Доклад от Брюксел: Водите за плуване в България - предимно "отлични"

Кипър, Гърция, Малта и Хърватия водят по чистота
3 юни 2021 07:20, Анисия Иванова
47
Доклад от Брюксел: Водите за плуване в България - предимно "отлични"
Снимка: БГНЕС

Шестдесет процента от водните зони, обозначени като годни за плуване в България, които се наблюдават от Европейската агенция за опазване на околната среда (ЕАОС), получават отлични показатели за чистота в доклада на агенцията за 2020 г.

От 96-те зони, обект на постоянен мониторинг от страна на еколозите на ЕС (92 от които крайбрежни) в България, 58  отговарят на качеството “отлично”, докато останалите влизат в показателя “добро”. Това е втора поредна година, в която наблюдаваните водни показатели извеждат страната ни от категорията на държавите, които имат едва “задоволително” качество на конкретни обекти, съобщава "Труд".

Предишният период, в който чистотата на водите за плуване в България е било на подобно ниво е през 2009-10, показва проверка.

На първо място в класацията - с “отличните” 100 от 100 показатели застава Кипър, следван от Гърция, Малта, Хърватия и Австрия със средно до 95 на сто. Със своите 60,4% източници с “шестица” от ЕС, България застава в средата на класацията, между Словакия (56,3%) и Естония (62,7%), много зад европейската страна с най-дълго крайбрежие - Франция (77,5%).

Според ЕАОС 83% от крайбрежните и вътрешни обекти в Европа са били “отлични” през 2020 г., в съответствие с последните години. Само 1,3% от тестваните обекти, или 296 на целия континент, са оценени като “негодни”, в сравнение с около 2% през 2013 г. Крайбрежните обекти дават по-добри показатели от вътрешните, като 85% и 78% са класифицирани като “отлични”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много високи цени (като, че човек ще поръчва на марс да яде) за малък стандарт, обслужване под всякаква критика, плажовете взети от акционери, плажуважите се къпят на скалите при водораслите, ако не си платят, пълна трагедия
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Предимно отлични" плажове значи, че предимно отлични кебапчета плуват по повърхността!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пречиствателните станции са изградени за 5-10 пъти по-малко води, които трябва да пречистват и съответно мръсните води се изливат ли изливат в морето. Това е защото хотелиерите крият реалния брой туристи, за да не плащат данъци.
8
2
 
5
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Всичко е и циментирано.
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14 всички мръсни води отдавна са включени към пречиствателни станции, дъждовнити се извеждат в морето всички други заминават в пречиствателни станции
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така е - всички фекални тръби, който се вливат в морето са предимно чисти!
5
2
 
6
 
! Отговори
гост преди 2 години
Включително Варненското езеро! Плавайте спокойно - кифтетата не са това кето са!
4
3
 
7
 
! Отговори
Док преди 2 години
До Анонимен 9От няколко години ходя в Гърция, но не пропускам юни-юли на северното и края на август на южното. Отделно съм живял 8 години във Варна. Няма я чистотата на водата от едно време. Навсякъде екосистемата е разстроена. Няма риба, миди, пълно е с цъвтящи водорасли. Не става за гмуркане.
3
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите много обичат да плюят безпочвено, особено за чистотата на водата. Не са стъпвали с години на БГ черноморието, но знаят всичко.
2
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека не забравяме, че единственото нещо което герберастите създадоха и то се вижда от космоса, е изливащата се канализация във варненския залив. На бай чекмеджан суджуккюлчанов, бая евраци му натъпкаха в шкафчинциту от там.
1
6
 
6
 
! Отговори
пецата преди 2 години
Нашите партньори правят всичко възможно в бг да не дойде ако е възможно и 1 турист, че видиш ли ще вземем да забогатеем