020 г.
20 май 2021 07:00, Анисия Иванова
220
Хотелите по морето отлагат отварянето за трети път, разчитат на българи
Снимка: БГНЕС

Морският ни туризъм е пред колапс. Това е констатацията на бранша 20 дни след официалното обявяване на летния сезон. Въпреки че стартът му бе даден на 1 май, летните хотели за трети път от началото на месеца отлагат отварянето си заради липса на клиенти.

"Първоначално плановете ни бяха да започнем да посрещаме гости за Великден и Гергьовден, после за 24 май, отложихме за 1 юни, но поради липса на резервации местим всичко за юли, като дори не е сигурно, че ще успеем да заработим и тогава", разказа хотелиер от един от големите курорти по Северното Черноморие, пожелал да остане анонимен.

Повечето хотелиери предпочитат да си спестят разходите по отваряне, наемане на персонал, евентуално обучение, закупуване на продукти, плащане на сметки за ток и така нататък, след като е ясно, че ще са на загуба. За собствениците ни по морето ситуацията е почти равнозначна на фалит, особено за тези, които имат да изплащат кредити, обясняват от бранша.

В случай, че през това лято няма нито български, нито чужди туристи, това реално означава трети нулев сезон. През 2019 г. фалира големият британски туроператор Томас Кук, който завлече над 70 родни хотели, миналата година бе слаба заради корона кризата, а тази се очертава дори в пъти по-зле, обясниха представители на сектора.

За клиентите ситуацията също е неприятна, защото правят резервации, но до последно не могат да са сигурни, че морската им ваканция ще се осъществи и дали няма да се наложи да търсят друго място за настаняване.

Курортите от юг на Созопол и тази година се надяват на тълпите от български туристи, които им осигуриха спокоен сезон през предходното лято. За момента обаче не е ясно дали това няма да остане сън в лятна нощ по няколко причини. На първо място голяма част от българите вече са се сблъсквали с COVID-19 или са се ваксинирали, границите се отварят постепенно и така падат бариерите, които ги принудиха миналата година да изберат къде доброволно, къде по неволя родното море.

Министерство на туризма пък не успя да осигури евтини или безплатни чадъри и през този сезон вероятно те ще са двойно по-скъпи, тъй като държавата нито намалява концесионните такси, нито пък иска от стопаните на ивиците от своя страна да редуцират цените на плажните пособия. Което естествено ще направи дестинацията ни крайно неконкурентноспособна.

В опит да оцелеят хотелиерите смъкват цените почти до себестойност, но ценовата война би довела до намаляване на качеството, рекламации и уронване на имиджа ни като дестинация, категорични са от бизнеса.

Над 10 пъти е спадът в резервациите на индивидуални туристи в сравнение с кризисната 2020 г., показват данни на туроператори, предоставени на „Труд”. Основните резервиращи почивка за нашето море през този сезон са българи. Те са над 90 на сто от всички клиенти, обясни представител на фирма, която предлага над 400 родни хотела. Много малко са чужденците, които самостоятелно предплащат хотел - основно румънци, чехи и унгарци.

Все още няма яснота относно организираните пътувания. Към момента не са подновени полетите между България и Русия, като от бизнеса се надяват това да стане през юни, но руски превозвачи обявиха, че засега не възнамеряват да подновяват въздушните курсове преди септември. Няма яснота и за германския и британския пазар, които са сред другите потенциални основни пазари за страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина освен от футбол ,жени и политика вече взе да разбира и от туризъм ,то затова всичко в България ни е на това дередже. Хилим се че Белгия и Дания били Русия на европейското ,но във Санкт Петербург се играят мачове от европейското и на север от нас в Букурещ ,а ние подсмърчаме като малко недоволно *** на селския панаир .Докато в България не започнем да мислим на принципа брат за брата нищо няма да се промени .
129
1
 
4
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Кои хотели? От две седмици има сезон. Явно тези са от Инкузив кочините. Не разбраха, че нормалните не ходят в тях.
128
1
 
12
 
! Отговори
Х преди 2 години
Ама хич не ми пука, да си фалират мутренските хотели
127
9
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Нали новата министърка обяви туризма за приоритет? Да го оправя, нали фигурантът обеща мед и масло като вземе властта.
126
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям праз! Бетономорието вече не ме влече, дори и келнерките да са отгоре без!
125
0
 
12
 
! Отговори
Инспектор преди 2 години
До Я па ти.. Пиши грамотно,първо,че нищо не ти се разбира и второ не се занимаваи с мен.Трето-взривявайте грозния бетон и се преквалифицирайте,ще си стоите гладни и ще се любувате на творението си грозен бетон без природа и туристи.Както изглежда туристите си подредиха приоритетите.Няма да продължава вашата -факт ,до тук бяхте.Не можахте да ги задържите ,щото не знаете как,но има други които знаят,ушете се от тях.И последно светът е голям и спасение дебне от всякъде.
124
1
 
