9 г. от мощното земетресение в Пернишко

Много хора останаха без покрив
22 май 2021 09:15, Ния Христова
35
9 г. от мощното земетресение в Пернишко
Снимка: БГНЕС
Изминаха 9 години от мощното земетресение в Пернишко. Тогава пострадаха хиляди домове, а много хора тогава останаха без покрив, припомня БГНЕС.
 
На 22 май 2012 година земята се разтресе в 2.58 часа в региона около Перник. Силата на труса, отчетена от БАН, беше 5,8 по скалата на Рихтер. Гръцкият сеизмологичен център отчете 6,0 по Рихтер, румънският – 6,1 по Рихтер, а турският – първоначално го отчете като трус със сила 6,4 по скалата на Рихтер. 
 
Земният трус бе усетен в почти цяла България, в Гърция, в Македония и в Сърбия.
 
Последваха вторични трусове с магнитуд 4,7 и няколко от 4,5 по скалата на Рихтер. По-слабите вторични земетресения продължиха месеци след това и бяха стотици. 
 
Равносметката след земетресението – хиляди къщи останаха с пропаднали покриви, счупени прозорци, напукани стени. Единият от котлите на ТЕЦ "Република" в Перник се срути наполовина, високите комини на заводите се напукаха. Стената на язовир "Студена" издържа въпреки силното земетресение. Укрепването и ремонтът на язовирната стена започна 5 години след земетресението.
 
Пари бяха отпуснати само за най-пострадалите, чиито къщи бяха разрушени, а другите хора с напуканите домове и изпопадали комини получиха скромните 325 лева на домакинство. Над 4000 домакинства останаха без помощ. Повечето панелни блокове продължават да са с конструктивни изменения. Според кмета на Перник над 18 000 жилища в града и общината са пострадали, 50 сгради са били съборени - собствениците им обезщетени. 150 граждани пък са били настанени във временни места за настаняване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все едно беше вчера...
7
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
planetiite se razmestavat za tova vseki den imma wai
6
3
 
2
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Анонимен 3Тоз па льольо и той - от БАН му понижили земетръса и онзи лудият по-долу - Боко имал сметка от нисък земетръс. А от ЕСЦ си го писаха 5,8 магнитуд, ама кой да гледа.
5
1
 
3
 
! Отговори
11 преди 2 години
Чували сте и вий за мощни земетръси - изобщо нямате представа кво е силен земетръс.
4
0
 
0
 
! Отговори
kuber преди 2 години
Съдба....:)))
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БАН понижи степента на земетресението под 6та, за да мине като "природно явление", а не природно бедствие. Заради застрахователите. Нищо лично, просто бизнес.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали знаете защо отчетенето от бан е по - ниско? За да може тиквата крадлива да не отпусне пари на всички за възстановяване на щетите, както е по закон. Над шеста степен трябва да се плаща, а бай чекмеджан суджуккюлчанов много мрази да се дават пари, които не се връщат в шкафчинциту.
1
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а това земетресение с какво е било свързоно,я кажете болни мозъци?