Тържества, балони, букви и гълъби: Как България отбеляза 24 май?

Благоевград днес отбелязва двоен празник
Обновена: 24 май 2021 14:52 | 24 май 2021 14:37, Нели Христова
47

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Букви от българската азбука - това беше символът на празничната атмосфера в София и други градове в страната. Балони с букви и гълъби полетяха в небето над Варна, а ученическо шествие премина по улиците на Благоевград.

Благоевград днес отбелязва двоен празник. Освен Ден на българската просвета и култура, 24 май е и празник на града.

Тържествата започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий в двора на Националната хуманитарна гимназия,  известна като бивша "Солунска". Празникът продължи с ученическо шествие от Съдебната палата към площад "Македония".

"За мен това е един от най-светлите български празници, защото аз съм учител по български език и литература и винаги съм мислила, че словото – то е началото - словото трябва да ни служи и с него ние можем да учим децата, да печелим приятели, да осъществяваме контакти не само тук, но и по целия свят", каза учителката Десислава Пашова пред Bulgaria ON AIR.


Десетки балони с българските букви и гълъби полетяха в небето над Варна по случай 24 май. Десетки се стекоха на входа на Морската градина, за да се потопят в атмосферата на празника и да наблюдават зрелищното ветроходно състезание "Варна Ченъл Къп".


Буквите от българската азбука украсиха един от символите на Бургас - Моста. Въпреки че заради пандемията официално шествията в морския град бяха отменени, учители и ученици преминаха по главната улица на морския град.  Бяха организирани три празнични концерта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Българските дечица има за какво да са горди. Потомци са на един грамотен и културен Български народ. Питам се коя ли е датата за честване на викингските завъртулки , когато руските дечурля също могат да намерят некакво основание да се почувстват на ужким горди. Имам една не лоша идея. Българските дечица могат да създадат една азбучица и едно езиченце на руските, че да не им се налага да създават като предците си македонски, младостки и люлински нации, оправдавайки варварщини неоправдаеми.
10
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Българските ненационални средства за осведомяване,упорито не излъчват химна на Българската просвета и култура.Защо,господа западопоклонници?На всички нормални българи честит празник!
9
2
 
0
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Нъл сагъ зарад пандемията учея онлайн . То у час в училище не слуша ко приказва даскалицата онлайн жа са изучи.Смех.А инак абитурентките кът принцеси.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върнах се назад във времето, правехме манифестации децата (бил съм дете, трудно е да повярваш) :)) Репортажа, "журналистката", все едно е от 1989 г., направо да се разплачеш :))) Требва да се гордеем, има защо, ама тез развалят целото усещане, все едно сме пионерчета :))
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честит празник на всички учители, които със желание и всеотдайност предават своите знания и опит на учениците и студентите!
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма друг ден като днешния на който да протича луда надпревара да се ръсят сополиви глупости.
5
1
 
6
 
! Отговори
Честит 24 Май преди 2 години
Честит празник на Българската Азбука , писменост и култура Българи от цял свят!Да си Българин / с главно Б/ е гордост и чест!
4
1
 
8
 
! Отговори
На кой му пука преди 2 години
За 32 години западно и американско партньорство народа беше тотално опростачен, докарат до нивото на ckот, пълно ocкотяване. Дай му на българина да се навежда на западняците, да мечтае за западни коили трета употреба а на младите и децата чоплят джаджи и смартфони!
3
1
 
2
 
! Отговори
А преди 2 години
На Владимирчо пък балонът му се спука !
2
2
 
9
 
! Отговори
Честит Празник ! преди 2 години
Да живее България !
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И пяхме песнички наивни в прослава на буквичките, пък днешното поколение и една книжка не е прочело. То си знае само Хари Потър и то само заглавието, чото теа книги мноо дебели и нема кой да ченте таквизи тухли.