Омбудсманът: Топлофикациите нямат основания да искат по-висока цена

Цената не кореспондира с повишено качество, заяви Диана Ковачева
1 юни 2021 09:03, Петя Славова
90
Омбудсманът: Топлофикациите нямат основания да искат по-висока цена
Снимка: БГНЕС

Категорично топлофикациите нямат никакви основания да искат по-висока цена на парното, заяви пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева. Тя вече е възразила пред КЕВР.

"Топлофикациите предлагат драстично увеличение на цените на парното за следващия сезон и не разбирам на какво отгоре искат подобни цени. Например топлофикация във Велико Търново иска 71% увеличение, в Бурас - 32%, в Перник - 61%, във Враца - 41%, в София - 15%", каза Ковачева.

На какво отгоре искат тези цени, попита омбудсманът.

Още по темата

 "Смятам, че е абсолютно немотивирано подобно увеличение, още повече, че то не кореспондира с повишеното качество. Смятам, че подобно драстично увеличение в условия, в които хората имат финансови затруднения по никакъв начин не може да бъде обосновано и очаквам КЕВР да отхвърли тези немотивирани искания", каза още Ковачева.

Според омбудсмана наредбата за цените на топлофикациите, на топлоснабдяването и на топлинната енергия трябва да бъде променена, защото прогнозните елементи са изключително много.

 "Неудачно е да се променя цената на топлинната енергия само веднъж в годината, при условие че цената на природния газ всеки месец се променя, което означава, че хората или надплащат или пък после трябва да доплащат. Необходима е ревизия на тази наредба", допълни Ковачева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
8
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Те нямат основания дори за цените в момента, ама ей го на... !
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Демократ То не бе азерска газ, американска ,деверсификации,хъбове, независимост от руската газ и .... айде пак ....старата плоча .....руска зависимост . Де гиди демогози, лъжливи демУкрадци ! Скриите си лъжливите демократични ..зад....ници !
46
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До54. По Законите на ЕС МОНОПОЛА Е ЗАБРАНЕН. Действа ЗЗК/ закона за защита на конкуренцията/Действа ЗЗП/ закон за защита на потребителя/Централно отопление не се използва защото е разхищение на енергия
45
1
 
5
 
! Отговори
Млад и щастлив преди 2 години
Ето, ставаме Швейцария на Балканите. Цените ни след някое друго лято ще догонят швейцарските. Заплатите някой друг живот - ако въобще има останали наивници да работят тук.
44
1
 
1
 
! Отговори
до 39 преди 2 години
Абсолютна утопия...
43
0
 
25
 
! Отговори
Anonymus преди 2 години
Живота в страната стана двойно по-скъп за една година. Храната поскъпна много, услугите също, сега и топлофикация иска да увеличава.. Накрая заплатата ще отива съвсем само за сметки. Боли ги, че само 30% работят останалите кретат с 300-400 лв пенсия. Няма ядове до няколко години като останат само *** ще ги питам от кой ще събират пари.
42
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 46И безспорно много лъжат германците! Като се знае колко "ядрен ток" купуват от французите от много време!? За да разчиташ денонощно на енергия от ВЕИ /слънце, вятър, прилив-отлив където ги има.../ трябва да разполагаш и с невероятни като цена акумулаторни инсталации с трансвертерите, трансформаторите.....! За това колко са ЕКО тия акумулаторни инсталации също много може да се пише!?
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойконе най-големия популист в историята на България и така управлява повече от 10 години с популизъммимсега има наглостта заедно с Плевленлиев да обвинява в популизъммостаналите хора.Цената на парното и тока зависи от цената на газта.Цената е вдигната от ГЕРБ,топлофикациите са на ГЕРБ.Какъв е интереса на Радев да вдига цената? ГЕРБ естествено вдига цената,за да се създаде погрвшномосещане на хората.
40
0
 
7
 
! Отговори
До до42 преди 2 години
Ами минете на вятърни перки и на слънчеви панели, какво ви пречат доставчиците на газ и нефт. Може да не им харесва, но на вас какво ви пречи това. Минавайте на соларна енергия, и ще ви видим тогава колко ще струва отоплението и всичко при "ефективната" вятърна енергия.
39
3
 
5
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Тази калинка изведнъж стана много приказлива.Всичко И е известно, но защо не е свършила нищо.Или е свършила нещо, но го пази в тайна?
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kанцлерът Ангела Меркел и германското правителство наложиха пълна забрана на ядреното електричество до 2022 г., като част от правителствената стратегия от 2001 г., наречена Energiewende или "Енергиен завой", за да започнат да разчитат на слънчевата и вятърна енергия, както и други така наречени "възобновяеми източници". Целта на този ход е била Германия да стане първата индустриална държава, която е "неутрална към въглерода". Стратегията засега към 2021 г. е пълен провал и икономическа катастрофа.
37
8
 
1
 
! Отговори
до42 преди 2 години
При вятърната и слънчевата само първоначалната инвестиция е висока(засега, технологийте се усъвършенстват), изплаща се многократно с времето. НО това не се харесва на доставчиците на газ/нефт които владеят света. И оттам слуховете.
36
13
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Ами сега е пазарна икономика, като не ви харесват цените спрете си отоплението и си изберета друг доставчик на топло от пазара, сега не сме под руска окупация, сега сме свободни да избираме, капитализма е най-добрата система, а въпшебната ръка на пазара регулира най-правилно цените.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма основание, ама ще я вдигнат
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вятърната и слънчевата енергия са енегийно неефективни и струват от 7 до 9 пъти повече. Това означава, че до 2030, когато Урсула е планувала да преминем към CO2 неутрална енергия, цените ще скочат поне 20 пъти а може и повече с оглед на съпътстващите разходи.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще цяла Африка, и цяла Сахара и на всяка палма да сложат фотопанели и вятърни перки, пак няма да е достатъчно да се произведе енегия за да развият индустрия като развитите страни.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Призовавам да се намалят цените на новите автомобили и на новите апартаменти... менти, менти. Ако може да се продават на символични цени.
31
2
 
15
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
При социализма имахме едно от най-добрите здравеопазвания в света, беше изградено по подобие на съветското което си остава най-доброто засега и още се прилага в Русия. Не е било безплатно, нищо не е било безплано ами беше досъптно за всеки, и всеки трябваше да работи за да допринася с труда си за здравепазване, образование и развитие на държавата. А при демокрацията сме най-болната нация, 2 милиона души измряха от бедност и болисти и липса на здравеопазване..
30
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев разсипа администрацията от уволнения, обаче най-големият проблем за омбудсманът е цената на тока или парното.
29
2
 
6
 
! Отговори
Елипсоид преди 2 години
Предлагъм да излезем от кръга на популузма и да приложим елипсоидния почин.