8
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Ако се намалят цените,съответно ще има по-голяма посещаемост.Хотелиррите искат на бърза ръка да реализират печалба.
123
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има план да се застрои и плажа на ММЦ!!!Все още не сме се предали и почиваме на нашето море,но алчните хорица от разните морски общини настоятелно ни гонят към други държави.А спрете се,бе! Не остана въздух,сянка ми правят хотелите,няма дори нужда от чадър.Стига сте строили!Стига!
122
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не пишете статия за цените по ЧЕРНОМОРИЕТО НИ.Да започнем от Албена например и да довършим в Лозенец.Искат туристи,но в замяна нищо не дават
121
0
 
12
 
! Отговори
12345 преди 2 години
Така ще е- това заслужават
120
0
 
2
 
! Отговори
1-n преди 2 години
Да правят като ветъраАз да не съм мазохист...аре чиба
119
0
 
19
 
! Отговори
Анталиец преди 2 години
В Т-ция , остави 5 звездните,но даже и в най забутаните пансиони Никога ама Никога няма да ти говорят така! И никога няма да ти поискат пари за влизане в курорта,за паркинга на хотела(не на обществен паркинг), и за шезлонги и чадьри на многозвезден хотел! А когато персонала,когато ти говори-просто ,,мед се лее от устата им! Не че всичко е идеално,но отношението и обслужването е на много по високо ниво!След такова преживяване просто ти изчезва желание да се вьрнеш обратно на сьщото място!
118
0
 
16
 
! Отговори
Анталиец преди 2 години
Поради дьлгото отсьствие от Бг бяхме забравили и за намусените физиономии на обслужващия персонал през соца,но те ни бяха наново припомнени в тоя хотел! Сигурно за тях всичко беше нормално,техния стандарт на говорене и за отношение кьм клиенти беше такьв,но за нас,отвикнали и позабравили за тия простотии, беше нещо неприятно! Уж ни говореха,но се сьздаваше впечатление,че ни се карат!В
117
0
 
21
 
! Отговори
ME преди 2 години
Нека да чакат! Днес се порових в два сайта за резервации и ми направи впечатление, че цените са скочил между 2 и 3 пъти спрямо миналата година. За да не съм голословен ще дам пример- миналата година за 1 месец на морето в Несебър за двама души платихме 1200 лв.В момента за този сезон цените за същият период от време започват от 2 и стигат до 4 хил.лв. Мерси-за тези пари отивам в Турция или Гърция!
116
1
 
19
 
! Отговори
Анталиец преди 2 години
Преди пандемията използвахме случая, че сме в бг да си прекараме и отпуската в един от елитните курорти-един вид носталгия по младостта ...Взеха ни пари за влизане в курорта(!!!!!),после за паркинга на хотела,кьдето бяхме отседнали (!!!),после всеки ден за чадьрите и шезлонгите на плажа,отреден за хотела!!!Храната изглеждаше много,но нямаше нещо,което да харесаш и да го изядеш с удоволствие!С една дума-от евтини продукти се опитали да сьздадат,,богата трапеза!
115
1
 
26
 
! Отговори
турист преди 2 години
Снощи бях на заведение в Созопол, 5 ракии ( уж Бургас 63 ), 3 минерални, 1 овчарска салата, мешана скара и едно кафе -100 лева. Днес до обяд съм спал и имах зверски главобол, що ли? Иначе за семейната почивка,дестинацията е само една - Халкидики
114
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
113
0
 
25
 
! Отговори
Дедов преди 2 години
Ден година храни.Това е нашето черноморие.Ходя на Градина всяка година заради спокойствието,и са ми много смешни търговците и хотелиерите.Надути цени, лош продукт,а после олеле няма туризъм.Няма туристи защото няма къде да си похарчат парите разумно без да се чувстват изнасилени във всички дупки.
112
1
 
23
 
! Отговори
Франко преди 2 години
Аз като един средно грамотен човек искам да попитам българските "хотелиери" какво промениха за последните 15 години. От всички "мерки" , които изчетох лъха една елементарност и неграмотност, с която се привлича неплатежоспособни и абсолютни оли го френи от Европа и България. Как очакваш нещо да се промени след като години наред правиш едно и също?
111
2
 
20
 
! Отговори
Търнокоп преди 2 години
Хахаха независимо от пандемии и вируси всяка година ще става все по-лошо, но това е единствения начин по естествен път да се оттървем от пишман хотелиери и всякаква друга пап-лач. А относно българите мож би повече от половината, които ще почиват няма да е в България, поне аз не познавам нормален човек, изкарал парите си с труд да ги хвърли за почивка тук.